Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte mamičky, tak by ma zaujímalo, či máte nejaké koníčky či prevádzate nejaké aktivity počas materskej dovolenky. Ja teda len študujem a začínam sa cítiť akosi zvláštne, stále len sedím doma (okrem vychádzok s malým, či bicyklovania). Keď sa chcem nejak zabaviť, ísť von (tancovať, ísť k vode s kamoškami, na plaváreň, proste niekde bez malého) mám z toho taký zláštny pocit, ako by som tým malého zanedbávala, keď ho nechám s niekym iným. Ze proste nie som dobrá mama, keď sa mu nevenujem na 100%.
Napíšte mi prosím, či aj vy máte takéto pocity? A či máte nejaké koníčky, iné aktivity, či chodievate tancovat, posediet do baru (s kamoskami), …
ďakujem
ahoj, tak dokud jsem měla jen jedno dítě, chodila jsem občas na večeři s kamoškama, do kina s manželem, nakupovat oblečení, doplňky do domu, ted se zmůžu tak akorát 2× do týdne na běhání a to ještě až večer, když děcka spinkaj…
když už jedu nakupovat a nechám ratolesti jejich otci, tak stejně spěchám, aby se z nich táta nezbláznil a moc si to neužiju
takže moje rada zní…dokud máš jen jedno dítě, má ti ho kdo pohlídat, tak si klidně vyraž s kamarádkama, s manželem, do cvičení, nakupovat…prostě kamkoli a to bez špatnýho pocitu…půjdeš jednou, špatnej pocit bude, půjdeš podruhý, špatnej pocit bude menší a půjdeš po několikáté a už bez špatnýho pocitu, protože se synkovi určitě venuješ maximálně, když s ním jsi…ne??? ![]()
Tak já sem nikdy pocit ze zanedbání dětí kvůli aktivitám neměla, manžel se dokázal o děti plně postarat od narození. Mam hodně aktivit takže péče o děti je sice převážně na mě protože nechodim do práce ale na vše co potřebuju mi čas zbyde vždy se nějak domluvíme. No a ty aktivity a koníčky: bicí, motorka, učim se, hospoda s kámoši ![]()
Ahoj,
mam dve male deti (2 a 3 roky), do toho jsem se cely rok ucila na certifikat z anglictiny a jeste delala v jazykovce na dohodu. Vycitky jsem mela jen zezacatku. Zalezi na tom, kdo hlida. Ja rikam: stastna mama, stastne deti! Kdyz jsem byla kdysi porad doma, byla jsem z toho na palici, a casto jsem deti karala vic nez bylo treba. Ted mame pohodovou domacnost a kdyz jsou s hlidackou, tak vim, ze se jim venuje nekdo vic nez ja pri uklidu nebo vareni. S tetou maji aktivne straveny cas a vzdy se obe dve na ni tesi.
Terik
teerinko - já jsem člověk na jednu stranu děsně líný, takže jsem schopná sedět doma a číst a nic jiného nedělat. Ale zas jsem i aktivní, a to hlavně s dítkem. To lítáme venku dopol i odpol, buď chodíme s malími kamarády na hřiště, nebo kol baráku, cournem se po městě … odpol když vstane v e 3 tak už moc času na zábavu není, ale lítáme po zahradě či na prochajdu, dle počasí. Každých 14 dní jezdí dítko k babičce a dědovi, a já mám volňáska na celý výkend. Tak si užívám volna v poloze ležmo, zajdu za kamarádkou na pořádný podrb (se kterou se bavíme o mnoha jiných věcech a ne o dětech
a s drahou polovičkou zajdem třeba do hospůdky.
Ale is dítkem můžeš jít na koupaliště, třeba s kamarádkou která ti ho pohlídá a ty si pěkně zaplaveš, projedete se na kole, vezmeš ho do kočárku a půjdeš bruslit, … je toho hodně co můžeš dělat, ale u nás se to všechno odvíjí od toho - vrazit někam dítě"
A určitě nemusíš mít špatný pocit že má dítko na chvíli někdo jiný. Já jsem i ráda, bo malej aspoň není takovej závislák že by beze mne nevydržel, s babi a dědou zažijou plno věcí (třeba zajdou do lesa, k rybníku krmit kačky a labutě) které se mnou nemá(resp to nechávám, ať má u nich jinou činost než doma) … ještě tam jezdí ségra se švárou a z těch je malej celej hin, takže řádí i s nima. Teď je tam zas, a zítra by měli jet na nějakou akci jako k dětskému dnu, tak budou vejletit a užívat si. Dítko mi pak přijede dom celé rozzářené co všechno zažilo, a jsme spokojeni všichni.
Mmch jája byl u rodičí min. týd. z pátka na sobotu, v pondělí odpol jel s babičkou k prababičce, dom dojeli ve středu večer, a dneska dopol jsem ho vezla zas k babičce. Takže vlastně skoro celý týden nebyl doma … taky si určitě někdo pomyslí jaká jsem to krkavčí matka ![]()
MOc ďakujem za odpovede, trošku ste ma povzdudili…prehovorila som manžela nech sa zajdeme večer trošku zabaviť. (ja som pred svadbou bola proste parketový lev, minimálne 4× do týždňa som bola niekde na diske ..a tak mi to teraz veeelmi chyba). Muž mi ale minule tak trošku nepriamo naznačil, že som vydatá žena a matka a nie je slušné aby som takto chodievala po baroch a tak. Tak som to radšej nechala plavat…(za dva roky sme boli s milým 2× na diske, naopak na večere to chodíme často(ale to nie je nič pre mna) …)
Veľmi ďakujem aspoň nebudem mať z toho dneskajška tak zlý pocit a určite sa aj viac začnem venovať športu. ďakujem
teerinko, přidávám se k ostatním: každý potřebuje trochu času i pro sebe a vlastní realizaci. přece jsi „nedegenerovala“ (moc se všem omlouvám za tento výraz) pouze do pozice matky a pečovatelky o dítě. ale jsi taky ženská, která má svoje zájmy a koníčky. a spokojená máma = spokojené dítko. kor když máš spolehlivé hlídání, které nabízí další rozvoj dítěte a další zábavu.
já jsem se třeba v klárčině roce vrátila na částečný úvazek do práce (chodím dva dny v týdnu) a klárka je v tu dobu v jeslích. je tam maximálně spokojená a nadšená a když tam ve svých dnech nejde (je třeba nemocná), tak mi permanentně stojí u dveří, že chce za dětma. a já se zase v práci odreaguju, myslím na něco jiného a doma pak neřeším prkotiny a plně se jí věnuju. a třeba v porovnán í na moji kamarádku, která je pouze doma, mi tak často netečou nervy ![]()
takže je to opravdu o tom najít rovnováhu mezi potřebami tvými a potřebami dítka.