Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím všechny, před měsícem jsme se s manželem brali v zahraničí, aktuálně čekáme na oddací list, který nám posílá matrika z Brna. V identitě občana ale vidím, že příjmení mi už změnili, propsalo se taky do mého internetového bankovnictví.
Bohužel nikde na internetu nemůžu dohledat, které všechny instituce čerpají info z identity občana? Máte někdo zkušenosti? Propisuje se odtamtud třeba i pojišťovna? Díky za zkušenosti ![]()
@Babyfever2022 píše:
Zdravím všechny, před měsícem jsme se s manželem brali v zahraničí, aktuálně čekáme na oddací list, který nám posílá matrika z Brna. V identitě občana ale vidím, že příjmení mi už změnili, propsalo se taky do mého internetového bankovnictví.
Bohužel nikde na internetu nemůžu dohledat, které všechny instituce čerpají info z identity občana? Máte někdo zkušenosti? Propisuje se odtamtud třeba i pojišťovna? Díky za zkušenosti
Než věřit internetu - identitě občana, tak bych pro jistotu kontaktovala vše kde jsi zaregistrovaná. Práce, doktoři, pojištění apod… bude tě to stát čas, ale budeš mít potvrzeno, že příjmení je nebo není změněno
@smajlik345 píše:
Než věřit internetu - identitě občana, tak bych pro jistotu kontaktovala vše kde jsi zaregistrovaná. Práce, doktoři, pojištění apod… bude tě to stát čas, ale budeš mít potvrzeno, že příjmení je nebo není změněno
Jooo, to mám určitě v plánu
spíš mě i ze zvědavosti zajímalo, kam se vůbec údaje z toho propisují
děkuji za komentář
@Babyfever2022 píše:
Jooo, to mám určitě v plánuspíš mě i ze zvědavosti zajímalo, kam se vůbec údaje z toho propisují
děkuji za komentář
Já si měnila přijmení v lednu a jediné, kde se to přepsalo automaticky, byla zdravotní pojištovna a KB. Ostatn instituce jsem si musela oběhat sama.,
Jo a ještě Tečka, ale ta je napojená na pojištovnu.
@Babyfever2022 Ano, zdr. pojišťovna to taky změní sama, ale raději vše kontaktuj. Také úřady provedly změnu, pokud pobíráš nějaké dávky nebo rodičák, na katastru nemovitostí to taky změnili. U banky jsi mě zaskočila, tam jsem šla osobně s oddacím listem a novým OP.
@Babyfever2022 oni to vidi, ze se ti zmenilo jmeno, ale stejne po tobe budou chtit podepsat papir, ze sis zmenila jmeno. Alespon tak to bylo u me, ze me chodily domu dopisy, nebo emaily, ze eviduji nesoulad ve jmenu a chteji to potvrdit.
@Petule030
dávky žádné neberu, tak je fakt, že tohle jsem nevěděla
@kateka.1 píše:
@Babyfever2022 oni to vidi, ze se ti zmenilo jmeno, ale stejne po tobe budou chtit podepsat papir, ze sis zmenila jmeno. Alespon tak to bylo u me, ze me chodily domu dopisy, nebo emaily, ze eviduji nesoulad ve jmenu a chteji to potvrdit.
Jasne, rozumim
Dekuji moc vsem!
To mi přijde dost divne..zvláštní matrice u nás trvalo 3 měsíce (a až po vyhruzkach nam vydali) než vydali oddaci list..až s oddacim listem jsem mohla nechat na dokladech změnit jméno..tak si nedokážu představit situaci, kdy v registru mam jméno změněné, ale prokazuji se doklady na jiné jméno..my řešili v te době hypo a byl problém, protože už jsem prakticky měla nové příjmení, ale technicky a úředně ne..ale potom to vydali zpětne k datu svatby..takže nam nechtěli dat hypo kvůli tomu, ze bych byla na jejich smlouvách jinak, přitom pak zpětne bych byla zase jinak 😅
@NicknackEK jmeno meni hned-ja jsem se divala v aresu a cca 3 dny po svatbe mi tam zmenili prijmeni. Taky jsem si myslela, ze dokud to nenahlasim tim, ze dojdu na urad a necham si udelat obcanku, nikdo nic neuvidi a ono ne.
S hypotekou bych rekla, ze byl spis problem, ze jsi mela neplatny op, tim padem te nemohli „overit“, ptz pri podpisu musis mit platny op, nebo jine doklady.
@kateka.1 píše:
@NicknackEK jmeno meni hned-ja jsem se divala v aresu a cca 3 dny po svatbe mi tam zmenili prijmeni. Taky jsem si myslela, ze dokud to nenahlasim tim, ze dojdu na urad a necham si udelat obcanku, nikdo nic neuvidi a ono ne.
S hypotekou bych rekla, ze byl spis problem, ze jsi mela neplatny op, tim padem te nemohli „overit“, ptz pri podpisu musis mit platny op, nebo jine doklady.
Jasný, šlo tam o jména na dokladech..já neměla neplatný OP..platný byl do te doby, než byl vydán oddaci list..ale to byl až 3 měsíce po svatbě..když jsem to urgovala na matrice, protože ze zákona mají 30 dni, tak -nemame lidi, běžne to tak trvá, blablabla..až jsem začala po 3mesicich vyhrožovat, tak mi volali ze se mam zastavit ze mě “posunuli nahoru”..když jsem řešila na úřadech, jak s doklady apod..tak mi potvrdili to, ze bohužel jsem v “blbem meziprostoru”a doporučují mi nedělat žádné formální úkony😂 😂sranda byla, když jsem našla super bydlení, o který jsme fakt stali..smůla no..
@kateka.1 píše:
Jméno mění hned po svatbě v případě svatby v ČR..diskuze je o svatbě v zahraničí..to než jen jsou překlady apod.tak je par dni v …. ![]()