Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Děkuju ![]()
Jo, jsou to hrdinové. Říkala jsem si, že mi tady bude cvakat z toho věčného pláče, ale oni ani nepláčou. Občas tady někdo zuří a vzteká se s maminkou, ale to dělají asi i doma
.
Když se syn probral z narkózy a začal brečet, tak mu něco lupli, aby se dospal. A pak se už probudil relativně v pohodě.
Na Karláku je to delší asi kvůli vývodu z moč. měchýře. Ale zase se sem děti méně vracejí na reoperaci, když během hojení odchází moč jinou cestou. Ani si moc nedovedu představit, že řeším ještě čůraní
. Toho vývodu jsem se bála a teď jsem za něj i ráda.
Jen budeme mít asi problém s chozením
Po dlouhém ležení zatím syn není schopný asi stát sám. Má od narození svalové potíže, tak je to možná tím. Kamarád z pokoje běhá jako divý a ostatní děti taky chodí normálně.
@Fifiona píše:
Děkuju
Jo, jsou to hrdinové. Říkala jsem si, že mi tady bude cvakat z toho věčného pláče, ale oni ani nepláčou. Občas tady někdo zuří a vzteká se s maminkou, ale to dělají asi i doma.
Když se syn probral z narkózy a začal brečet, tak mu něco lupli, aby se dospal. A pak se už probudil relativně v pohodě.
Na Karláku je to delší asi kvůli vývodu z moč. měchýře. Ale zase se sem děti méně vracejí na reoperaci, když během hojení odchází moč jinou cestou. Ani si moc nedovedu představit, že řeším ještě čůraní
. Toho vývodu jsem se bála a teď jsem za něj i ráda.
Jen budeme mít asi problém s chozením
Po dlouhém ležení zatím syn není schopný asi stát sám. Má od narození svalové potíže, tak je to možná tím. Kamarád z pokoje běhá jako divý a ostatní děti taky chodí normálně.
aha, a oni mohou chodit?
jako v motole čůrání neřešíš. má prostě cévku z pindíka, která vede přímo z moč. měchýře do pytlíku, a na té cévce srůstá ta moč. trubice. akorát musí ležet a na cévku se nesmí nic dostat (peřina a tak), žádné chození.
(ale v pohodě, po týdnu ležení chodil do 5 hodin od odvázání z postele)
nevím, nemyslím si, že se Ke Karlovu méně vracejí na reop., statisticky, vždyť kdyby byla jedna z metod tak výrazně lepší, dělali by jí všichni.
náš dr. dělá hodně plastiky, je urolog i chirurg, je fakt dobrý, a vysvětloval mi, že existuje asi tak 200 přístupů a žádný nemá jednoznačné výsledky.. takže jak se to dělá je prostě na zvyklostech pracoviště. oni se porovnávají, takže kdyby měl někdo tak super výsledky, všichni by ho okopírovali..
pak taky hrozně záleží, jetsli je kde brát vyživovaný materiál (náš měl kůžičku jako šarpej, a tu použili, dr. si liboval.. ![]()
já tedy nejdřív naopak chtěla tu epicystostomii, páč jsem si myslela, že to právě lepší pro hojení, ale manžel mi vysvětlil, že je to jedno, jestli to sroste na cévce, kterou moč teče, nebo neteče.. a je to díra navíc, ..
jo a když se probral z narkozy, děsně řádil. ne bolestí (to vím zpětně), bylo to těma lékama.. byl zmatený a tak.. ale proti bolesti ho dopovali slušně, bych řekla že víc trpěl doma, když pak čůral tou novou dírkou, první dva dny jsem poznala, když se počůral, dobré pro měnění plíny.. ale bylo mi ho líto, vím, co je to čůrat po cévkování.. a u kluků ještě horší..
Od zacatku chodit nemuzou, ale po par dnech muzou nejdriv na kocarek a postupne i chodit. Pytlik maji pripevneny k tricku a chodi s tim. V moc. trubici maji cevku, ale tou nic neprochazi, takze muzou mit i volne teplacky a hrat si v herne.
