Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
nám už v červnu na kontrole řekli, že jsou tak 2-3.měs.opožděni a at si zavoláme týden před termínem, to nám řekli, že 12.9.padá dali termín 3.10. to mi volali na konci září, že to ruší a pak sice 3.10. dpol.volali zda bysme nepřijeli, ale malý měl zrovna angínu a pak se neozvali tak sem volala na začátku prosince a to mi řekli, že budou od ledna nové pořadníky at si zavolám v lednu tak sem volala hned začátkem a sme na 20.místě včera sem tam volala a sme na 25.místě takže místo toho abysme se sunuli dopředu jedem dozadu, já sem z toho docela nervozní páč 2roky vím, o co v operaci půjde a není to moc příjemný.....
Chtěla bych oživit diskuzi - máte někdo aktuální zkušenost s urologií FN Motol? (poslední rok) Myslím takové ty praktické věci, které se týkají operace hypospadie v batolecím věku.
(na jakém oddělení děti leží, jak je to s ubytováním matky, s jídlem, apod.)
Děkuji ![]()
ahoj, mám.. bohužel ani jedna operace nedopadla dobře, takže jsem 3.operaci odložila.. Malý ležel týden po operaci přivázaný (ruce,nohy) k postýlce s cévkou a mřížkou přes kterou mohla být peřina.. já spala vedle na rozkládacím křesle (malýmu byl 1,5 a při druhé 2,5)takže jsem měla nárok. hned ráno se musí křeslo složit, takže spát můžeš jen v noci (když ti to dítko dovolí, jako že asi ne,jelikož týdenní ležení má za příčinu zácpu a bolení bříška) a když mi pak spal přes den třeba dvě hodiny v kuse,tak jsem usínala v sedě.. toť ke spaní.. na jídlo jsem chodila do jídelny, vždycky přes celou nemocnici, když malý usnul, na rychlovku. synovi jídlo nosili normálně na pokoj a krmila jsem ho. v noci jsem ve stoje kojila nad postýlkou (záda mi brečely ale malý pak aspon spinkal).. potom k sestřičkám, ty jsou tam vstřícné, milé, doktoři též.. manžel tam byl taky, ten byl ubytovaný na vedlejší ubytovně (dostal nějaké doporučení od doktorů,takže tam mohl být a myslim že to nebylo ani drahé) jinak ještě k tomu jídlu, dostávala jsem od sester lísteček na snídani,oběd, večeři a na něj mi bylo zadarmo vydáváno jídlo, manžel si ho platil v nemocniční jídelně (ale neni to tam drahé)
jestli máš ještě nějakou otázku tak se zeptej, snad si vzpomenu…
a leželi jsme snad na dětské chirurgii.. je to takové bludiště, ale pak už se tam vyznáš…
@Nela9
díky moc za informace.
Je mi líto, že vám to nevyšlo
taky se toho trochu bojím, ale věřím, že čím je menší, tím snadnější hojení a pak nebude si to pamatovat ..
takže je společná lůžková část pro chirurgii, jestli jsem to dobře pochopila.
chci se zeptat, vím, že jsou dva přístupy k operaci, vím, že se všechno dozvím tam, ale nějak tápu v tom, jestli se v Motole preferuje vývod z moč. měchýře, nebo jen srůst na cévce. syn má penilní hypospadii, dr. říkal 7-10dní hojení na cévce, ale pořád mi to vrtá hlavou.. ![]()
a po tom týdnu, měl syn nějaká omezení?
a ještě jedna věc, jsou děti úplně nahé? tím myslím, jetsli mají třeba tričko, nebo erár pyžámko vršek, nebo tak?
vůbec nevím, jestli mu něco takového brát s sebou?
jídlo je u nás určitě problém, nebude jíst, co mu dají, nevíš, jetsli je problém domluvit se na vlastním? (on jí jen sklínky od Hippu
) příprava sunaru asi není problém, ne?
pořád doufám, že dostanu to rozkládací křeslo.. nekojím totiž..ale syn je malý, má 15měsíců, a je trochu závislák. takže i když bych měla spát na zemi, prostě ho neopustím
nevíš, jak se na to dívají sestry? (asi by měly chtít, abych zůstala, jinak by jim byl schopný oddělení zbourat
)
díky moc za tvůj čas
![]()
já už si to oddělení přesně nepamatuju, přece jen už je to rok a půl co jsem tam byla naposledy, ale bylo to dětské oddělení, děti tam byli se všim možnym (hypospadie,operace střeva - vedle na pokoji byl chlapeček kterýmu ,,dodělávali,, zadeček a měl vývod
strašně jsem to prožívala, protože byl z dětského domova a tam jsou vždycky 2 pokoje se společnou koupelnou, takže jsem ho přes koupelnu pořád slyšela brečet, pak jsem si ho pujčovala i k Adámkovi, posadila jsem ho k němu do postýlky, kluk byl šťastný a adam byl rád že tam někdo je a bylo to dobré pro oba, ale líto mi ho bylo strašně..
ten týden si neumim představit bez přehrávače DVD, unás hrála v jednom kuse pohádka, zabavila ho nejvíc, takže doporučuji!
jinak já neměla problém s tím že sem tam byla na pokoji, normlně dr. řekl že je malý a že tam můžu být s ním, takže vpohodě..
