Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Amassakoul píše: Více
já jsem taky nebyla, když jsme kupovali první dům… Důvod byl prostý, byla jsem těhotná, tudíž by to posuzování hypo jen komplikovalo. Tehdy jsme nebyli ještě svoji, tak to nikdo neřešil. Dům byl ale od začátku psaný na nás oba, každý vlastní polovinu. Do SJM jsme ho nikdy nevložili. Při refinancování jsem už samozřejmě automaticky byla spoludlužík, protože to proběhlo až po svatbě.
@Anonymní píše: Více
Jaky byt si koupi za 2,5 milonu v Praze? Zadny. Mozna za 5 milionu by se nejaka garzonka nasla
.
Už před 3lety jsme si brali 4mil a 2,5mil jsme prokazovali, ale manželův příjem je 50cisteho a 35 byl můj příjem před mateřskou…se 40tis dohromady a zvýšenými úroky je to na hraně…
@Oriseka píše: Více
My jsme šli 55 km. od Prahy (manžel tam denně dojíždí do práce), abychom měli slušné bydlení (80 metrů) za takovou hypotéku
Je to něco za něco. My se nechtěli tolik zadlužit a mít vlastní prostorné bydlení.
Za 3,5 milionů mi to hází splátku necelých 17 tisíc při 90procentni hypotéce, což zakladatelka v Praze nejspíš za to nájemné taky dá. Musí si to propočítat, jaké mají další výdaje. Ale za mě pořád lepší se trochu uskromnit a jít do vlastního, než vyhazovat peníze za nájem.
Uskromnit se, jit do vlastniho, ale taky celkem daleko za Prahu a pricist k vydajum vydaj za dojizdeni. Da to za najemne v Praze a nebo hypoteka daleko od Prahy.
To máme, ale zase máme 4 děti, z toho dvě už na školách, což leze dost do peněz, natož kroužky,…a já minimálně další 3 roky nebudu pracovat. Takže na tom finančně, když se vše sečte nebudeme o moc lépe. Manžel má +- 50 tisíc, já rodičák 6 tisíc, ale nic moc neušetříme
Máme teda celkem slušnou finanční rezervu, do které nesaháme, ale na běžném účtu nikdy nic nezbyde. Včera jsme třeba dětem kupovali nové lyže, lyžáky, kalhoty,…listopad jedny narozeniny, v září dovolená, v říjnu dovolená,…teď ty Vánoce do toho, v lednu hory,… Takže pořád nějaké výdaje nad rámec.
Zase musím říct, že se fakt neomezujeme takže když půjde do tuhého, rozhodně máme kde ušetřit ![]()
Vy vycházíte jen s manžela platem a celý rodičovský příspěvek zvládáte ušetřit. Já bych se nebála jít do hypotéky. ![]()
Příspěvek upraven 16.12.24 v 16:05
Však ano
My jsme se stěhovali sem z nájmu v Praze. Měli jsme tam 65 metrů za 15 tisíc. Teď máme velký, světlý byt, který se zhodnotil za těch pár let na 2× takovou cenu. Hypotéku jsme platili 11 tisíc, což s dojížděním asi dalo stejnou cenu jako jsme platili v Praze, ale teď díky tomu bytu máme vysněný dům
Což zůstat v Praze, nemáme teď nic.
Ne, řekla bych, že bez šance. Pokud není cílová částka kolem milionu ![]()
Takze 56tis-17 hypoteka-poplatky v dome. Ten dum je novostavba nebo jeste rekonstrukce? Byt uz je doplaceny, predpokladam. Pro 4 deti mi to teda taky prijde celkem na krev. V baraku jsou porad nejake vydaje.
V té hypotéce je už i půjčka na rekonstrukci
Bereme si o milion více, než je potřeba ke koupi domu.
Ono, když by se stal nějaký nečekaný průšvih, tak sáhneme do úspor a počítáme s tím, že se pak nějaký čas nepodíváme k moři ani na hory
než se to tam dá do kupy. A kdyby bylo úplně nejhůře, dám děti do školky dříve a šla bych makat. Ale to si myslím nebude třeba. Navíc, nějaké uskromnění by nám rozhodně prospělo. Na jaře se stěhujeme a už se nemůžu dočkat ![]()
Tak at se Vam v novem bydleni libi. Mate odvaznou dusi-mit 4 deti, tak to nejspis vse zvladnete
.
Počkej a ty si myslíš, že seženeš v Praze byt za 3,5 mio??
Na Prahu manžel vydělává opravdu málo, není možnost nějakého postupu?
Pokud chcete byt za 3,5 mio pro rodinu, nebude to v rozumné dojezdové vzdálenosti do Prahy ani náhodou, takže je třeba počítat třeba i s tím, že manžel půjde naopak platově dolů a víc zaplatíte za dojíždění kamkoli. Tohle se mi zdá těžce nedomyšlené. Za 3,5 mio v Praze neseženeš ani garsonku, my máme 42m byt s nájemníkem, starý panelák bez rekonstrukce na periferii, prodejní cena 6 mega
Soused úplně ten samý letos prodal za 6,5.
Počítala jsem si kolik bych dostala hypo. Sama, dítě ve stridave péči, příjem (zaměstnání +pronájem) 55tis čistého. Dostala bych hypo cca 8,5mil. Ale musela bych zastavit být, který pronajimam.
Takže vy hypotéku asi nějakou dostanete, ale ne na byt za 8-9mil.
Nejlepší je zajít do banky a nechat si to spočítat. Jsou tam od toho. Pak se vám bude i lépe dívat po nemovitostech.