Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Mám 10m holčičku, cca 2 měsíce máme problémy se spaním. Většinou kolem 3h se budí s pláčem. Nejdříve si chtěla jen hrát, pak k nám do pelechu a usnula, a teď nezabírá nic. Vydrží takto zlobit od 3-6h, pak celý den je v podobném duchu… Už je to docela vyčerpávající. Že by se klubal zub, nevidím. Jedná se jen o přechodné období? Nemáte zkušenost?
Ahoj, naše malá dělá to samé v 7 měsících. Okolo třetí pláče, dám jí dudlíka, ale pak usne jako špalík. Přes den je taky taková umrčená, ale myslím, že to souvisí se zoubky. Ono to asi bolí, i když nejsou vidět. Vydrž, určitě je to přechodné období. V noci bych ji určitě nedovolila nějak vyvádět, asi bych na ni ani nemluvila a hlavně ani nehrála. Časem to určitě pochopí.
My zrova nyní /11 měsíců/ něco podobného odnaučujeme. Ale to se nám prořezaly po cca 2,5 měsících zuby, se kterými jsme dlouho bojovali. Zásadní otázka: kojíš?
@fiona313
Dudlíkem ji právě ještě víc rozdráždím, buď chce hned prso nebo prostě jen vyvádí. Teď si mi osvědčilo, uhoupat na polštáři, zdá se to být zatím nejrychlejší. Dnešní noc třeba ok, zkoušela to, ale stihla jsem ji uspat než to rozjela naplno.
ZUB-malému je 9 měsíců, už má vylezlý 2 spodní zoubky a takhle blbě začal spát asi před měsícem, kolem 3-4 h se vzbudil, i když jsem si ho vzala k sobě tak byl schopnej třeba hodinu řvát, než usnul, to už byl i nakojenej, pořád jsem ho hladila, dásně namazaný a řval a řval. Teď už je to lepší, co se prořízl i ten druhej zoubek.
@rerere
Asi to bude od zubů, vypadá to, že hodina mezi 3-4h je všude kritická
, tak snad to brzy uteče, díky za reakce, hned je mi veseleji
.
U nás je právě tato hodina nejbojovější. A právě, že já také kojím. A problém je v tom, že ona se často uklidnila jen u prsa. Jenže pak těch kojení začalo přibývat a bylo to neúnosné. Navíc jsem pročetla tento článek http://www.baby-cafe.cz/modules.php?… a začala být nervózní, ať si nezaděláme na problém. A tak jsem se asi před týdnem a půl odstěhovala z ložnice - resp. manžel mě vystěhoval
, že bude spát s malou on, a bude ji zklidňovat apod., nechá ji déle vyřvat a zavolá mě jen na kojení. První 2 noci se budila vcelku často a kolem 3. ranní přišel hysterák na 1,5 hod., nakonec dokonce vzala i flašku s UM, další noc byl opět, ale kratší, po zklidnění jsem zašla nakojit, a tak se noci postupně zlepšovaly, teď už kojím skutečně je jednou za noc (cca o půl 5), malá se obudí, ale někdy půl minutky popláče a pak zase usne, nebo ji stačí pohladit, prostě je to lepší a lepší, teda z referencí manžela. Já ze začátku poslouchala za dveřmi, co se tam děje, a běhala za dveře na každé zaplakání, a teď už je to obrovský rozdíl, oproti začátku. Manžel prostě začal jet podle toho návodu v článku a zabírá to. Ale počkali jsme, až se nám prožízly ještě 2 zuby. Ono ten bolestivý pláč byl jiný, než takový ten, kdy si chtěla jen vymrčet pozornost či prso.
Příspěvek upraven 17.09.13 v 20:05
@Kájín
Ten odkaz mi nic nezobrazuje, o co šlo? Předpokládám, že Estivilova metoda
.
Omlouvám se, oni to omezili…ale dohledala jsem to ještě jednou http://baby-cafe.cz/…fale-maminky- možná to je ona metoda, název neznám. Třeba to někomu pomůže
@Kájín
Aha, to je dobrý, díky. To zkracování kojení je dobrej nápad
. Zeptám se ještě-za jak dlouho přišla změna? Malá v noci opravdu dost pije, ráno má plínu těžkou jak balvan, takže nevím, zda opravdu nemá hlad
, přes den nekojím a UM nechce.
U nás to bylo úplně stejné, taky jsem myslela, že to je hlad, plína ráno také šíleně nasátá. Pak, jak jsem psala, jsem přečetla tento článek, manžel mě vystěhoval vedle, a začal ji zklidňovat on, a po týdnu přišlo zlepšení, po 10 dnech /včera/ jsem šla spát už k nim, a bylo to v pohodě, plakala jednou před půlnoci max. 2 min., usla, když ji manžel vzal k sobě a pochoval, a obudila se na kojení až ve 4, pak spala do 7. Opravdu nastala veliká změna. Doporučuji. Ale chce to spolupráci partnera.
Evidentně tedy hladová není, protože teď vydrží v klidu s jedním kojením.
@Kájín
Tak to v dobrém závidím a gratuluji k výdrži! Já mám partnera sice schopného, ovšem má k tomu „blbé“ povolání a musí se vyspat, protože vstává brzy ráno. V úvahu přichází jen víkend a to je málo. Zeptám se blbě, ale jak tedy rozlišit hladový pláč od toho nehladového
? Je fakt, že od té doby, co takhle na prd spí, tak je i protivná přes den, podle toho článku z odkazu by to s tím mohlo souviset. ![]()
Já nerozlišovala hladový a nehladový pláč, ale bolestivý - rostly nám zoubky, a nebolestivý. To, že by neměla hlad mi už říkala lékařka a pak jsem se to dočetla v tom článku. Ona v 8 večer vypila 150-180 ml kaše, takže jsem si říkala, že by neměla být hladová. S tím odnaučováním nočního kojení jsem začala já. Prostě jsem ji chovala, povídala si s ní, až se zklidnila, pak byla vzhůru a já si s ní tak hodinu hrála, pak usla. A nakojila jsem ji až ve 3 nad ránom. Prostě jsem si řekla, že nebudu kojit před půlnoci, pak před 2, pak před 3 a teď se prostě vzbudí kolem 4 an kojení. Určitě to zvládneš i ty. Prostě ji nedej prso, ale budeš muset vydržet, kdyby plakala hodinu, tak nesmíš na konci vyměknout, jinak to ztrácí efekt. Bylo to náročné, ale stojí to zato. Zlepšil se spánek jí i mi. ![]()
@Kájín
Máš pravdu, mně taky říkala dr., že se budí ze zvyku. V tom článku se dobře píše, že by se dítě v žádném případě nemělo budit v čase, který dříve prospalo. Udělám to taky tak, nejdřív cíl půlnoc, a pak budu postupně natahovat. Ale i tak to bude boj, vždycky se tak rozzuří, že je to pak atrakce na hodinu
. Díky moc za podporu
.
Mám 10m holčičku, cca 2 měsíce máme problémy se spaním. Většinou kolem 3h se budí s pláčem. Nejdříve si chtěla jen hrát, pak k nám do pelechu a usnula, a teď nezabírá nic. Vydrží takto zlobit od 3-6h, pak celý den je v podobném duchu… Už je to docela vyčerpávající. Že by se klubal zub, nevidím. Jedná se jen o přechodné období? Nemáte zkušenost?