Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj.
Chtěla jsem se zeptat maminek, které v těhotenství studovaly, zda jim škola vyhověla s individuálním studijním plánem?
Od pondělí mám celodenní nevolnost. Dělá se mi špatně i při pohledu na jídlo, při představě a při cítění smaženého. Už jen to, jak to píšu si strkám do pusy zázvorové lízátko. (Nepomáhá, ale mám lepší pocit.) Jsem stále unavená. Celý den bych prospala. Pozítří budu v osmém týdnu, tak se obávám, že mě to jen tak nepřejde. Kvůli těmto obtížím jsem začala meškat školu. Nemohu jezdit ranním autobusem - vadí mi vzduch, houpání a nestojím o to, abych celou půlhodinovou cestu prozvracela, proto jezdím dalším. To ale přicházím o několik hodin ve škole. Do toho budu chodit na prohlídky…
Jde mi o to, že se obávám, abych kvůli absenci mohla školu dodělat. Zbývá mi poslední půlrok, tak by to byla škoda. Řešením by tedy byl individuální vzdělávací plán. Učitelé by nekoukali na odchozené hodiny, ale na počet prověrek, tudíž bych neměla ráno při překonávání nejhorších nevolností výčitky, že ve škole nejsem.
Děkuji za odpovědi.
Nevím, kde na škole jsi, ale mě ho nepovolili. Musela jsem se domlouvat s každým učitelem zvlášť. Občas jsem byla nucená řešit to jen přes e-mail a učitelé nereagovali.
Podpora těhotných nebo maminek na mojí VŠ moc neni.
Já studuji v Ústí.
Ahoj, mě vyhověli, teď už mám mimi a pokračuju v něm. Určitě se zeptej, pokud jsou učitelé fajn, vyhovi Ti a pomůžou!
hodně štěstí ![]()
Já chodím na nástavbu. (Na ZŠ jsem byla blbá a šla jen na učňák. Naštěstí jsem dostala rozum a ve dvaceti si dodělávám maturitu.
) Když se tedy jedná o střední školu, tak by třeba nemusel být takový problém. ![]()
Janinna23 píše:
Ahoj, mě vyhověli, teď už mám mimi a pokračuju v něm. Určitě se zeptej, pokud jsou učitelé fajn, vyhovi Ti a pomůžou!hodně štěstí
To je úžasné, že zvládáš studium při mateřství!
![]()
mě ho uznali, ale nevím, jak to bude po porodu.. vedení mi pořád cpe, abych školu v pololetí přerušila a pak si ji dodělala, což nechci - jak z toho jednou vypadnu, tak už se zpátky nevrátím.. takže pořád doufám, že se v nich něco pohne a nechají mě dodělat na individuál (nebudu mít hlídání = dálkově)
Tamtama píše:
mě ho uznali, ale nevím, jak to bude po porodu.. vedení mi pořád cpe, abych školu v pololetí přerušila a pak si ji dodělala, což nechci - jak z toho jednou vypadnu, tak už se zpátky nevrátím.. takže pořád doufám, že se v nich něco pohne a nechají mě dodělat na individuál (nebudu mít hlídání = dálkově)
Rozhodně bych nepřerušovala, i za cenu, že si zhoršíš známky! Jak sama říkáš - jak jednou přerušíš, nejspíš se už nevrátíš. Ono bude pořád něco, prcek tě bude pořád potřebovat a pořád x důvodů, proč školu ještě o rok odložit. ![]()
Spolužačce nepovoli a nepovolili jí individuální studijní plán ani s dítětem.
Domluva byla jen s některými učiteli jednotlivých předmětů.
nejlepší je jít za vedoucím katedry a zeptat se jak máš postupovat dál měl by ti něco navrhnout. No a pak když by jsi měla s některým učitelem problém tak ho odkážeš do patřičných mezích a pošleš ho za vedoucím… tak to mám já. Než něco vymyslíš raději se zeptej.
barbara21 píše:
nejlepší je jít za vedoucím katedry a zeptat se jak máš postupovat dál měl by ti něco navrhnout. No a pak když by jsi měla s některým učitelem problém tak ho odkážeš do patřičných mezích a pošleš ho za vedoucím… tak to mám já. Než něco vymyslíš raději se zeptej.
ALE ONA JE NA STREDNI NE NA VYSOKE!!!!
Jinak individualni plan muzou a nemusi povolit. Jsou skoly ktere to nedovoli ale zalezi jak ktera.
Jiank na prohlidky budes chodit jednou do mesice. Hodne casto nevolnosti ustupuji po 12tydnu u me to tak bylo.Jinak ja to resila tak ze kdyz mi bylo hodne spatne tak jsem snazila vynechat predmety nejmene dulezite.Tam kde byla pisemka jsem chodila v jakymkoliv stavu.
Jana206 píše:
Spolužačce nepovoli a nepovolili jí individuální studijní plán ani s dítětem.
Domluva byla jen s některými učiteli jednotlivých předmětů.
U té spolužačky to bylo taky na střední.
Já si myslím, že právě na střední je obecně větší problém individuál získat
Na vysoké se s tím tak nějak „počítá“,protože studentky už mají na dítě „věk“ a za určitých okolností to jde dostudovat i s dítětem..
Nám na střední na rovinu řekli, že tato škola není pro žádné aktivní sportovce ani matky s dětmi, které by potřebovaly individuál. Pokud se něco takového stane, absence pro těhotenství a mateřství se omlouvá jako nemoc, tak se na to taky pohlíží. Je to náš problém,jak si to vyřešíme a pokud přečerpáme limit docházky(min.75 procent), tak doplňkové zkoušky matka/nematka. Individuál dostanou jen nemocní z vážných důvodů.
Situace cca před 10 lety, jak je to teď, nevím.
V prváku k nám nastoupila maminka, která individuál měla. Bohužel tam nepřišla ani jednou. Vím, že je velký rozdíl mezi mateřstvím a těhotenstvím, ale škola byla ochotna ho dát.
Vím, že jsou prohlídky jen jednou měsíčně, ale čekají mě ještě různá počáteční vyšetření. Musím na genetiku, screening (snad jsem to správně napsala) a nevím, co ještě bývá.
V dubnu mi začne maturita, takže stačí, abych vydržela půl roku.
Tak se zkus domluvit tak, že když to prostě nepůjde, tak dáš vědět, že nepřijdeš a případné písemky atp si doděláš třeba na konci týdne po škole. A třeba to bude jen počáteční nevolnost a Tobě pak bude dobře a budeš to zvládat
Jestli přípravu na maturu zvládáš dobře, tak by individuální plán připadal v úvahu, ale jestli víš, že bys doma polevila, tak bych to raději nějak v tý škole zvládla
Nebo bych zůstala doma jen tehdy, kdyby to fakt jinak nešlo.
Vím, že bus je v těhotenství fakt nepříjemnej
Nemáš možnost se s někým domluvit, že bys s ním jezdila autem?
Třeba by to šlo ![]()
Good luck ![]()
Janinna23 píše:
Tak se zkus domluvit tak, že když to prostě nepůjde, tak dáš vědět, že nepřijdeš a případné písemky atp si doděláš třeba na konci týdne po škole. A třeba to bude jen počáteční nevolnost a Tobě pak bude dobře a budeš to zvládatJestli přípravu na maturu zvládáš dobře, tak by individuální plán připadal v úvahu, ale jestli víš, že bys doma polevila, tak bych to raději nějak v tý škole zvládla
Nebo bych zůstala doma jen tehdy, kdyby to fakt jinak nešlo.
Vím, že bus je v těhotenství fakt nepříjemnejNemáš možnost se s někým domluvit, že bys s ním jezdila autem?
Třeba by to šlo
Good luck
Naopak. Lépe se učím doma, než ve škole.
Po škole se mi do učení už moc nechce. Domů přijíždím okolo čtvrté. Než se najím, vysprchuju je šest hodin a já už jsem zralá jen na postel. ![]()