Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Před chvilkou jsem se vrátila ze schůzky s poradcem ze společnosti Partners a jsem z toho taková rozpačitá. Chci refinancovat hypotéku, vím přesně, co chci, jen zbývá vybrat banku, kde to bude nejvýhodnější. Samozřejmě na co nejméně let, abych měla co nejdřív „dluh“ z krku.
On mi místo toho radil naopak na co nejvíc let, minimální splátky s tím, že zbytek budu posílat jinam na spoření a tím vlastně ušetřím. Já to chápu, ale.. Nelíbí se mi to. Nejsem na tohle stavěná. I když výhodnost - finanční - chápu.
Proto prosím o radu - máte s touhle společností zkušenost? Radíte mi do toho jít nebo raději zůstat u „klasiky“?
Jinam mi ještě povídal, že bych si měla honem uzavřít důchodové pojištění, že prý výhodné podmínky se státním příspěvkem budou jen do konce tohoto listopadu..
Já jsem se rozhodla taky pro refinancování. Zítra ke mě přijde moje poradkyně z AWD a ta mi volala, že budu platit míň a zkrátíme to na kratší dobu
takže ten tvůj poradce asi potřebuje vyměnit. A penzijní a pilíře??? můj názor, nepošlu jim tam ani korunu, to si raději budu šetřit do matrace, než abych to cpala do soukromých fondů
- ale je to můj názor
Teď jsem koukala na telku a když si spořit nebudu dostanu penzi 12600,– když si spořit budu dostanu 14820,–. Možná někdo řekne ale co když na důchody nebude a já no to a co když ty soukromý fondy někdo vykrade / v naší zemi bych se tomu nedivila /, tak budeme mít hovno oba
ale on ještě ke všemu příjde o to v těch fondech.
Ahoj, tak Partners za mě určitě ne. Dělali jsme si přes ně hypotéku, pořád nám vnucovali něco navíc, pojištění atd. každej den nám volali, když to nebral jeden tak volali tomu druhýmu, no hrůza
Hypotéku nám zařídili, byli sme v tom s přítelem úplný nováčkové, takže jsme si mysleli, že to myslí dobře a že hypo je určitě výhodná. Hypotéku máme od ledna letošního roku .Pak jsme hledali pro zajímavost a našli jsme mnohem lepší podmínky u jiných bank
Do toho nám paní vnucovala konsolidaci u jedné určité banky - kde má největší provizi a zdaleka nebyla nejvýhodnější. Když s ní přítel mluvil, o té konsolidaci, že se nám zdá, že Česká nabízí lepší podmínky, odpověděla nám, že je to možné, že prý s Českou Partners nespolupracují, proto nám ji ani nenabízí. Takže děs a hrůza
Parners už nikdy.
Já být tebou, tak to udělám tak napůl - částku k palcení bych trochu snížila, třeba pokud to máš ještě na 20 let, tak místo na 30 jak radí on bych dala na 25… Místo třeba 10000 co platíš teď bych platila 7500 a ty 2500 si dávala buď na spořicí účet (máš je prostě furt pod dohledem a víš, co s ima ne/děláš) nebo na termínovej… Třeba na 3-5 let… Tam se ti to taky zhodnotí, dokonce snad i líp jak na SÚ. Nemáš k penězům ovšem přístup.. No a pak bych teda měla fin. rezervu pro všechny případy, a když bude další refinanc za třeba 5 let, tak po 2,5 tis. máš našetřených 150 tis… A to můžeš dát jako mimořádnej vklad a ponížíš tím jistinu. Do PP bych nevrazila ani halíř, ale věc názoru, ostatně jako všechno ![]()
@Alčák1 Heleď, já to s těmi důchody vidím stejně!
Kdo ví, co bude, blbě na tom budeme stejně a ty tři stovky, které bych posílala, na tom moc nezmění. Víc bych nedala, nevěřím tomu. Ale je fajn, že kdo to uzavře do konce tohoto listopadu, tak tomu se ještě bude naspořená částka srovnávat s inflací, takže nepůjde do mínusu, to je podle mě supr. I když upřímně si neumím moc představit, že ti tam najednou jen tak naskočí peníze.. No to je jedno, já to stejně nechci.
@Ani.nnka píše:
Ahoj, tak Partners za mě určitě ne. Dělali jsme si přes ně hypotéku, pořád nám vnucovali něco navíc, pojištění atd. každej den nám volali, když to nebral jeden tak volali tomu druhýmu, no hrůzaHypotéku nám zařídili, byli sme v tom s přítelem úplný nováčkové, takže jsme si mysleli, že to myslí dobře a že hypo je určitě výhodná. Hypotéku máme od ledna letošního roku .Pak jsme hledali pro zajímavost a našli jsme mnohem lepší podmínky u jiných bank
Do toho nám paní vnucovala konsolidaci u jedné určité banky - kde má největší provizi a zdaleka nebyla nejvýhodnější. Když s ní přítel mluvil, o té konsolidaci, že se nám zdá, že Česká nabízí lepší podmínky, odpověděla nám, že je to možné, že prý s Českou Partners nespolupracují, proto nám ji ani nenabízí. Takže děs a hrůza
Parners už nikdy.
ono záleží na koho narazíš, znám spokoejný lidi s Partners, já s nima mám ale stejný zkušenosti jako ty ![]()
@Ani.nnka Tak to je divný.. Já si doteď myslela, že Partners jsou supr, tady je tuším i někdo chválil. Ze svojí práci rozumí a doporučí nej banku - oni mají totiž provizi stejnou, tak nemají důvod cpát člověku nějakou určitou.
