Insolvence - nemocenská, co a jak?

Anonymní
1.10.15 13:06

Insolvence - nemocenská, co a jak?

Dobrý den, potřebuji radu. Jak je to s insolvencí v době nemocenské? V práci úraz, pracovní neschopnost bude trvat minimálně půl roku, pokud z toho nebudou trvalé následky. V práci uznáno jako pracovní úraz. Ale - dotyčná má insolvenci, rok placenou bez problémů. Nyní ale díky nemocenské klesl výdělek z 20 tis na cca 13 tis. Další věc - prvních 14 dní platí zaměstnavatel, pak ossz. Teď k dotazu, ale jen ten, kdo fakt ví, dohady nepotřebuji. Mají alimenty přednost před minimem pro danou osobu, nebo po dobu nemocenské - než firma doplatí 100%-budou alimenty kráceny. Ossz peníze též posílá insolvenčnímu správci či je posílá dotyčné a ta je musí přeposlat? Za odpověď díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101927
1.10.15 13:09

Neporadím se vším, ale minimum pro dotyčnou osobu má přednost před vším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.15 13:13

@j.a.n.i1 :zed: jsem si mohla myslet. Díky. A pak chybějící alimenty doplatí? Až tedy bude nemocenská ukončena a doplaceno do 100% platu?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.15 13:17

Co jsem „vysondovala“ dle jednotlivých případů kvůli známému, tam minimum + alimenty měli přednost před splácením insolvence. Nejlepší je se informovat u insolvenčního správce (stejně by měl dotyčný/-á informovat o skutečnosti)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.15 13:36
@Anonymní píše:
Co jsem „vysondovala“ dle jednotlivých případů kvůli známému, tam minimum + alimenty měli přednost před splácením insolvence. Nejlepší je se informovat u insolvenčního správce (stejně by měl dotyčný/-á informovat o skutečnosti)

tam mi řekla, že přednost má jejich placení (odměna ins. správci a víc se se mnou nebavila) :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.15 13:52

Ano i odměna ins. správci - většinou to bývá 1000-2000Kč mají přednost před splátkami insolvence.

Známý byl dočasně bez práce, tak říkali, že pokud platí pravidelně, tak vynechání 1-2 splátek, či dočasně snížení splátek nevadí, pokud splní určitá procenta.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.15 14:26
@Anonymní píše:
Ano i odměna ins. správci - většinou to bývá 1000-2000Kč mají přednost před splátkami insolvence.Známý byl dočasně bez práce, tak říkali, že pokud platí pravidelně, tak vynechání 1-2 splátek, či dočasně snížení splátek nevadí, pokud splní určitá procenta.

ano, to vim. Mě jde o krácení alimentů a o to, jestli mi je pak doplatí či ne. A další věc - jestli ossz posílá peníze insolv. správci nebo nemocné :think:

• Citovat
  • Upravit
643
1.10.15 19:22
@Anonymní píše:
ano, to vim. Mě jde o krácení alimentů a o to, jestli mi je pak doplatí či ne. A další věc - jestli ossz posílá peníze insolv. správci nebo nemocné :think:

ze srážky z příjmu se platí nejdřív odměna správce, pak výživné a zbytek se rozpočítá mezi nezajištěné věřitele. ČSSZ se o insolvenci dozví, když nedohledají v isir bankovní spojení, vyřeší si to se správcem, srážky z nemocenské budou posílat jemu.
Tak to je na 100%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.17 12:06

Dobry den.Jsme v Insolvenci a manžel je po těžkem urazu. bohužel do prace už nenastoupi a musime žadat o invald. duchod. Jelikoiž je stale na nemocenske a žadne sražky mu nejsou odvaděny, chci se zeptat co bude dál. Bohužel naš spravce nam sdělil že nas musi dat k soudu. Manžel je po těžkem urazu mozku a bereme přispěvek na jeho peči. Chci se zeptat jestli by nešlo zažadat o zasteveni insolvence na nějakou dobu? Prosim o radu, co asi s nama bude dalDěkuji za odpověd Iveta,

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.17 11:36
@Anonymní píše:
Dobry den.Jsme v Insolvenci a manžel je po těžkem urazu. bohužel do prace už nenastoupi a musime žadat o invald. duchod. Jelikoiž je stale na nemocenske a žadne sražky mu nejsou odvaděny, chci se zeptat co bude dál. Bohužel naš spravce nam sdělil že nas musi dat k soudu. Manžel je po těžkem urazu mozku a bereme přispěvek na jeho peči. Chci se zeptat jestli by nešlo zažadat o zasteveni insolvence na nějakou dobu? Prosim o radu, co asi s nama bude dalDěkuji za odpověd Iveta,

Váš správce má pravdu. Pokud je jisté, že nesplníte základní předpoklad úhrady alespoň 30% závazků, tak se oddlužení zruší (teď po novele IZ už ani nebude konkurz) a řízení se zastaví. Závazky zůstanou.

Jsou dvě možnosti - požádat o pomoc někoho/několila lidí z rodiny, aby Vám poskytovali měsíční dar/důchod v takév výši, aby jste těch 30% splatili.

Druhá možnost je v ust. § 415 IZ: Je-li hodnota plnění, které při splnění oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé, nižší než 30 % jejich pohledáveknebo je-li hodnota plnění, které při splnění oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé při postupu podle § 398 odst. 4, nižší než 50 % nebo nedosahuje-li nejnižší hodnotu plnění, na které se tito věřitelé s dlužníkem dohodli, může insolvenční soud přesto přiznat dlužníku osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení v rozsahu, ve kterém dosud nebyly uspokojeny. Učiní tak jen na návrh dlužníka a za předpokladu, že dlužník prokáže, že požadované hodnoty plnění nebylo dosaženo v důsledku okolností, které nezavinil, a zároveň, že částka, kterou tito věřitelé na uspokojení svých pohledávek dosud obdrželi, není nižší než částka, které by se jim dostalo, kdyby dlužníkův úpadek byl řešen konkursem. Ustanovení § 414 odst. 2 a 3 platí obdobně.

Jinými slovy, pokud nemáte žádný majetek (a to ani penzijní připojištění, cenné papíry, zůstatky na účtě apod.), který by normálně byl součástí majetkové podstaty a úraz si manžel nezavinil nějakým lehkomyslným jednáním, pak je možnost o oddlužení (odpuštění dluhů) též požádat, aniž by se sháněl nějaký ten dobrotivý dárce.

Omlouvám se za anonym, ale už jsem tady párkrát radila a byla jsem pak bombardovaná SZ od dalších a dalších uživatelek, které dokázaly být i pěkně sprosté, když jsem si troufla jim zdarma neradit.

• Citovat
  • Upravit
16.9.17 00:11

nemocenska v insolvenci

Dobrý den, nevíte někdo jak je to s insolvencí v PN? Jsem rozvedená s bývalým platíme insolvenci na půl a já jsem na PN, která mi dělá 11000 mám syna který sruduje. Nevím kolik mi budou dělat srážky z PN.
Děkuji za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.19 19:50

Dobrý den,
Byv přítel má insolvenci je teď už 5. Měsíc na neschopence půjde na operaci a bude ještě minimálně rok marodit. 4. Měsíc mi alimenty normálně došli teď 5. Měsíc ne. Víte prosím vás někdo jak to je budou mi dal normálně chodit alimenty nebo teď po tu dobu co bude dál marodit nic nedojde a dojde to až začne zase pracovat? Už sem z toho zoufalá :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel