Informace o první pomoci

47759
14.5.14 10:43

Informace o první pomoci

Dobré dopoledne všem :mavam: Obracím se s prosbou zejména na zdravotníky, vím že tu nějací jsou ;-) Zajímalo by mě zda existují nějaké stránky s aktuálními informacemi o první pomoci. Dnes ráno se mi syn (11. měsíců) začal dusit piškotem, až fialověl. Automaticky jsem ho otočila hlavou dolů a začala mu bušit do zad, samozřejmě tak, abych mu neublížila. Neštěstí naštěstí zažehnáno, ale příště může být hůř :? Co dělat když se dítě spálí nebo opaří, nemyslím tím malé zranění, které budu automaticky chladit. Jak masírovat srdce při případné zástavě, něco jiného je dítě a něco jiného dospělí. Kolikrát zmáčknout hrudník na jedno vdechnutí? Jak zafixovat zlomeninu a pod. vím, ale při horších zraněních si nejsem jistá, zda bych si uměla poradit bez navigování operátora ze zachránky a jsou případy, kdy jde o vteřiny :think: Nějaký kurz u mě asi nemá smysl, mám problémy se vstrebaním vícero informací :oop: Jsou tedy někde aktuální informace? Děkuji za případné odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1034
14.5.14 11:02

Kurz je myslím lepší, musíš vidět praktickou ukázku, to prostě nevyčteš a těžko budeš v takové situaci něco hledat na netu, můžu ti jen říct jedno pravidlo u dětí platí pravidlo, napřed resuscituj a až pak volej pomoc, tzn. především pokud dojde k nejhoršímu, bezvědomí, bezdeší, záastava srdce!!!Jinak první pomoc dětem je obsáhlá a docela jse hodně liší od pomoci dospěým, je obecné pravidlo, které říká, že způsob resuscitace, což je masáž hrudníku a dýchání z úst do úst, se provádí stejným způsobem jako u dospělých u dětí starší 8mi let.Jsou u toho pravidla kolik stlačení hrudníku ku vdechům u jednotlivých věkových hranic, a to musíš i tak nabiflovat nazpamět, ale jak říkám bez praxe, je to špatný, je moc dobře, že se o to zajímáš, hodně lidí zaplakala, že se nezajímalo dříve :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
14.5.14 11:07

http://www.prvni-pomoc.com/…deho-cloveka

Zkus treba tady pohledat.

Nejjednodussi je vytocit 155.

Nebo zalozit diskusi na emiminu, zejmena kdyz tlaci cas :mrgreen: (to neni na Tebec zakladatelko)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
14.5.14 11:10

@belik taky se zajímám až když mě syn přivedl do šoku. Dokud člověk nezažije nějaký takový infarktový stav, tak si snad ani neuvědomuje co vše se může stát :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
14.5.14 11:14
@ivana-domca píše:
@belik taky se zajímám až když mě syn přivedl do šoku. Dokud člověk nezažije nějaký takový infarktový stav, tak si snad ani neuvědomuje co vše se může stát :?

No jasně, ono zase být z oboru je někdy taky těžký, ostatní na tebe nechápavě hledí, že jsi úzkostlivá a přeháníš, ale vždy lepší vědět :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
14.5.14 11:16

@BellinkaX ano je to sice nejjednoduší, ale jsou to už první ztracené vteřiny, které mohou ovlivnit hodně :? Máme naštěstí přes chodbu souseda záchranáře, ale ten nemusí být vždy doma. Při bouchání kluka do zad jsem na něj zazvonila, ale sousedka pro něj chudák letěla do sklepa, než přiběhl už kluk normálně dýchal ;-) Tak mi řekl, kdy jet když tak do nemocnice. Kluk je naštěstí v pořádku a spokojeně spinka v postýlce, ale chodím ho kontrolovat, ještě pořád jsem trošku v šoku a to se jen chvíli dusil :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
14.5.14 11:19