Statistiky samozrejme neznam, ale uz par let ctu ruzne diskuze o hypospadii a maminky tam psaly, ze byly treba dvakrat v Motole a nakonec stejne skoncili na Karlaku. Je to jen „jedna pani povidala“
Jinak na Motol nedam dopustit ![]()
Sem na Karlak nas tedy poslali, takze jsem ani neresila, ze bych sla jinam. Puvodne jsme meli byt v Krci, ale pak nam rekli, at se objedname sem.
Myslim, ze doktori vsude delaji, co je v jejich silach. A je to super, ze jsou dneska uz takove moznosti. Ja je teda obdivuju. Uriznou kousicek kuze a usiji z ni pidi mocovou trubici
, pro tom stoji nekolik hodin na operacnim sale … klobouk dolu … a jeste k tomu jsou mili na deti a prijemni na rodice.
Aha, tak to je fakt jiné.. v Motole jsou kratší dobu, vlastně poloviční, ale nemůžou se hnout.. takže ono jak co má svou výhodu.. já bych svého neuhlídala s tím pytlíkem ..
možná proto to většinou mi přijde na Karlově dělají později, v Motole mi přijde, že víc dělají mladší děti, kolem 1 roku..
mně trochu přišlo, že na Karláku se hodně hýbe s termíny, podle toho co „jedna paní povídala“,
co jsem načetla, tak mi přijde, že reoperace jsou hodně u Doc. Morávka, ale jak by mi řekl manžel, dělat si vzorek z uživatelek emimina není zrovna statistická metoda
ale dokud to nebudou zveřejňovat nemocnice samy, taky asi jiné šance nemáme.. ![]()
ale máš pravdu, je skvělý, co dneska dovedou všechno opravit.
klobouk dolů. a hlavně ten přístup se hodně změnil, .. díky bohu..
Zdravím z domova
Pobyt jsme přežili
![]()
A mám opět pár dotazů. Jak dlouho po návratu z nemocnice jste střežili Vaše klučíky jako oko v hlavě? Kdy jste je zařadili do normálního koloběhu a kdy do školky? Měla jste některá OČR?
Jak to bylo s počůráváním?
Malej se zase začal počůrávat. Doufám, že se to rychle upraví ![]()
Děkuji F. ![]()
Ahoj,
to jsem ráda, super, že jste doma.
do školky mi myslím psali měsíc poop. v papírech, co jsem dostala. Martina se to ale netýkalo ještě…
hlídala sjem ho opravdu hodně víkend, hodně týden, další týden jsem ještě častěji přebalovala a hlídala zejména aby si nesypal písek, .. u nás jem musela hlaně hlídat staršího bráchu, aby ho nezrazil…
s počůráváním asi nekdo jinný, M. má plenky..
Dobrý den moc prosím o radu ted v Říjnu mám jít se synem na operaci s Hypospadii s defektem 30% do Motola..Moc se toho bojím.. a tak se snažím všude hledat články.. Chtěla bych vědět zkušenosti ..nebo je tu někdo kdo třeba na tu operaci nešel?
Ahoj, nevím, co je defekt 30 % nám to v % nikdy nikdo neříkal. ale měl dírku v půlce pindika, rozštěp předkožky a chordu.
operace trvala 2hodiny, operoval dr. Kříž, zkoušel nějaký nový postup,. dopadla výborně, dva měsíce po operaci bez píštěle, všechno se dobře hojí.
ani jsem neuvažovala, že bychom nešli, teď jim to sice problémy nedělá, ale i tak budou jiní, než ostatní kluci, a pak, kvůli plodnosti.
je lepší jít co nejdřív, dobře se hojí, nepamatují si to..
co konkrétně by tě zajímalo? z čeho máš obavy?
myslím, že průběh jsem tu už popisovala mockrát, jsou tu myslím dvě diskuze..možná i tři.
Tak v Motole jsem se dozvěděla že ta operace trvá kolem cca 5 hodina.. a vyustění na čůraní má pod žaludem..plus ten roštěp.. Já se bojím že se to nepovede a že bude mít následky.. slyšela jsem různé možnosti že se to může rozpadnout.. nebo právě ty píštěle..máme jít na 12 října.. to malému budou 2 roky..za tři dny ..a také by mě zajímalo jestli je to nebolí.. a jestli se musí dělat nějaké ty převazy??
Opravdu 5 hodin?
to jsem ještě neslyšela,! u koho jste byli?
jestli má dírku pod žaludem, tak jí má lépe, než náš, ten měl fakt v půlce pindi, tj hodně pod žaludem.
nepřeslechla jsi se? protože mi to přijde hrozně moc..
nám nejprve říkali 1-1, 5hodiny, i anesteziolog, ale pan dr. to šil nějak speciálně a trvalo mu to déle (2hodiny). použil tu předkožku jako materiál na vytvoření moč. trubice, vysvětloval mi, jak se to seřezává a že je to vlastně nejlepší materiál.
jinak rizika samozřejmě jsou, jako vždy, že se udělá píštěl, v kterémkoliv místě, nejčastěji v místě staré dírky. ale lépe řešit co nejdřív, kdy je hojení dobré, dítě nemá trauma z nemocnice, a i rizika špatného hojení rány s výrazně vyšším věkem vzrůstají, roste i bolestivost.
v motole dávají katetr na kterém srůstá trubice, a tím čůrají do sáčku, což znamená 0 pohybu, jsou přivázaní k posteli, my jsme měli cévku 7 dní, bývá i 10 dní. záleží na operatérovi, jak to určí.
hnedka po operaci jsou děti přivezené na pokoj, kde se o ně od počátku staráš, mají monitor, stojan na infuzi, je tam i kyslík, který některým foukají nad hlavičku třeba hodinku, dvě po operaci. pokoje jsou dobře vybavené, je tam i odsávačka, prostě všechno,.. tj. žádná JIPka s omezeným přístupem, není to potřeba.
jinak bolest - futrují je panadolem, na noc mohou první den dát i oblbovák, ale my to zvládli bez. po 4 dnech už panadol jen na noc, a asi ještě týden po tom jsme ho jím občas krmili, ale spíš, aby lépe spal, ono to pak pálí chvíli po vyndání cévky, když čůrají (první dva dny jsme opravdu poznali, kdy čůral).
je náročné udržet dítě týden v leže, v klidu, nemohou být přikrytí, jen přes takový tunel, ale dá se to zvládnout. v pokojích je i televize a setsry mají i DVD přehrávače přenosné na zapůjčení.
jinak je teď dva měsíce a něco po zákroku, stehy ještě nevypadaly všechny, ale většina, šití je ještě trochu zduřené - resp. je tam jizva. - ale dr. byl po měsíci více než spokojený,.. nesmí se jen koupat, než stehy vypadají, jen sprchovat. to je všechno.. asi 5hodin po tom, co mu vyndali cévku, už běhal jako čamrda (zpočátku byl povolený, jak týden ležel).
každá operace je stresující, ale hypospadie je poměrně častý jev (ani jsem netušila jak moc) a relativně snadno řešitelný, proti jiným. bohužel, někdy se to nepovede, musí se operovat znovu, a znovu, ale my jsme důkazem toho, že to jde i napoprvé.
Tak to vám upřímně blahopřeju… kéž by nám to též vyšlo na poprvé..nás by měl operovat Mudr Šnajdauf tak snad to dobře dopadne…a myslíte že máme odbourávat ted plínky.. nebo počkat až po té operaci..?
No, plínky nejsou překážka, jak jsem se dozvěděla. z praktického hlediska je dobré naučit kakat do nočníku, aby se pindík nešpinil. ale plínka slouží podle mého i jako ochrana rány. takže já bych se nesnažila, jen to kakání,..
určitě to dobře dopadne. oni to umí!
Zdravím, jak píše Nataša, já sem tu taky popisovala náš postup operace a léčby malému bylo 2, 5měs. zvládl to opravdu úžasně - byl na sále 4, 5hod. ale je to u každého jiné, byli sme na Karláku a super i když sme zrovna z těch co jsme odešli s píštělí není u močové trubice, ale v oblasti obřízky takže nám ted pan docent řekl, že kontrola za rok a nejdřív za 2roky odooperovat píštěl, pokud nebudo komplikace, ted sme 8týdnu z nemocnice stehy nám poslední vypadli o víkendu určitě z toho nemějte obavy
Iva
Fifiona-tak to je super, že to máte za sebou ted už to půjde jak po másle
tak at se vše zdaří ok, je to stejně jak to ty dítka zvládaj co? Mějte se I.