To mě vážně překvapujete.. ![]()
@Seizdra píše:
ono záleží na koho narazíš, znám spokoejný lidi s Partners, já s nima mám ale stejný zkušenosti jako ty
to určitě, ale nám to dělala příbuzná z rodiny, takže o to víc sme byli naštvaný
![]()
@Ani.nnka píše:
to určitě, ale nám to dělala příbuzná z rodiny, takže o to víc sme byli naštvaný![]()
No tak tím spíš!!
![]()
On to asi radí z toho důvodu, že může nastat toto:
10 000 splátka hypotéky, jenže ty je nemáš a nemůžeš jen tak začít platit míň, takže navrhuje asi toto:
5 000 splátka hypo + 5000 spořit bokem, když nebudeš mít celých 10tisíc, tak si bokem pošleš míň, nebo nic a nic se nestane. Takhle to má totiž nastavený můj brácha. Já jsem toho názoru že je to blbost. Já bych splácela raději 10 000, ať vidím jak to hezky ubývá
naspořený peníze bokem bych byla schopná využít i na jiný věci než jen na doplacení hypotéky.
@rejžička píše:
@Ani.nnka Tak to je divný.. Já si doteď myslela, že Partners jsou supr, tady je tuším i někdo chválil. Ze svojí práci rozumí a doporučí nej banku - oni mají totiž provizi stejnou, tak nemají důvod cpát člověku nějakou určitou.To mě vážně překvapujete..
Provize stejná fakt není
To jsou jen akový kecy na pochycení potenc. klientů, páč ti na to slyší
Já dělala chvilinku (než jsem to prokoukla) taky „nezávislýho“ din. poradce a můžu ti říct, že rozdíl třeba mezi odměnou za hypo je i několik tisícovek (podle výše půjčené částky)… Naštěstí jsem ztama rychle vypadla…
Záleží, jakého máš poradce. Podle mě je celkem jedno, pod jakou společností pracuje (samozřejmě záleží na tom, s jakýma institucema mají smlouvu). Já mám svou finanční poradkyni a s tou jsem spokojená (není z Partners). Co se týká penzijka, tak mají pravdu, že teď můžeš ještě využít stávající systém. Já penzijko mám, protože se mi vyplatí, dám tam minimum, ale dostanu pěkný příspěvek od státu a od zaměstnavatele (to byl hlavní důvod). Vybrat můžu kdykoliv, tak o nic nejde.
@Liduše píše:
On to asi radí z toho důvodu, že může nastat toto:
10 000 splátka hypotéky, jenže ty je nemáš a nemůžeš jen tak začít platit míň, takže navrhuje asi toto:
5 000 splátka hypo + 5000 spořit bokem, když nebudeš mít celých 10tisíc, tak si bokem pošleš míň, nebo nic a nic se nestane. Takhle to má totiž nastavený můj brácha. Já jsem toho názoru že je to blbost. Já bych splácela raději 10 000, ať vidím jak to hezky ubývánaspořený peníze bokem bych byla schopná využít i na jiný věci než jen na doplacení hypotéky.
No já teda pochopila, že těch 10 platí i teď, takže je logicky má a nebude to (nemělo by
) jinak… Chce prostě jen prodat další produkt. Tak to zas vidím já..
@Seizdra jasně, já jsem to myslela tak, že on chce aby si nastavili raději nižší splátku, protože kdyby třeba jeden přišel o práci tak by to pak nešlo měnit a tak. Brácha chtěl právě platit daleko víc a on mu to poradce rozmlouval, že třeba za rok přijde o práci a najednou na to nebude mít. Na jednu stranu to chápu, ale na druhou jsem zas toho názoru, že nemusí mít za půl roku ani na tu nízkou splátku
tohle prostě člověk dopředu nemůže vědět, jestli to utáhne i za 5 let nebo ne.
@Liduše píše:
@Seizdra jasně, já jsem to myslela tak, že on chce aby si nastavili raději nižší splátku, protože kdyby třeba jeden přišel o práci tak by to pak nešlo měnit a tak. Brácha chtěl právě platit daleko víc a on mu to poradce rozmlouval, že třeba za rok přijde o práci a najednou na to nebude mít. Na jednu stranu to chápu, ale na druhou jsem zas toho názoru, že nemusí mít za půl roku ani na tu nízkou splátkutohle prostě člověk dopředu nemůže vědět, jestli to utáhne i za 5 let nebo ne.
No tak to jo
Já kdybych měla stresovat ještě z toho, že platíme 15 za hypo a jakmile by mýmu prdla cévka tak na to nbude, tak nevím
Tak nemůžem asi nic. D ![]()