Taky se přikláním spíše k tomu kurzu, u nás se čas od času pořádají a taky jsem na jednom před lety byla. Teorie nikdy není taková, jako když všechno vidíš v praxi můžeš si to sama vyzkoušet. Sice si načteš, že člověka resuscituješ tak, že musíš mít paže napnuté a síla musí vycházet z ramen a stlačení musí být do takové a takové hloubky, ale ve chvíli, kdy si klekneš k té andule a zdravotník ti přesně opraví držení těla a koriguje tu hloubku stlačení - to je prostě o něčem jiném. Já si tenkrát i psala poznámky, ale stejně je myslím ideální si to jednou za pár let zopakovat, protože se ti část informací vykouří z hlavy (nebo aspoň mně). Lektor nám tam i pouštěl skutečné záznamy z tísňové linky a musím říct, že když jsem slyšela, jak tam matka s otcem resuscitovali malé dítě, matka brečela do telefonu a byla pološílená strachy a křičela na operátorku, že dítě nedýchá, málem jsem se taky rozbrečela. Sama vůbec nevím, jak bych se zvládla zachovat, v hlavě to člověk jakž takž má, co má dělat, ale nezpanikařit…kdysi dávno moje bývalá kolegyně v práci dostala epileptický záchvat a já v tu chvíli v hlavě totálně prázdno a nebyla jsem si schopna vybavit ani číslo na záchranku. A když jsem se pak vrhla na zlaté stránky a vytočila to číslo, tak jsem si zase zaboha nemohla vzpomenout na slovo „epileptický“ a pořád jsem operátorce vysvětlovala, že se třese. Takže myslím ideální mít nějaké teoretické informace a s nimi jít na ten praktický kurz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
14.5.14 11:27

@ivana-domca
Teorie je jedna vec, praxe druha. Kurz by ti dodal klidu, ale stejne v dane situaci budes panikarit. Ani doktor, ktery bezne neresuscituje, neni v pohode, to si nemysli.
Manzel na kurzu byl, zdravotnik neni, a zresuscitoval pani na chodniku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
14.5.14 11:39

@BellinkaX tak to je manžel skvelej, že dokázal takhle pomoct :palec: Ano člověk může začít panikarit, obzvlášť když nemá informace co má dělat, ale aspoň ty základy by měl mít každý :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
14.5.14 11:42

@ivana-domca
Ja s Tebou naprosto souhlasim, vedet by toto mel kazdy. A chvalim, ze se zajimas. Vic takovych lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
14.5.14 11:43

@BellinkaX to bušení do zad při duseni jídlem, jsem vycetla kdysi tady na webu, kdo ví co bych dělala, kdybych to nevěděla :nevim: Možná bych úplně zbytečně volala zachranku, která je třeba potřebná někde jinde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
14.5.14 11:48

@ivana-domca Tož to si prosímtě vůbec neříkej, kdyby mu ten kousek zapadl níž do dých. cest už by ti bušení nepomohlo, a když může záchranka k ožralcům a fetákům, tak proč ne k tvýmu dítěti? Ono to bušení do zad je víceméně reflexně zakořeněné, ale nepomůže vždycky!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
14.5.14 11:51

http://www.wikiskripta.eu/…_t%C4%9Blesa
@ivana-domca
Kdyby tak uvazoval kazdy :hug:
Kdybys videla, s jakou hovadinou jsou lidi schopni otravovat, to se jinak neda nazvat, tak pri duseni ditete nevahas.
Stran ciziho telesa googli heimlichuv manevr… viz vyse je popsany postup, kojenec je tam taky popsany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5154
14.5.14 12:41

http://www.resuscitace.cz/ Tady najdeš vše, včetně nabídky kurzů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
14.5.14 15:54
@maminka159 píše:
No právě níž v dýchacích cestách už by to bylo ne dobrý!, ale lepší. Za tím rozdvojením. Jedna část je volná, dýchat lze. Průšvih je, když je něco v průdušnici, která je jedna, nerozdvojená, pokud je ucpaná, je malér. Pokud je ucpaná jedna půlka, není akutně ohrožen život, i když je to sakra nemilá situace a fakt bych nechtěla, aby mýmu děcku museli něco tahat z plic :roll:.Jinak na kurzu bylo řečeno, že pokud kašle, je to ještě dobrý. Hrozně nepříjemný, ale dobrý. Opravdu problém je, když lape po dechu a už ani nekašle. Tomu kašli je fajn taky pomoct, ale ještě nejde o život, aby zakašlal, musí se nadechnout.

mě právě kluk nekaslal, začal fialovet a cítila jsem při tom bušení do zad, začíná být vlačny a strašně těžký, což byl teda nejhorší okamzik. Strcila jsem mu prst do pusy, jestli to nenahmatam, ale nic, tím jsem asi podrazdila davici reflex a vylétl mu z pusy kus hlenu (je nemocný) s rozmocenym kusem piskotu. Bylo to jenom chvilku, ale člověku to připadá jako věcnost. Nějaký kurz každopádně navštívím, kdyby se někdy něco stalo, tak ať nenadelam víc škody než užitku :? To strceni prstu do pusy nebyl asi nejlepší nápad, ale udělala jsem to v záchvatu paniky, už jsem nevěděla co mám dělat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák