Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky ![]()
prosím, nerada bych, aby se z diskuze stále hádka pro / proti očkujících maminek, poprosila bych Vás o odpovědi přímo na můj dotaz ![]()
Po přečtení mnoha zkušeností a zvážení všech pro a proti jsem se nakonec rozhodla očkovat, ale ráda bych si vytvořila individuální očkovací kalnedář, který bych pak předložila pediatričce. Poprosila bych vás o vaše zkušenosti, jak jste si očkování nastavily, jak jste se lékařkou dohodly, ráda bych znala konkrétní termíny, kdy jste co očkovaly.
Já mám představu asi takovou - začíná se hexou, ráda bych dala nejdřív po 6. měsíci a očkovala 2+1. Kdy jste začínaly, dřív? ještě později?
K tomu se většinou očkují pmeumokoky, jaký je rozdíl mezi Synflorixem a Prevenarem? A který jste dávaly, kdy? Samostatně až po hexe?
No a otázka nejhorší, kdy jste začaly s priorixem?
Prosím Vás o konkrétní měsíce a rozložení očkování.
Moc díky ![]()
Konkretně a ze zkušenosti- nechala jsem očkovat hexu a prevenar dohromady v klasickém očko kalendáři. už bych to neudělala. takže pokud chceš očkovat prevenar nebo synflorix nedavej dohromady s hexou, mel celkem bourlive reakce
u druheho uz jsem prevenar ani synflorix nedavala vubec, hexu dle klasickeho ocko kalendare
priorix dostal ve dvou letech presne, byl uplne bez reakce, preockovani odlozeno na neurciti
rozdil prevenar x synflorix: cena, pocet kmenu proti kterym chrani, najdes na vakciny.net
Tak já. Mám hodně podobný přístup jako ty. Neočkovat se sakra bojím, ale chci to udělat pozvolněji a co nejméně náročně pro dítě.
1. Neočkovali jsme hexu, ale Pediacel 2+1. Původně jsme chtěla odložit na 6. měsíc, pak na desátý, nakonec jsem našla odvahu v roce. Protože byl syn nemocný, dostal první dávku v 13 měsících. Chystáme se na druhou cca za 2 týdny.
2. Pneumokoky ani jiné neočkuji, v rozdílu mezi vakcímami poradí nekdo jiný. Rotavirus jsme právě prodělali, 4 dny průjem, 4 dny teplota, další týden kontrolní test stolice v pořádku.
3. Synovi je 16 měsíců, Priorix nedostal a zatím nedostane. Jestli ho dostane před školkou, nevím, ale teď se spíš přikláním k variantě ne. Pokud se tak rozhodnu, nechám ho naočkovat v pubertě.
Doktorka to vzala dobře, řekla, že dobře děláme a bylo. Toto je jeden z důvodů, proč jsme si jí vybrala ![]()
Pokud budeme vůbec očkovat (nejsme ještě na 100% rozhodnutí), tak až na dvou letech, ve schématu 2+1 a pouze Infanrix. Nepovinné žádné, MMR očkovat nebudeme.
Hexa 2+1 v 11.měsících. Nepovinné ne. Priorix až před školkou.
To si v první řadě domluv s doktorkou, jestli ti na to přistoupí. S prevenarem a Synflorixem neporadím, ale dávala bych odděleně s hexou. Prevenar je prý vyvíjený v Americe a kmeny úplně neodpovídají našim, Synflorix je Evropský (ale ruku do ohně za to nedám).
Priorix se ti posune přirozně dál, prootže chceš posunout i hexu, ale dávala bych až těsně před školkou. Já sama bych nedala druhé nejradši vůbec, uvidíme…
KAždopádně rozvrhnout si to můžeš jak chceš, pak ti dítě onemocní a je to… (naše mladší měla mít dneska 3.hexu a nic…) - pak se ti posouvá všechno.
Moc díky holky
![]()
@avm3 S tou doktorkou to bude největší oříšek, ale zatím jsme se na všem domluvily, tak doufám, že když za ní slušně zajdu, očkování neodmítnu, pouze ji poprosím o posunutí, tak snad mi vyjde vstříc ![]()
Hexa 2+1 po půl roce, žádné jiné. Syn MMR ve třech letech první ![]()
@Ivtcha píše:
Moc díky holky![]()
![]()
![]()
![]()
@avm3 S tou doktorkou to bude největší oříšek, ale zatím jsme se na všem domluvily, tak doufám, že když za ní slušně zajdu, očkování neodmítnu, pouze ji poprosím o posunutí, tak snad mi vyjde vstříc
Tak vyjít vstříc ti musí… není to nic, čím by jsi porušovala zákon nebo zanedbávala péči o dítě…
Známé malého doktorka naočkovala v 9.týdnech a o „posunu“ nebo schématu 2+1 nechtěla ani slyšet, asi bych ji vyměnila, nestačila jsem zírat…
My očkovali podle klasického očkovacího kalendáře. Hexu vždy zároveň se Synflorixem. Kvůli zánětu průdušek, které dcera prodělala ve třech měsících jsem očkování začali ve 4. měsíci. Nikdy žádné reakce, snad jen jednou zvýšená teplota trvající jeden den. Priorix jsme nechali naočkovat v 15 měsících (teď v lednu) a ačkoliv byla dcera zdravá, tak jí to natolik oslabilo imunitu, že se z toho ještě teď dostáváme (měla teploty, zánět spojivek, angínu, zánět průdušek), takže to jediné vím, že bych pro příště určitě odložila.
@avm3 Já to právě vím, že jsem „v právu“ a strašně moc doufám, že se domluvíme, protože jinak je to výborná doktorka, se kterou jsem moc spokojená a nerada bych ji kvůli tomu měnila ![]()
@Ivtcha píše:
@avm3 Já to právě vím, že jsem „v právu“ a strašně moc doufám, že se domluvíme, protože jinak je to výborná doktorka, se kterou jsem moc spokojená a nerada bych ji kvůli tomu měnila
Tak to bude OK ![]()
@Zzzuuz To měl malej od známé a doktor rozhodl, že se nebude přeočkovávat.
@avm3 píše:
@Zzzuuz To měl malej od známé a doktor rozhodl, že se nebude přeočkovávat.
Opravdu? Tak na to se teda taky zeptám. Naše doktorka jen řekla, že je to shoda náhod a že přeočkování bude po 8 měsících. Je to jinak šikovná lékařka, ale názor jsem si na to udělala sama a bohužel jiný - určitě to s tím očkováním souvisí.
@Zzzuuz No mě to dost překvapilo, ale je to tak… další dávku nedostane.
Mě se zdá, že jsou v tomhle doktoři strašně opatrní. Já bych za naši doktorku dala ruku do ohně, ale taky zpochbnila reakci malé ma MMR (měla klasickou jednodenní teplotu 11.den)…