Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@TerezkaW píše:
Od malýho jsem to chytila snad jednou. Jinak s tím vždycky začnu já. Napadlo mě nechat si vyndat krční mandli, ale nevím, zda by to pomohlo.
To bych moc nedělala, bude ti to sedat na průdušky…ale o tom stejně rozhoduje ten ORL :-
)
Děkuju všem za rady. Dnes odpoledne se chystám k doktorce, tak se s ní o tom poradím.
@TerezkaW - robila Dr. tebe a rodine výtery? Moj manžel mal angínu niekoľko krát po sebe, nakoniec sme šli celá rodina na výtery a ja som bola bacilonosič a on si to vždy odskákal
Ja som dostala ATB, preliečila a odvtedy je všetko ok.
Tak to si jdu počíst rady, mám už během 3 měsíců po čtvrté angínu.
Ahoj,
potřebuji se taky poradit, jak zlepšit svou imunitu.
Už víc jak 6 týdnů se mi pořád dokola vrací viróza. Krevní testy jsou v pořádku, pouze hraniční leukocyty a železo (to beru v tabletách dlouhodobě).
Začalo to na začátku března. Hrozně mě bolelo celé tělo a měla jsem trochu rýmu. Přidala se horečka. Týden jsem byla doma. Horečka přešla po 2 dnech ležení, rýma po dalších 3 dnech. Šla jsem do práce (nechtěla jsem chybět moc dlouho, jsem ve zkušebce). Cítila už jsem se dobře, jen jsem byla hodně unavená.
Do týdne se bolesti svalů vrátily a k nim bolest v krku a břicha. Naklusala jsem k doktorce, vzala mi CRP s tím, že je téměř nulové, takže viróza. Byla jsem doma opět týden. Když jsem šla do práce, cítila už jsem se v podstatě úplně zdravá, ani ta únava nebyla tak zlá.
Jenže do několika dnů byla únava zpět. Hrozná a vyčerpávající. V 5 odpoledne jsem v práci usínala. Začala mi být pořád zima. Zvýšila jsem svoji dávku vit. C, D a zinku. Šetřila jsem se, co to dalo (ale při mých dvou zaměstnáních a vstávání každý den po 4. ráno nevím, zda se dá hovořit o šetření) ![]()
No samozřejmě se objevila zase nemoc, takže nejdřív bolest v krku, následovaly průdušky. Celou dobu bolest hlavy. A několik dnů i dost silná rýma.
Teď jsem už 2 týdny doma. Z jedné práce mě už na 90% vyhodí, z druhé zatím mlčí, ale bojím se podobného scénáře.
V tuhle chvíli jsem začala vykašlávat, ulevilo se mi, ale únava je stále neskutečná. Jdu 200 m vyzvednout oběd a pak si musím jít lehnout. Odběry krve z minulého týdne jsou opět v pořádku.
Co užívám: zinek 15 mg, vitamin C 1000 mg, vitamin D (samozřejmě v kombinaci s tukem) 1000 IU. Dále hlívu ústřičnou v tabletách. Pak zmíněné železo, které mám už dlouho předepsané od doktorky. A hořčík (chelát).
Spím teď klidně 11 hodin denně, ale jakmile nastoupím do práce, tak nemám šanci dát víc než 6 hodin (žiju k tomu všemu s dětmi sama). Jestli teda bude kam nastoupit ![]()
Prosím poraďte, jak si imunitu zlepšit. Dříve mi hodně pomáhal pohyb - procházky, cvičení. Teď to zatím vůbec nezvládám. Procházky tedy pomalinku najíždím (pes a děti to taky žádají), ale opravdu kolečko kolem baráku šouravým tempem a domů.
Jinak je mi 35 let, mám laktózovou intoleranci a pár potravinových alergií, které se snažím v jídelníčku důsledně zohledňovat. Krom toho jsem zdravá.
Děkuji za zachování anonymity - osobní témata týkající se zdraví
Tak nevím, jestli ti něco říká psychosomatika, ale spát max. 6 hodin denně, vstávat ve 4 ráno a mít dvě zaměstnání, navíc ve zkušební době, tak to je hodně stresová situace a tělo na to prostě může reagovat. Takže než do sebe cpát doplňky stravy pro zlepšení imunity bych se spíš snažila něco dělat s tím ostatním.
@Anonymní píše: Více
Budeš muset přejít na režim, kdy budeš spát ideálně 8 hodin denně. Základem je kvalitní spánek, co nejvíce pohybu a co nejvíce otužování.
Všechny tabletky vyhoď, vyjma Fe, pokud ho máš diagnostikovaný jako nedostatek.