Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, potřebuji poradit, zda dosáhneme na hypotéku.
Chceme koupit byt za 1,5-2,5miliony. Mně je 31 a manželovi 33. Můj příjem je 15 tisíc čistého, manžel 21 čistého. Zaplatili bychom 20% nemovitosti a 80% bychom si chtěli vzít hypotéku. V součastnosti platíme nájem 10 000, radši bychom ty peníze dávali už do svého. Myslíte si, že je to s našimi příjmy reálné? Do do jaké výše máme šanci dostat hypotéku?
@AnnaNina01 píše:
Dobrý den, potřebuji poradit, zda dosáhneme na hypotéku.
Chceme koupit byt za 1,5-2,5miliony. Mně je 31 a manželovi 33. Můj příjem je 15 tisíc čistého, manžel 21 čistého. Zaplatili bychom 20% nemovitosti a 80% bychom si chtěli vzít hypotéku. V součastnosti platíme nájem 10 000, radši bychom ty peníze dávali už do svého. Myslíte si, že je to s našimi příjmy reálné? Do do jaké výše máme šanci dostat hypotéku?
Příjem snad OK.Ale co když Vám ani těch 80% nedají? V objemu hypoték může v tomto či vyšším % banka vyhovět jen 15% žadatelů. Plus daň z převodu nemovitosti 4%.Plus zařízení bytu a nezbytná rezerva + pojistky. Berete v úvahu?
@AnnaNina01 ahoj, lepší je najít si finanční poradkyni která vám ukáže kolik a jake banky vám půjčí a jak toho dosáhnout. První konzultace bývají zdarma.
My jsme si brali hypotéku ještě kdyz dávali 100% ale kdyby jsme šli hned do banky tak by jsme nic nedostali i když ja i manžel jsme brali 20tis.
Tady ti může kdokoli psát jak hypotéky dosáhnete ale stačí jednou nezaplatit složenku do daného data a banka si to vyhledá i x let zpátky a ruce dá pryč.
@potvurka89 píše:
@AnnaNina01 ahoj, lepší je najít si finanční poradkyni která vám ukáže kolik a jake banky vám půjčí a jak toho dosáhnout. První konzultace bývají zdarma.
My jsme si brali hypotéku ještě kdyz dávali 100% ale kdyby jsme šli hned do banky tak by jsme nic nedostali i když ja i manžel jsme brali 20tis.
Tady ti může kdokoli psát jak hypotéky dosáhnete ale stačí jednou nezaplatit složenku do daného data a banka si to vyhledá i x let zpátky a ruce dá pryč.
Určitě si najdete finančního poradce. Ideálně někoho na doporučení, kdo už je ověřený. Optala bych se i v bance, kde máte účty ( dávají lepší úroky jelikož znají vadí historii).
Jinak banka nahlíží do registru dluzniku, cbcb a solusu, kde jsou údaje až 4 roky zpět o historii placení úvěru, atd…Není pravda že za jednu pozdě zaplacenou složenku vám nikdo nic nedá. Záleží o jakou věc se jedná, kdy, atd…a jak to banka posuzuje. Ten výpis si můžete vyřídit i sami ( cca 200 Kč za jeden) pokud si nejste jistý, ale jinak si to zařídí banka i bez vás…Já bych začala poradcem. Hodne štěstí.
@potvurka89 co vím tak finanční poradce je vždy zadarmo, on má slušně zaplaceno provizí od banky…
@Elísek1983 nám řekla že kdyby jsme si s ní sjednavali schůzky a nikam by to nevedlo tak by už něco stály. Ale jinak ano je placena od banky u které sjedna hypotéku ![]()
Já nikdy žádnou půjčku neměla, manžel měl na auto, ale to už má 5 let řádně splacené. Dokážeme měsícně ušetřit víc jak 10 tisíc. Vybavení máme svoje už v pronájmu.
