Hypotéka- co vše člověk musí vlastnit?

198
9.9.15 07:16

hypotéka-co vše člověkmusí vlastnit?

Ahoj, chtěla bych se zeptat, za jakých podmínek jste dostali hypotéku na stavbu.
Jelikož chceme s přítelem stavět, byli jsme se zeptat u jedné finanční poradkyně, zda bychom s našimi příjmy dosáhli na hypotéku, kterou bychom potřebovali- hypotéku bychom potřebovali i na pozemek.
Poradkyně nám vše propočítala a řekla, že máme na půjčku dostatečné příjmy, ale potom se rozmluvila nám přišlo, že je absolutně nemožné si domek někdy postavit.

Co nám tedy řekla za „podmínky“ abychom domek vůbec mohli začít stavět

1, bychom museli vlastnit pozemek v hodnotě hrubé stavby aby se mělo čím ručit a banka pustila peníze
a, pozemek v hodnotě 800 000kč vážně nechceme vzhledem k rozpočtu na dům (navíc ho chceme „na konci světa“ takže i tak se to cenově pohybuje uplně někde jinde b, i kdybychom pozemek v té ceně chtěli, opravdu nemáme na účtě 800tisíc na jeho koupi c, žádný pozemek nepodědíme -takže tohle je pro nás nemožné a našetřit si na něj? To bychom šetřili 10 let :D

2, Pokud budeme chtít půjčku i na pozemek někdo musí ručit nemovitostí ve stejné hodnotě…to je teda taky celkem problém, protože v rodině nemáme nikoho kdo by měl takovou nemovitost a když někdo máme, tak už vidíme to nadšení z ručení :D

Abych konečně došla k jádru věci. To co nám říkala se nám zdá samozřejmě logické, že banka se musí nějak „jistit“, ale potom nechápu, jak to dělají ostatní. Četla jsem už tolik diskuzí na toto téma, že neměli peníze do začátku, neměli rodinu co by jim pomohla, ale přesto si barák postavili..a i tak se mi zdá celkem divné, že každý, kdo staví má na účtě milion nebo má někoho v rodině, kdo mu bude ručit barákem…a že je těch lidí kolem celkem dost…

PS: nějaké peníze našetřené máme, ale to bychom si chtěli nechat, kdyby vypadl jeden z příjmů.

Omlouvám se za slohovku a možná budu vypadat jako úplný hlupák, ale mě to prostě nedalo a musím se zeptat. :oops: Děkuji moc všem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30975
9.9.15 07:36

Mela jsem to presne tak, jak rikala poradkyne. Rucila jsem pozemkem v cene budouci nemovitosti. Financovat stavbu je pro banku bohuzel riskantnejsi nez financovat koupi jiz postaveneho domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
9.9.15 07:42

Ahoj, s dovolením také počkám na odpovědi. Jsme ve stejné situaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
9.9.15 07:44
@Cuddy píše:
Mela jsem to presne tak, jak rikala poradkyne. Rucila jsem pozemkem v cene budouci nemovitosti. Financovat stavbu je pro banku bohuzel riskantnejsi nez financovat koupi jiz postaveneho domu.

Takže pokud nejsem milionař už ted, tak nemáme šanci, kromě teda jiné půjčky na pozemek…ještě jsem někde četla, že to jde udělat nějakou „předhypotékou“ na pozemek a z hypotéky se to pak zaplatí..to nevím jak funguje.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4607
9.9.15 08:09

@1.gabii
Nemáte ani žádné stavební spoření?
Z hypotéky budete platit pozemek a plány na rd?

Kolik bude ceny pozemku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
9.9.15 08:13
@1.gabii píše:
Takže pokud nejsem milionař už ted, tak nemáme šanci, kromě teda jiné půjčky na pozemek…ještě jsem někde četla, že to jde udělat nějakou „předhypotékou“ na pozemek a z hypotéky se to pak zaplatí..to nevím jak funguje.. :nevim:

Tak se na to zeptej te poradkyne. Navic co se tyce financovani vystavby, tak se podminky jednotlivych bank velice lisi, co v jedne bance nejde v jine jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
9.9.15 08:13
@Anix píše:
@1.gabii
Nemáte ani žádné stavební spoření?
Z hypotéky budete platit pozemek a plány na rd?Kolik bude ceny pozemku?

spoření máme, ale ty peníze si chceme nechat, kdyby náhodou-rezerva-navíc to nejsou částky ze kterých bychom si mohli koupit pozemek za 800 000kč
Ano z hypotéky bychom chtěli platit pozemek, plány na rd z vlastní kapsy.
Cena pozemku nevím, ještě jsme žádný určitý nenašli, ale podobné pozemky, které bychom si představovali jsou max do 600tisíc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4607
9.9.15 08:19

