Indukovaný porod, nebo CS? 38+0

325
27.6.22 18:42

Indukovany porod, nebo CS? 38+0

Dobrý den, prosím nemáte někdo podobnou zkušenost, nebo znalosti o této oblasti?
Jsem 37+4 a na čtvrtek 38+0 mi doporucili dnes v porodnici indukci porodu či císařský řez. Miminko má odhad 3000g, podezření na Turneruv syndrom, ale vše vypadá předběžně ok (srdce apod.). Já mám nějakou chronickou nemoc, beru leky, které se v tehu mohou, ale mohou zhoršovat poporodni adaptaci. Můj stav teď miminko akutne neohrožuje, ale teoreticky by během těch 2-3 týdnů do spontaniho porodu mohl (ale nemusel)+riziko zhoršení meho stavu po porodu s tím, že by se o miminko teoreticky musel starat nejaky čas třeba jen manžel. Chtěla jsem čekat na termín a rodit prirozene, dnes mi řekli, že by ta indukce byla lepší že není nač čekat. Zároveň lze na moji diagnozu dát i císařský řez, plus jsem měla v minulosti potize typu vaginismus (ale cca 2 roky uz dobry). Musím se teď rozhodnout, zda porod indukovat, či CS. Jde mi o to, co je pro miminko méně rizikové (vzhledem k tomu, že taky nemusí být úplně zdravé + moje leky + je to před terminem). Měli jste někdo také na výběr indukce či sekce? Do čeho jste šly? Nebo mluvily jste někdo s porodniky o tom, co je pro vaše miminko lepší/bezpečnější? Sebe, svou bolest atd. neřeším. Jde mi opravdu o vymodlene detatko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2589
27.6.22 18:52

Ano, dostala jsem na výběr. Zeptala jsem se, co je lepší pro miminko a odpověď byla přirozený porod, tak jsem tak i porodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
27.6.22 18:59

@mokkk a rodila jste, prosím, indukovane nebo spontane? A v termínu nebo před? Moc diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
27.6.22 19:06
@lilith123 píše:
@mokkk a rodila jste, prosím, indukovane nebo spontane? A v termínu nebo před? Moc diky

Před termínem a indukovaně. Teda pokud je tím myšlen vyvolávaný porod, úplně se v té terminologii nevyznám :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.22 19:21

@lilith123
Ahoj, chci anonymně….
Já jsem si vyzkoušela obojí, jedna plánovaná sekce pro konec pánevní- tam moc na výběr nemáš, pro dítě určitě lepší sekce.

Druhý jsem rodila indukovaně- byla jsem po císaři a chtěla jsem rodit, děti mám větší a nechtěla jsem čekat na porod…

Třetí jsem rodila zase císařem…to jsem se rozhodla, protože dítě opět 3,8kg.

Jinak pokaždý jsem ukončovala těhotenství 38+ 5 přibližně.
Miluju děti stejně, je jedno, jestli je porodíš nebo ti je vyoperují.
Nemocnost děti úplně stejná.
Při plánovaném císaři je to jiné než u akutního, který se dělá, protože je ohrožené zdraví matky nebo dítěte… prostě žádný stres…
Pro dítě je rizikovější přirozený porod, protože to trvá a dítě musí splnit všechny rotace, není jasné jak je to s pupečníkem, atd a při komplikacích- akutní řez a nebo operační vaginální porod, když už nelze císařský řez provést.

Na druhou stranu, pokud zvolíš císařský řez v celkové anestezii, tak tam je dítě při adaptaci ohroženo podávanými léky…

Je dost studií, které uvádějí, že od 38tt placenta jen stárne a zvyšuje se pravděpodobnost jejích infarktů a komplikací…

Indukovaný porod je, daleko horší než přirozený porod- léky způsobují silné a nepřirozené kontrakce a můžou vyvolávat i jiné nežádoucí účinky…

Ale proti císařskému řezu ( který je vlastn velká břišní operace) je to pořád přirozený průběh věci a hojení hráze a porodních cest je fyziologické a rychlé a přirozené.

Po císaři je prostě břicho rozpárané… riziko srůstů v dutině břišní a z toho plynoucích komplikací..

Další k zamyšlení- už se dělali i studie, jak velké je přirozený porod trauma pro pánevní dno ( je dost velké i když se dobře hojí), a má souvislost s močovou inkontinencí v pozdějším věku.

