Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak i já mám kamarádku s RS, která nedávno porodila. Hodně těhotenství s manželem zvažovali a nakonec se rozhodli pro mimi. Co vím, tak je zatím v pořádku.
Myslím že je tu i diskuze maminek z Rs
Ted těhotná určitě nebudeš pokud si brala léky pravidelně, ale možné těhotenství bych vubec nevylučovala. Pokud ti tvuj dr tvrdí že to nejde tak bych se optala i jinde
tady máš pár maminek s emimina s RS určitě ti i poradí
https://www.emimino.cz/…-s-rs-77537/
@char
taky bych to neviděla tak černě, RS mám 6let a mám tříletou dceru, v budoucnu bych chtěla ještě jedno dítě. Určitě rizika jsou, ale jak tu někdo psal i s pomocí lékařů se to dá zvládnout, takže pokud jsi v budocnu plánovala rodinu, taky bych to nevzdávala ![]()
@char píše:
Holky jste skvely, dekuju! Ja to nikomu nerekla…vim ze kazdej by me akorat odsoudil. Premyslim i o sterilizaci, i kdyz mi je 23. S tou sklerozou me nic dobryho asi neceka…
Moc se drž
musí to být těžké!!! ![]()
V 7denní pauze jsi chráněná, pokud jsi antikoncepci užívala správně. navíc, pokud jsi vzala postinor, myslím, že těhotenství je - pokud lze cokoliv takhle v medicíně tvrdit - nemožné.
@char píše:
Holky jste skvely, dekuju! Ja to nikomu nerekla…vim ze kazdej by me akorat odsoudil. Premyslim i o sterilizaci, i kdyz mi je 23. S tou sklerozou me nic dobryho asi neceka…
@char píše:
a muzu se zeptat na ty rizika? ja mam taky RS a mam doma 8mes. krasnou holcicku… je mi 24… ty nechces mit miminko? ja bych teda na steril. nesla…
Prave doktor mi rikal ze by to ditko mohlo byt postizene, ja bych potom nemohla delsi dobu chodit atd…
http://www.novinky.cz/…it-dite.html sice starsi clanek, ale myslim, ze v dnesni dobe pravdivy… myslim, ze pokud bude tehotenstvi planovane a zkusis byt se snizenou davkou lekou pred tehotenstvim, tak je tam urcite sance
RS je zákeřná nemoc, podle mého je potřeba se poradit s odborníkem ke kterému chodíš s RS, (o případném těhotenství), ne jen s gynekologem.
může to být OK, ale taky nemusí, to ti asi dopředu nikdo neřekne, jen ten neurolog má větší zkušenosti s touhle konkrétní chorobou, a taky zná lépe tvůj zdr. stav, stav nemoci u tebe.
jen chci napsat, neházej flintu do žita, ale určitě važ rozhodnutí (jen s tím správným dr.)
znám maminku, co těhotenství zrovna neprospělo, resp. stálo jí to pohyb nohou a znám i takové, co se jim nic nestalo a naopak se cítily výborně. tohle prostě nikdo dopředu neví..
@char píše:
To je nesmysl, sterilizaci si ještě hodně rozmyslí. Taky mám RS a momentálně čekám třetí miminko. Diagnózu mám stanovenou po druhém porodu.
Všechno je to jen o tvém aktuálním stavu a probrání s tvým neurologem v RS centru.
A co se toho chození a postižení týká - těhotenství jako takové je pro ženu s RS ideální stav - potlačí imunitu, aby tělo akceptovalo miminko.
Mám dvě otázky - v jakém RS centru se léčíš, jaký máš EDSS?
Jestli nechceš, neodpovídej, jen jsem zvědavá.
Hezký den všem. CCa před 5 týdny jsem musela podstoupit interrupci(plod se přestal vyvíjet). lékař mi doporučil brát antikoncepci hned od toho dne, kdy byl zákrok proveden. antikoncepci jsem brala, ale bohužel vynechala 4 pilulky hned za sebou. s partnerem jsme měli sex/přerušovanou soulož/, ale na to se spoléhat nedá. na internetu jsem četla, že první menzes po interupci či po potratu je anovulační. Myslíte, že mohu být těhotná? děkuji za odpovědi.