Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím jdu si o radu od zkušenějších, máme týdenní miminko, 95% času prospí, ten zbytek propláče, hlavně při prebaleni řve doslova jak tur, mlátí s sebou, rozhazuje rukama, hysterak jak blázen… Nějaký tip jak utisit? Nejlépe prozatim bez dudlíku, případně se nebát dát dudlík?
Proč by ses bála dát dudlík? Když ho přijme a utiší ho, tak proč ne. Pokud ho neutiší dudel, rada zní: Přebaluj rychle ![]()
Kvuli kojeni? To mu klidne dej, kojim treti a vsechny deti mely dudlik, kojene skoro do tri let. A radu mam stejnou jako vyse, prebalovat rychle.
Posledni syn mi tak rval, pri koupani, prebalovani a techto cinnostech, kde nema prso v puse. Ted ma 2 mesice a uz je to lepsi, povidame si a pri koupani rve, kdyz ho z vody vytahuji. 🙂
To je normální, moje naprosto klidný dítě taky při přebalování řvalo jak Tarzan. Neřeš to, časem to přejde… Dudlík mu klidně dej, za mě jeden z nejlepších vynálezů lidstva…
Dudlíku bych se nebála, ale moje dítko, pokud skutečně řvalo, ho vyfluslo a řvalo dál. Snažila jsem se s ním jednat pomalu abych ho nepolekala. Když začal brečet a já tam fofrem naběhla a hned ho zvedla, byl řev. Takže jsem už od dveří polohlasně mluvila a blížila se pomalu, jako bych měla v postýlce kobru, pomalu zvednout, pomalu přenést.
Je to úplně maličké mimi, je pro něj všechno nové, musí si zvyknou. ![]()
Taky mi novošek u přebalování hrozně řval, ale zvyknul si. Naopak to po pár týdnech začal mít rád, protože zjistil, že ho to zbaví toho mokrého hadru na zadku.
Miminka brečej, uplně nemá smysl snažit se zjišťovat proč. Prostě přebaluj rychle (ale něžně, ať se nepoleká), asi mu to z nějakýho důvodu vadí - irelevantní, stejně ho přebalit musíš. Dudlíka zkus, taky můžeš zkoušet jestli se mu bude líbit když na něj budeš mluvit, zpívat mu, pustíš hudbu…
Dudlíku bych se nebála. Jinak moje dcera taky hrozně brečela, nesnášela být svlečená. Snažila jsem se být co nejrychlejší a jednu dobu se mi během toho vždycky počurala a převlíkala jsem komplet znovu
Odeznělo to tak nějak po měsíci nebo dvou.
Holky moc moc všem děkuji za příspěvky! Příští prebaleni bude s dudlikem! ![]()
@Mamca_1234 Já jsem spíš odpůrce dudlíku a jen kvůli pláči při přebalování bych ho na něj rozhodně neučila. Já tipuji, že možná se miminku nelíbí ten velký prostor, co má okolo sebe. Nebo jestli nejdřív přebaluješ a až potom kojíš, jak mě učili v porodnici, tak už má asi velký hlad. Ale když se s tím nebudeš zbytečně zdržovat, tak jde jen o chvilku a potom rychle uklidnit v náručí. Jinak bych zkusila při přebalování dát okolo miminka hnízdečko, jestli máš, nebo polštářky nebo něco.
U nás taky často při přebalování řve. Dudlík jsem taky nechtěla dávat, ale nakonec jsem dala už v porodnici, protože pořád chtěla něco dudlat a moje bradavky to už nedávali
takže ve finále nám zachránil kojení
jinak ale když řve tak dudlík stejně vyflusava, u nás pomáhá hlavně při usínání
Řeším teď to stejné.
Malý spinká, vzbudí se a tak jdeme přebalit a následuje strašný řev… podle mě ale nekřičí kvůli přebalování, ale protože má už velký hlad.
Pak hned nakojíme a je klid
Když ho přebaluju jindy, tak nekřičí ![]()
V porodnici nás učili, že novorozence je třeba první přebalit a pak až nakojit… tak se tím řídíme i za cenu řevu ![]()
Jednou jsem zkusila první nakojit…a přesně jak mi bylo řečeno a je psáno…malému se “pomačkal” žaludek a hezky pěkně mě pozvracel ![]()
Ale řev je to někdy strašný no
u nás ani dudlík neprojde ![]()
@Petule030 píše: Více
Je strašně “těžké” určit jestli dříve kojit a pak přebalovat. Kojili jsme před přebalováním - pak to vyblil. Přebalovali před kojením - nezvladatelný jak se vrtil, řval a nenechal se přebalit. Taktika trochu kojit a pak prebalit je naprosto stejná. Ale po prebalovani a tom umornem zapaseni se zklidni v momentě, kdy ho vememe. Nezkousel nekdo zvedat nebo aktivovat nejaky bod, nebo pri prebalovani pit z flasky? Diky