Syn má píštěl těsně pod žaludem, takže první operace byla - obřízka, z té kůže mu udělali správný vývod, zadělali píštěl - ležel týden s cévkou, když ji vyndali, píštěl nebyla zacelená,takže má dirky dvě. Druhá operace - zadělání píštělky - ležel něco přes týden, vyndání cévky, první vyčůrání ok, pak už to kapalo
dr. konstatoval že píštěle jsou klidně na 5 operací
takže děs.. já jsem teď těhotná,takže nevim jak to budu pak dělat s druhym dítkem… po tom týdnu neuměl chodit (ale do dvou dnů běhal zase normálně) omezení neměl žádné..
po operaci musel být asi den nahý, pak jsem mu oblékala jeho trička, takže vem nějaké které se dobře oblékají a ponožky.. víc jsem pro syna nepotřebovala..
tak když nebude jíst jejich jídlo,tak s tim nic neudělají, je tam kuchyňka, tam si můžeš ohřívat co chceš (i společná lednička, lepíkama,které jsou na lednici jsme si tam jídlo podepisovali) takže ani sunar není problém ![]()
když je takhle malý,tak s ním budeš na pokoji určitě! toho se neboj ![]()
a asi si s sebou vem dost peněz, jsou tam krámky s hračkama,knížkama a tak.. vždycky když jsem šla z oběda jsem malýmu něco kupovala, jeho hračky ho tak nezabavily jako ty nové, i když to už je zas asi o dítku..
držim palce ať se Vám operace vydaří!!
@Nela9 Díky moc!!
Jsem otravná, vím, ale ještě se zeptám, jak dlouho je pak dítě na JIP, smíš tam být s ním?
Díky za ten tip na trička, no to je vtipný, páč on skoro žádný nemá
ještě nosí body
tak asi budu improvizovat a vezmu nějaký bráchovo starý ![]()
uvidím, třeba ho začnou konečně zajímat pohádky.. ono ho to zatím moc nebere..
tak snad to nějak zvládneme, no, musíme, no..
neni zač ![]()
nám malýho přivezli hned po operaci na pokoj, pak docela dlouho spinkal…
malej když tam byl poprvé byl mu vlastně rok a půl a miloval Elma A Mickeyho klubík… ale asi máš nějaké vyhlídlé s prvnim dítkem… ![]()
Holky chtěla bych tady najít někoho kdo byl na operaci po 1.4.2012. To se totiž měnil zákon a děti už nesmí být připoutány k lůžku za nohy a ruce. Je tu někdo takový?
Dobrý den, k příspěvku o poutání dětí, syn(2,5roku) byl odoperován sice na konci března byl po probuzení připoután, snášel to dobře
,můj názor na to je, že než aby si to dítko po probuzení v cizím prostředí vytahalo hadičky nebo obvazy tak se to dá vydržet
Po 1.4.byl kamarádky chlapeček taky připoután, ale nevim jestli to s nima konzultovali.
Nikii, ani nevim, ze takovy zakon je , nicmene vetsi kravinu jsem dlouho neslysela… kdo potom nese zodpovednost za pripadne urazy deti po narkoze, event. sebeposkozeni batolatek treba v pripade takoveto operace
Co oni jeste nevymysli
![]()
Dobry den,
vrátil jste se teď někdo z urolog. kliniky Ke Karlovu? Posouvali vám termín operace? A pokud ano, tak o kolik?
Děkuju moc, čeká nás to v květnu - doufám. ![]()
My jsme měli jít na operaci ke Karlovu v září, snad na řadu jsme se měli pak dostat ted v březnu, ale jelikož máme doma malé miminko, posunuli jsme si to na konec srpna, tak snad po roce od termínu se dostaneme konečně na řadu. Takže, kdyby to nebylo z naší strany, byl by posun o půl roku, takhle to máme o rok. No děsím se toho čím dál víc…
@Nikkii píše:
Holky chtěla bych tady najít někoho kdo byl na operaci po 1.4.2012. To se totiž měnil zákon a děti už nesmí být připoutány k lůžku za nohy a ruce. Je tu někdo takový?
ano. dítě připoutané bylo, jsou to volné kurty, měkké násadky na zápěstí a kotník, a od toho šňůrka k postýlce. ono to není tak, že nesmí připoutané vůbec.
a věř mi, že za kurty jsem byla nesmírně ráda, dokonce sestry ho kurtovaly velmi mírně a já ho naopak přivazovala víc.. ono totiž ten strach, že půjdu čůrat a on si mezitím vyrve cévku, ten je opravdu velký
plus dítě se nesmí posadit, převalit na bříško, což opravdu bez kurtů nejde.
jinak musím dodat, že to snesl nakonec docela dobře, sice zpočátku dost protestoval, je zvyklý spát na bříšku, takže se snažil otočit, nebo aspoň na bok. ale nakonec kapituloval. přes den měl ručičky uvázané tak, aby si mohl hrát, když spal, většinou jsem ho přivázala více. ruce si můžeš i odvázat, když ho hlídáš.
byli jsme ve FN Motol. po hypospadii běžně kurty na celou dobu zavedení cévky.
Hmm, tak v Plzni na to mají asi jiný názor a nebo je to protest lékařů. A nechal se v pohodě malý vyšetřit nebo jste ho museli držet a v podstatě ho přeprat?
to jsme na tom přesně stejně. taky jsme měli jít na operaci v září, to volali, že je plno, že tak za měsíc a pak volali, že na tu operaci jim něco chybí a že se máme ozvat po novém roce. dnes tam bude volat přítel, já už nechci nic slyšet. navíc máme ted měsíční mimčo, takže ted stejně je pro nás operace nemyslitelná. jsem z toho dost naštvaná!!!přijde mi, že pokud člověk nemá známosti, nebo asi nedá „uplatek“ nemá šanci se dostat.....