Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše: Více
Takže počítej, že budete potřebovat druhé auto. Budete mít vyšší náklady na dopravu - záleží jak často jezdíte. My jsme deset kilometrů od města a projedeme cca 3tis. Máme auta dvě. S dětmi nám jedno nestačí. Záleží jak je obec velká- je tam školka, škola, obchod atd. Spočítané to máte pěkně, ale ty příjmy mi přijdou malé. Kolik plánujete dětí? Jestli jedno, tak to zvládnete.
@anavi13 plánujeme jedno ditko a už teď bydlíme ve stejné vesnici, tudíž dojíždíme a ceny za dopravu známe
Pak bych do toho šla. S jedním dítkem to nějak zvládnete. To vám opravdu klesnou příjmy na chvíli. Ale na velké vyskakování to nebude.
Všechno máš propočítané a pořešené, tak co vlastně řešíš? Komu zbývá po odečtení všech nákladů 20 tisíc měsíčně? To je hodně slušný, a když to budete odkládat, vytvoříte si polštář na mateřskou.
My před pěti lety šli do hypotéky s vidinou toho, že jdu na mateřskou za pár měsíců. Měli jsme už dvě školní děti a dům postavil manžel s mým tátou vlastníma rukama. Taky jsem měla vše vypočítané a vše klaplo na pohodu. Dokonce jsem nakonec částečně pracovala na HO s dítětem, takže peněz bylo ještě víc. Během těch pěti let ceny tak stouply, že i jen náš pozemek má větší cenu než celá hypotéka na dům. Dneska by bylo vše za dvojnásobek a s těmi úrokovými sazbami ani nevím, jestli bychom do toho teď šli.
Nicméně my platíme na hypotéku 15 tisíc. Těch vašich 41 tisíc je masakr. To je nemovitost za 20 milionů? Do tak vysokého dluhu jen za dům bych nešla.
@JancaS84 píše: Více
17?
Hadam ze cca deset, nechce se mi to pocitat. My platime 37 na 25 let a to mame hodne dobry urok. Hypoteka neco pres 7…
Jít do toho s rizikem, že budete finančně závislí na rodičích a bez nich to nezvládnete, to je ukázka absolutní finanční nezodpovědnosti (!)
Rodiče vám nemusejí být schopni finančně pomáhat klidně ze dne na den… to je přece tak neskutečné riziko, spoléhat se na finance o generaci starších lidí… ![]()
Nechápu, co všechno dnes lidi neudělají proto, aby mohli jít do baráku…
Rodinné finance, proto anonym.
Já bych do toho nešla.
My teda máme několik investičních nemovitostí, celkem měsíčně příjem 150 000, platíme 4 hypo, celkem splátky 41000. Dvě hypotéky doplatime během dvou let. V nemovitosti kde bydlíme jsme bez hypotéky.
S 20 ti tisícovou rezervou v měsíčním rozpočtu a plánem teprve zakládat rodinu bych do to nešla.
Na domě budou pořád potřeba nějaké opravy, dodělávky a dítě bude čím dál tím náročnější na finance. Šla bych do levnější varianty vlastního bydlení.
Kolik ta hypotéka má být? U staveb si musíš dát poměrně velké procento jako rezervu…s tou počítáte?
Jakou fixaci a jakou sazbu vám banka nabízí?
Já bych do toho šla, ale tedy jen pokud vám to vychází i s případnou mateřskou bez práce po čas RD. Nikde totiž není napsáno že musíte mít nenáročné dítě, se kterým jde práce zvládat.
Myslím že ani není nutné aby rodiče prodávali nemovitost. Pokud vám chtějí pomoct, tak by třeba bylo lepší tu nemovitost pronajmout a dávat vám ten nájem. To přilepšení k měsíčnímu rozpočtu by bylo pro vás fajn a ještě by rodiče stále vlastnili tu nemovitost, která na hodnotě ztrácet s největší pravděpodobností nebude.
Ač se splátka teď zdá šílená, tak za pár let to trochu požere inflace a už to nebude taková hrůza a v mezičase budete mít alespoň hezké bydlení.
@Ketris píše: Více
A proč? Když to půjde špatně, prodají. Když dobře budou mít na konci vlastní nemovitost. Během te doby ještě vzrostou přijmy, nebo nejake dědictví.
20 tisíc co jim měsíčně zbývá je super. Kdo ma po zaplacení všeho tolik?
Máme podobně. Splátka 35, ted vzroste cca na 41. Konec fixace. Mezitím vzrostly prijmy o víc, i cena nemovitosti, takže dobrý.
Na konci vlastní bydlení…na konci čeho? Leda tak života.. jako super pro deti, že jim zbyde barák, ale za mě taky mazec splátka.
Na vesnici u města, auto máme svoje 10 let staré.
Výdaje jsem propočítal přesně jak píšeš i roční platby vydělené 12