Takže v kostce- vše má své pro a proti, každý tě bude přemlouvat m té variantě jakou si vybral on ( už jenom, aby si sám potvrdil, že si vybral dobře).
Všechny varianty mají svá rizika i svá pro, projdi si je, napiš na papír a pak si vyber variantu, která se ti líbila jako první, ta je asi ta správná pro tebe!

Držím palce a drž se!

• Citovat
  • Upravit
34322
27.6.22 20:10

Pockala bych na porod, uz kvuli psychice miminka, aby si porod vyvolalo samo tak, jak je to prirozene.

Kdybych si mela vybrat, jestli indukce nebo cs, tak jednoznacne cs, zvlast takto pred terminem, kdy vubec nic neni pripravene.
Vaginalni porod je podle me fajn pouze tehdy, kdy jde vse prirozene. Jak se do toho moc zasahuje, vsechny vyhody jdou do haje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
27.6.22 20:45

@Lucie_Sx no dneska mi říkaly, že už je to vcelku nazraly (centak/na prst, cipek max 2cm…pred týdnem ještě 4cm s úplně zavřená). Nevím, jestli čekat na termín, m strach, že se moje zdraví zhorší a stejně půjdu nakonec na CS. Ale nevím to samozřejmě jistě… bojím se indukce, protože detatko může mít díky tomu turnerovi a mým lékům v tehotenstvi nějaký problémy a když do toho ještě přijde třeba nějaký silný nástup kontrakci při indukci. Prostě nevím. Je to opravdu těžký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4654
27.6.22 20:58

@Lucie_Sx Přesně tak. Indukovaný porod je vždycky s velkým rizikem, že ty cesty připraveny nebudou, porod nebude postupovat a stejně to tím SC skončí, akorát ještě s bonusem několika hodin nepřirozených vyvolávaných kontrakcí a vlastně nic z toho. Na psychiku dost záhul.
Pokud se opravdu ten porod musí takto uspíšit, volila bych SC - i kvůli jiným zdravotním komplikacím bude celý proces více pod kontrolou a rodička více v klidu. Pokud zakladatelka nehodlá rodit Klapzubovu jedenáctku s ročními rozdíly, tak bych se s „rozpáraným“ břichem smířila.
Na alternativní metody pro přípravu cest/vyvolání spontánního porodu bych se nespoléhala. Mně se sice podařilo domluvit se s miminkem, aby přišlo na svět ráno v den plánované indukce, ale já jsem byla po termínu, takže kdoví. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17426
27.6.22 21:31

Císař je jistota. Vlastní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6077
27.6.22 23:07

Na indukci už bych z vlastní zkušenosti nešla. Stejně skončila akutní sekcí. Rodila jsem 46 hodin ( téměř celou dobu kontrakce po 5 minutách), po 18 hodinách otevřená na 10, ale dcera pořád nahoře. Nakonec šlo o život a to jsem si tu sekci vyřvala.
Příště už jen přirozený porod, který přijde sám, nebo císař, ale na vyvolání už mě nikdo nedostane a myslím, že pro to miminko je to stejně náročný jako císař, ještě není nachystané jít ven :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.6.22 02:10
@lilith123 píše:
@Lucie_Sx no dneska mi říkaly, že už je to vcelku nazraly (centak/na prst, cipek max 2cm…pred týdnem ještě 4cm s úplně zavřená). Nevím, jestli čekat na termín, m strach, že se moje zdraví zhorší a stejně půjdu nakonec na CS. Ale nevím to samozřejmě jistě… bojím se indukce, protože detatko může mít díky tomu turnerovi a mým lékům v tehotenstvi nějaký problémy a když do toho ještě přijde třeba nějaký silný nástup kontrakci při indukci. Prostě nevím. Je to opravdu těžký.

To si musis promyslet sama.
Ja mela svoji PA a udelala jsem vsechno pro to, aby porod sel sam a nikdo mi do toho nekecal. To byla pro me priorita.
Pokud se toho bojis (nebojis se spis porodu jako takoveho…? Neni to zdravotni hledisko jen „vymluva“…? Musis se na to fakt podivat uprimne a pravdive sama k sobe, at se lip rozhodujes.), tak za me fakt indukce ne.
V cem presne vidis vyhodu indukce oproti sc…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí