Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, těch 20tis vám zbude po odečtení veškerých měsíčních výdajů včetně jídla atd? Je to na ušetření na rezervu nebo na dovolenou? A myšleno je barák novostavba, že ho postavíte, nebo chcete koupit dům, kde ještě nějaké výdaje na rekonstrukci budou dál a dál?
My teď stavbu domu hodně zvažujeme právě kvůli výši splátek, protože už máme školní děti (vy asi ne, jste mladí??) a vidíme, jak vysoké výdaje najednou máme na ně, hrozně vše stouplo…
Na to není jednoduchá odpověď. Každý má jiné pořadí důležitosti hodnot a jinou odolnost vůči riziku. Pro mě např. by takový, prakticky celoživotní, závazek byl nepřijatelný. Víc cením svobodu. Když jsem byl na počátku devadesátých let v podobné situaci, tak jsem raději rezervu investoval do podnikání a domek koupil o pár let později bez dluhu. To ale neplatí obecně. Někdo jiný by třeba raději koupil hned bydlení a se závazkem by si nelámal hlavu.
Já bych do toho díky rodičům šla když vás budou takhle těžce podporovat, s prominutím kdo to má, já od rodičů dostanu jednou za rok tisícovku k vánocům 😃
@Anonymní píše: Více
A musí tu nemovitost prodat? Nejde pronajmout a dávat vám nájem?
Prodat se dá vždy.
Mě přijde 20 tis. hrozně málo. Jestli chápu dobře, tak vám příjem pak ještě klesne. S dítětem pak budou větší výdaje. Máte započítané i výdaje nepravidelné? Počítáte to i s pojištěním, daní z domu a pod? Co budete kupovat? Bude se v tom dát žít hned? Asi bych se na rodiče úplně nespoléhala. Nikdy nevíš co se může stát. Takže primárně musíte mít na nemovistost vy sami. Jestli je dům na vesnici tak nezapomeň, že se zvednou náklady na auto a do budoucna budete potřebovat auta dvě. Raději bych třeba koupila byt. Ty náklady na dům jsou opravdu velké. Děláme teď rekonstrukci, ale máme už děti. Takže máme ty náklady opravdu vysoké. Dvacet tisíc by nám na život nestačilo. Dům je po dobu rekonstrukce neobyvatelný.
Určitě bych do toho šla. Příjmy se časem zvýší, cena pozemku zůstane stejná. Rodiče pomůžou, takže máte podporu. Na hypotéku nikdy není správný čas, stejně jako na dítě
Byt bych nikdy nechtěla, vždycky jsem potřebovala zahradu, mít místnosti podle vlastního návrhu a nikoho za zdí ze všech stran.
Ale budete muset utrácet peníze s rozumem, 20. tis stačí jen na základní potřeby.
Tohle je finančně úplně na dřeň. Osobně bych do toho nešla, raději bych koupila být ve městě, kde nebudu závislá na taxikaření dětem atd. Manžel OSVČ může být dlouhodobě nemocný, úrokové sazby skokově zdraží a vy budete finančně v háji. Není tam žádná aspoň minimální vata…
@Anonymní píše: Více
nenapsala jsi to úplně jasně, těch 20tis. vám zbyde po odečtení i splátky hypo? na jídlo? nebo už ho tam máš nějak zprůměrovaně započítané? a splátka hypo a cena nemovitosti bude jaká? s rezervou 1.150.000 bych do toho šla…
@nozu píše: Více
budou mít 1.150.000 rezervu, to mi teda přijde dost dobrý, kdo to dnes má
Pokud by se cokoli stalo, oni museli dům prodat atd., tak milion jim nějakou dobu vydrží, ikdyby měli jít zase do nájmu…nevím jak tobě, ale talková rezerva vydrží pruměrné rodině jistě více než rok…
@Keyllah píše: Více
Otázka je jestli to není rezerva na rekonstrukci. To můžou mít za půl roku pryč s barák nemusí být hotový. Ještě musí připočítat manželovi pořádnou životní pojistku. Ty náklady poletí nahoru. Opravdu záleží jak to mají zpočítané a co budou kupovat.
@anavi13 píše: Více
o jistě, ale o rekonstrukci nepsala, jen o rezervě. Tak to tak beru a rezerva přes mega je pro mě celkem dostačující…
Pokud do toho uz nebudete cpat další peníze, sla bych do toho. Možná je to vaše jedina šance si barak koupit. Budete splacet 35 let, tak nebudete mit splatky snad tak šílené a až děti budou jednou ve škole a ty budes moct mít plný úvazek a zase se karierne vratis, tak to bude zase lepší ![]()
Jaký platíte nájem a jaká bude splátka hypotéky?
Nájem poroste, splátka hypotéky zůstane +- stejná (podle sjednaného úroku).
Ahoj,
chceme si vzít s manželem hypo na barák, s tím, že nám ji dají na 35 let.
Ja jsem zaměstnaná, manzel OSVČ, po odečtení nezbytných výdajů nám zůstane cca 20 tis.
Co se týče rezervy, zbyde nám po zaplacení pri koupi nemovitosti cca 350 tis rezerva.
Naši chtějí prodat nemovitost a poté nám dam dalších 800tis na vytvořeni rezervy, chtějí nám pomáhat se splátkami, az budu na materske.
Šli byste do toho?
Momentálně jsme v nájmu, nic za hotové si nepořídíme, ale děsí mě ta představa dluhu.
Furt přemýšlím co když se něco po… a nebudeme moct splácet, ale snažím se uklidňovat tím, že prodat se to dá vždy.