Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zdravím, potřebuju odpověď člověka, co se vyzná. Nastíním situaci: dotyčný má insolvenci, schválenou 2 měsíce zpět. Nyní přišel o práci (vlastní vinou), dodal informace správci, našel si „náhradní práci“, kde má úvazek 25 h týdně při 60 kč za hodinu. Tzn. bajoko 5000 kč hrubého výdělek. Co se bude dít dál? Dotyčný práci nehledá, myslí si, že mu toto stačí. Samože vím, že neplní základní podmínku, tzn mít dostatečný výdělek pro splácení. Ale jak to pokračuje, jaké jsou lhůty atd? Dojde ke zrušení insolvence či co jak?
Za odpovědi díky. (ještě dodatek, smlouva je termínovaná tuším do konce roku, tzn. dotyčný si myslí, že do konce roku je v klidu).
Zrovna včera jsem byla na kurzu.
A podle too co tvrdili, tak Insolvence bude zrušena, to to mi úvizlo v paměti, ovšem za jakých podmínek to už nevím.
@martina.se píše:
@Boudová zkus si vzpomenout, síííím![]()
Já si nevzpomenu pálela mě žáha, tak sem moc nevnímala, ale můžu ti poslat kontakt na pani, která ti to po telefonu spolehlivě sdělí protože se tím zabívá. ![]()
@Boudová píše:
Já si nevzpomenu pálela mě žáha, tak sem moc nevnímala, ale můžu ti poslat kontakt na pani, která ti to po telefonu spolehlivě sdělí protože se tím zabívá.
fajn, tak mi sim pošli kontakt do sz, díky ![]()
Bude zrušena, protože svým platem nebude moci uspokojit věřitele.
@filome jj, to právě vim, ale netušim, jak dlouho - potřebuju vědět tu lhůtu, ať se dle toho můžu zařídit.
Nemusí být zrušena. Pokud bude hradit ze svých peněz chod insolvenčního správce + věřitelům aby splňoval za 5 let 30 %, tak neporušuje nic.
Je na to i judikát nejvyššího soudu.
Překážka není nemít práci, ale nesmí být přerušen chod splátkového kalendáře a aby nevznikal nový dluh po splatnosti 30 dnů a aby byla dodržena hranice 30% za 5 let.
Příjem nemusí být jenom formou zaměstnání.
@conferee tam právě toto splněno není, protože daná osoba vydělává pouze toto, nic jiného nemá, insolveci nehradí. Ani odměnu insolv. správci - tedy ten si nemůže z částky 5000 kč vzít odměnu, nebo jo? ![]()
@martina.se píše:
@conferee tam právě toto splněno není, protože daná osoba vydělává pouze toto, nic jiného nemá, insolveci nehradí. Ani odměnu insolv. správci - tedy ten si nemůže z částky 5000 kč vzít odměnu, nebo jo?
To nemůže. Musí zůstat právě nezabavitelné minimum. A proto pokud nebude chtít dotyčná osoba, aby jí insolvence byla zrušena pro neplnění splátkového kalendáře, tak nech hradí z těch 5000 Kč co vydělá dobrovolnou příspěvky v podobě odměny insolvenčnímu správci (tj. 1089 Kč) + si musí vypočítat, kolik je 30% z dlužné částky děleno 60ti měsíci.
@conferee píše:
To nemůže. Musí zůstat právě nezabavitelné minimum. A proto pokud nebude chtít dotyčná osoba, aby jí insolvence byla zrušena pro neplnění splátkového kalendáře, tak nech hradí z těch 5000 Kč co vydělá dobrovolnou příspěvky v podobě odměny insolvenčnímu správci (tj. 1089 Kč) + si musí vypočítat, kolik je 30% z dlužné částky děleno 60ti měsíci.
to nedá, protože jiné prachy fakt nemá, takže by nebylo na jídlo, nájem atd… no, zajímavé. Já musím právě vědět tu lhůtu, sice pravidelně sleduju justici.cz, ale třeba předem vědět, co a jak, bude se dle toho dávat návrh na soud ![]()
@martina.se píše:
to nedá, protože jiné prachy fakt nemá, takže by nebylo na jídlo, nájem atd… no, zajímavé. Já musím právě vědět tu lhůtu, sice pravidelně sleduju justici.cz, ale třeba předem vědět, co a jak, bude se dle toho dávat návrh na soud
Tady psal jeden správce jak to děla, pokud přijde dotyčný o práci vlastni vinou
http://finance.idnes.cz/…/viteze.aspx?…
Na nájem třeba může brát příspěvky na bydlení a tak nebo se mýlím?
Měla by být dotyčná ráda, že ji oddlužení povolili, tak bych ji doporučil, nech si ty peníze aspoň na ten chod splátkového kalendáře nějak třeba od rodiny sežene.
Byla by to škoda, tuhle šanci zahodit. Stejně pokud by ji oddlužení zrušily, tak by kolotoč exekucí a stresu znovu začal.
Nech dotyčná nad tím pořádně popřemýšlí.
Přeji hodně štěstí.