@Burj Chalifa
Pokud vím, hypotéky jsou zatím omezené nad 80%, nemám pravdu? A my bychom těch 20% měli.
Ty 4% na daň samozřejmě budeme mít bokem.
@AnnaNina01 píše:
@Burj Chalifa
Pokud vím, hypotéky jsou zatím omezené nad 80%, nemám pravdu? A my bychom těch 20% měli.
Ale na to nemá automaticky nárok každý a nezapomeň, že to není 80 % ceny bytu, ale 80 % odhadní ceny… To se může lišit.
@potvurka89 tak to je pěkný vydřiduch, já si brala teď hypo podruhé, a nikdy, i kdyby jsme nakonec neuzavřeli, což se málem stalo, by jsme nic neplatili. Chvíli jsem i v oblasti finančního poradenství brigadničila a nikdy jsem o tom neslyšela.
Ach jo. Banky na úvěrech a hypotékách vydělávají. Takže pokud splnite zalkladní podmínky, tak vám jí dají. Splátka nesmí přesáhnout polovinu příjmu a každá banka má na svých stránkách orientační kalkulačku na výpočet splátky. Já mám hypotéku v bance bez poradce a za lepší sazbu… Ano odhadní cena není to samé jako kupní. Většinou odhadce potvrzuje kupní pokud to není úplně mimo
Na poradce se vypr. něte, protože to co zmůže poradce dnes samozřejmě zmákne internet. To, zda zhruba dostanete hypotéku, v jaké výši, splátky apod. lze vypočítat v kalkulačce na stránkách některé z bank.
Pokud chcete srovnání, opět stačí vybrat některý ze srovnávačů hypoték (najít lze třeba na googlu - stačí zadat „srovnání hypoték“).
Přes poradce je možno najít hypotéku taky, je ale otázkou, zda vám poradce najde nejvýhodnější hypotéku pro vás nebo pro něj (tu u které má nejvyšší premii za sjednání).
@Prof. Farnsworth píše:
Na poradce se vypr. něte, protože to co zmůže poradce dnes samozřejmě zmákne internet. To, zda zhruba dostanete hypotéku, v jaké výši, splátky apod. lze vypočítat v kalkulačce na stránkách některé z bank.Pokud chcete srovnání, opět stačí vybrat některý ze srovnávačů hypoték (najít lze třeba na googlu - stačí zadat „srovnání hypoték“).
Přes poradce je možno najít hypotéku taky, je ale otázkou, zda vám poradce najde nejvýhodnější hypotéku pro vás nebo pro něj (tu u které má nejvyšší premii za sjednání).
Nám poradce dost pomohl.Ale je to dlouholetý známý. Takhle dobrý úrok bychom nikde neměli. Teď jsme s ním refinancovali a opět super. Nejsme blbi takže jsme se koukali( optali) i sami a byl na tom nejlépe v podmínkách.
@AnnaNina01 píše:
@Burj Chalifa
Tak my v ceně nemovitosti ( koupě přes RK) měli i dan. Čili celková cena dělala i provizi i dan ( daň. přiznání dělala RK tehdy), čili si rovnou daň nechali. S kupní cenou nebyl problém. Odhady delaji odhadci pro banku, pokud to fakt netahá za uši, tak nemívají problém.
O jakých jiných pojistkách se mluví nevim. K hypotece se platí pojištění ale to my máme v jednom. Asi 2k ročně. No a životní taky není sileny, že bych kvůli tomu žila v podnájmu.
@AnnaNina01 píše:
@Burj Chalifa
Pozor, hypo ti daji az 80 procent ODHADNI ceny. Nam treba byt odhadli v bance asi o 700 tisic niz, nez byla kupni cena (a ta nebyla vyssi, nez obvykla). Takze v tomto pripade bychom museli mit v hotovosti tech 700 tis. + 20 procent odhadni ceny + 4 procenta kupni ceny na dan z prevodu nemovitosti.