@1.gabii
Kamarádka byla v podobné situaci. Půjčila si od banky, koupila pozemek, do 3 nebo 4 let ho měla zaplacený a pak šla žádat o hypo. Bohužel pro ní jiná možnost nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26256
9.9.15 08:21

Tak to nevim, co je za podminky, ale my si vybrali pozemek a na nem developer mel postavit dum. Pozemek v hodnote 2,5mil. a takovy penize jsne skutecne nemeli. Takze mame hypoteky dve, u stejne banky - jedna na pozemek, jedna na dum. Ted je chceme sloucit, konci fixace. Takze my bydlime a u nas se to vzhledem k financim na pozenek a dum bralo jako 100% hypoteka, protoze jsme si penize schovali na vybaveni, upravy, rezervu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
9.9.15 08:22
@LindaPraha píše:
Tak to nevim, co je za podminky, ale my si vybrali pozemek a na nem developer mel postavit dum. Pozemek v hodnote 2,5mil. a takovy penize jsne skutecne nemeli. Takze mame hypoteky dve, u stejne banky - jedna na pozemek, jedna na dum. Ted je chceme sloucit, konci fixace. Takze my bydlime a u nas se to vzhledem k financim na pozenek a dum bralo jako 100% hypoteka, protoze jsme si penize schovali na vybaveni, upravy, rezervu

Takže to jde… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
9.9.15 08:36
@LindaPraha píše:

a můžu se zeptat jak moc „nevýhodné“ to bylo/je? My bychom chtěli „jen“ 2,5mil i na dům i na pozemek (chceme malý dům, svépomocí..víc bychom ani nechtěli)a pozemek samozřejmě co nejlevnější vzhledem k lokalitě by to ani neměl byt problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
9.9.15 08:40

A muzu se bez jakehokoli rypani zeptat, jak byste si to tedy predstavovali? Pozemek na konci sveta, tudiz pro banki nezajimava hodnota, ktera jim nezaruci, ze v pripade problemu se jim investice vrati. A cekat, nez bude hruba stavba? Co kdyz budou problemy v prubeh? Ona banka apriori proste nesmi verit, doufat, ze bude vse ok.Je logicke, ze potrebuje neco v protihodnote. Takze bezcenny pozemek je logicky malo.

Asi to urcite pujde nejak jinak, napr. jeste nejakou puckou zestavebk, nebo tak? Ale je jasne, ze bance seto nezda a chce zaruky. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
9.9.15 08:44
@lupto píše:
A muzu se bez jakehokoli rypani zeptat, jak byste si to tedy predstavovali? Pozemek na konci sveta, tudiz pro banki nezajimava hodnota, ktera jim nezaruci, ze v pripade problemu se jim investice vrati. A cekat, nez bude hruba stavba? Co kdyz budou problemy v prubeh? Ona banka apriori proste nesmi verit, doufat, ze bude vse ok.Je logicke, ze potrebuje neco v protihodnote. Takze bezcenny pozemek je logicky malo.Asi to urcite pujde nejak jinak, napr. jeste nejakou puckou zestavebk, nebo tak? Ale je jasne, ze bance seto nezda a chce zaruky. ;-)

ale jo, já tomu rozumím, že chtějí „pojistku“ že budeme splácet a když ne tak potřebují něco na záruku-to mi samozřejmě příjde naprosto logické, jen jsem se chtěla zeptat, jak to dělali jiní, protože mi připadá nemožné aby všichni, kteří mají dům měli na účtě miliony nebo někoho v rodině s ochotou ručit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
9.9.15 08:50

@1.gabii Tech domu v rodinach je hodne.Sama pises, ze chcete pozemek cca 600-800tis.,a pak pises o milionech na ucte…proste do toho vrazi co maji, prip. najdou nemovitost v rodine, kde jsou ochotni pomoct…A navic je hodne pozemku, co maji cenu. Nebylo by jednodussi se fakt poptat napr.na ten uver ze stavebka na pozemek? Pripadne s bankou resit neco podobneho? (viz zminene dve hypo, na coz jsou treba ale prijmy)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26256
9.9.15 08:54

@1.gabii nevyhodne nevim, zajdi si proste do banky a zeptej se. Ta vase financni poradkyne je nejak mimo. My sli do KB, musime tam mit ucet a musi tam chodit vyplaty. K tomu je nutno mit zivotni pojisteni a pote pojisteni stavby s vinkulaci. My chteli bydlet a byli jsme si vedomi, ze to bude brano jako 100% hypoteka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí