Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vše má své pro a proti.
Dům bude nejspíš staršího data a bude zvyklý na určitou míru vlhkosti. Pokud bys dala plastová okna, může Ti nakrásně začít bujet v bytě plíseň. Pokud jsou okna v „pořádku“, jen je opravte.
Paneláky na tom taky nejsou úplně super, u nich bývá problém s příliš suchým vzduchem.
A s manželem se můžete hádat na čemkoliv…třeba, že v panelákovém bytě nemáte místo a s 2 dětmi se nevejdete. Že byla rekonstrukce udělaná jen na oko a teď musíte investovat do opravy opraveného; že byste změnili dispozice bytu, ale je vadí nosná příčka…možností je nekonečně
Tak za me taky ten první se zahradou. My jsme s manželem před 5-ti lety koupili byt v paneláků - po celkové rekonstrukci, 4+1. Na první pohled vše úžasné, libive, tak jak pises. Dětské hřiště pres cestu. Všude plovoucka, fungl nova kuchyně, všude vestavěné skříně. Se soudy prý žádné problémy. Realita- první dva roky jsem myslela, ze se zblaznim, sousedka nad námi, vysokoskolacka žila převážné v noci, a když už nebyla doma, nechávala cely dny doma psa - v paneláků silenost, od te doby nesnasim v bytech psi
. A to super moderní zarizeni- na plovoucce máme všude koberce, protože je od podlahy šílená zima. Krásné umyvadlo v koupelně je na prd, protože je moc mělké a když pustíme víc vodu, je zacakana cela koupelna. A ta uzasna kuchyň? Šílený - odsavac par je jen na okrasu, zazdili díru ven, takže jen hučí a para nám teče po zdi- všude plíseň, i když porad vetrame, no a tak je to se vším. Za me radši si vše upravovat postupné a za pochodu, az budeš vědět, co a jak, než do na první pohled hotového a Krasného. A co bych dala za kousek zahrádky pro malyho. Nemůže sam nikam, neb jsou všude psi vykaly, všude nacurane a na hřišti des ![]()
Jo a jak někdo Pise, ze v paneláků je sucho, tak zrovna u nás ne- v zimě šílená kosa, a vlhko, v letě teda jo, ale plíseň od podzimu do jara
No asi půjdeme teda do toho 1. bytu, i když to bude ze začátku peklo, záchod má ještě to splachovadlo nahoře z nádržky a vana je plechová a šíleně studená, o dlaždičkách se tu radši rozepisovat ani nebudu, ale jo časem se to udělá a máte pravdu, bude to vše podle nás, tak jak to budeme chtít mi, i když to bude za dlouho, ale bude a to je hlavní, tak snad neprohloupíme a budeme tam žít šťastně- Jinak k tomu paneláku, já v něm vyrůstala, vím jaké to je, ale možná proto by mi to moc nevadilo jít opět do paneláku, ale zase je to malý kamrlík zastíněný ostatníma panelákama, zato ten 1. byt je krásně prosluněný sluncem už jen proto, že má každá místnost 2 obrovská okna. Sice s nima budu bojovat, protože já jsem zvyknutá na naší ventilačku. ![]()
@Anonymní píše:
No asi půjdeme teda do toho 1. bytu, i když to bude ze začátku peklo, záchod má ještě to splachovadlo nahoře z nádržky a vana je plechová a šíleně studená, o dlaždičkách se tu radši rozepisovat ani nebudu, ale jo časem se to udělá a máte pravdu, bude to vše podle nás, tak jak to budeme chtít my, i když to bude za dlouho, ale bude a to je hlavní, tak snad neprohloupíme a budeme tam žít šťastně- Jinak k tomu paneláku, já v něm vyrůstala, vím jaké to je, ale možná proto by mi to moc nevadilo jít opět do paneláku, ale zase je to malý kamrlík zastíněný ostatníma panelákama, zato ten 1. byt je krásně prosluněný sluncem už jen proto, že má každá místnost 2 obrovská okna. Sice s nima budu bojovat, protože já jsem zvyknutá na naší ventilačku.
@Anonymní píše:
@jitkabokule Okna jsou stará, ale prý je stačí obrousit a natřít, jenže skrz ně uniká spousta tepla, takže je třeba více topit. Ano já vím, vždy se něco najde, co časem začne vadit, ale když já si nějak nedokážu představit tu dlouhodobou rekonstrukci s dvěma prckama, kam popřípadě jít, když se budou dělat okna, nebo když se bude půlit ta místnost, v hluku a prachu určitě bát nemohu s miminkem, popřípadě s dvěma, na tomhle mi to vše stojí, bojím se, aby se to časem nevyhrotilo v nějakou hádku a domácí dusno, že to vše tak dlouho trvá a bude to nátlak na všechny.Jinak ten byt se mi moc líbí, jen je potřeba fantazie a představit si, jak by mohlo vypadat.
Foto okna jsem vygooglila, ale jsou tam úplně ty samé.
Krásná špaletová okna. Nevyměnila bych je za plasťáky ani náhodou!!! Zrenovovat, utěsnit a je to.
@Anonymní píše:
No oni se vyměnit nedají, tyhle už prý neprodávají, leda si nechat u truhláře udělat úplně nová, ale to by jsme se nedoplatili, takže si je musíme opravit a plasťáky tam dát nelze, jelikož by si je musel dát celý dům.
Ale vyměňují, pokud chceš. Sousedi je měnili před rokem.
@Anonymní píše:
jak budeme chtít my ** jsem pako.
Přesně! Taky chceme dům. Buď koupíme pozemek a budeme stavět podle svého. nebo koupíme dům k rekonstrukci, který si podle sebe přebudujeme. Kupovat dům po rekonstrukci pět nebo deset let, děkuji, nechci. Nikdy tam nebude koupelna podle mých představ, kuchyně to samé, navíc ta představa, že už tam někdo vařil, koupal se, kadil na záchodě… A kdoví jak na tom byl s hygienou… děkuji, nechci ![]()
Zakladatelko taková okna mají naši v baráku taky. Pokud se o ně staráš, tak je to ok. Netěsní samozřejmě tolik jako plasťáky nebo jiná nová okna, ale zas si na druhou stranu myslím že mít totálně utěsněný byt je špatně. V zimě dávají mezi okna nějaký polštářek nebo co to je, je to obalené hezkou látkou, těsní to a je to hezké. Co v tom ale mají - netuším. Neboj se nic…to půjde.
Pěkně jedno po druhém, za pochodu si alespoň ujasníte co a jak chcete. Vždyť budovat je fajn
kolikrát za život si kuchtíš vlastní byteček hm??? ![]()
@jessikka píše:
Přesně! Taky chceme dům. Buď koupíme pozemek a budeme stavět podle svého. nebo koupíme dům k rekonstrukci, který si podle sebe přebudujeme. Kupovat dům po rekonstrukci pět nebo deset let, děkuji, nechci. Nikdy tam nebude koupelna podle mých představ, kuchyně to samé, navíc ta představa, že už tam někdo vařil, koupal se, kadil na záchodě… A kdoví jak na tom byl s hygienou… děkuji, nechci
@jessikka
myslíš dělal eeeeeeee???
promiň, jsem si představila cizího špindíru u nás doma na Wecku a naběhlo mi prostě eeeeeeeeee
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, v létě si bereme hypotéku a nějak se nemůžeme rozhodnout, který byt si vybrat. Napíši to stručně.
1. byt.
- Cena 1400 000 vilová oblast, 1. patro, zahrada, 10 minut pěšky od města, rozloha 90m + 15 metrů terasa. 2+1
Výhody - veliké prostory, 1. místnost 20m, 2. místnost 35m, kuchyň+ špajz 20m, prostorná předsíň, nepravidelné místnosti.
nevýhody - stará dvojtá okna, v každé místnosti jsou 2 veliká okna, staré dveře, musela by se udělat celková rekonstrukce od podlah až po strop. Hrubý odhad 300 000 včetně kuchyňské linky. ta je zde asi 20 let stará, koupelna to samé o toaletě nemluvě.Navíc bychom museli přepažit místnost na dvě a udělat z toho pokoj a ložnici zvlášť
2. byt.
- 1100 000,– kousek od centra, panelový dům, 3+1, 75 metrů + 3m balkon, 4. patro., v paneláku výtah, vedle paneláku večerka.
výhody - byt je po celkové rekonstrukci, po mladých majitelých, krásný nový design, tapety, vymalováno, dle naší představy, byli bychom tam spokojeni, kuchyňská linka taktéž nová - v černém lesku ( to se mi moc líbí ) a koupelna i toaleta je také nová - krásná. jsou zde všude plovoucí podlahy. S ničím by se nemuselo ani hnout.nevýhody -místnosti jsou mnohem menší oproti 1. bytu. Výhled z okna už také není na krajinu jako z 1. bytu ale na paneláky. Dětský pokojík má jen 13 metrů. Zvažujem ještě jedno dítko… s ložnicí bychom to vyměnit nemohli, ta má sice 20 metrů, ale je tam balkon.
Tak bych ráda slyšela, jakému bytu byste dali přednost, jestli starému, nebo novému, Peníze na rekonstrukci nemáme, dají nám hypotéku jen na byt, nic víc, potom se budeme muset uskromnit a tak než by se to vše udělalo, tak by to trvalo klidně i 10 let.Omlouvám se za anonym, ale v profilu mám uvedené město, nechci aby nikdo věděl, kde budeme bydlet. Děkuji moc.
brala bych první…být váma ale tak nekupuju nic a počkám dokud se nenaskytne nějaký kompromis…
@demian píše:
Vše má své pro a proti.
Dům bude nejspíš staršího data a bude zvyklý na určitou míru vlhkosti. Pokud bys dala plastová okna, může Ti nakrásně začít bujet v bytě plíseň. Pokud jsou okna v „pořádku“, jen je opravte.Paneláky na tom taky nejsou úplně super, u nich bývá problém s příliš suchým vzduchem.
A s manželem se můžete hádat na čemkoliv…třeba, že v panelákovém bytě nemáte místo a s 2 dětmi se nevejdete. Že byla rekonstrukce udělaná jen na oko a teď musíte investovat do opravy opraveného; že byste změnili dispozice bytu, ale je vadí nosná příčka…možností je nekonečně
prosím prosím, od doby co máme plastáky nám roste plísen:(je to čím dál horší:(větrám, okna utírám, ale je to horší a horší, savem taky stříkám často ale už to je snad imunní:(máme to všude, koupelna, kuchyn, ložnice, obývák,…jsem z toho už zoufalá hodně mi to vadí. Poradíte prosím co s tím?
@Crystal87 Meris vlhkost? A vetras narazove pruvanem cely byt, okna dokoran?
@Cuddy píše:
@Crystal87 Meris vlhkost? A vetras narazove pruvanem cely byt, okna dokoran?
průvanem určitě ne to by děti odnesly, větrám na ventilačku třeba několik hodin denně na střídačku v místnostech