Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky všem, založila jsem tuto skupinu pro všechny maminky s diagnozou RS (roztroušená skleroza), zajímalo mě kolik z nás je tady takových a ráda bych, abychom se mohly dělit o naše zkušenosti, nejen maminkovské, ale třeba i ty zdravotní.
Abych se tedy trošku představila, tak je mi 29 let, mám přítele a tu nejúžasnější holčičku na světě
Otěhotněla jsem náhodou, bylo to naprosto neplánované, ale od první chvíle jsem maličkou milovala, každou návštěvu gynekologa jsem trnula hrůzou, jestli je všechno v pořádku a z ordinace jsem vždy odcházela s úsměvem a pocitem štěstí, fotečky z ultrazvuku jsem ukazovala snad všem, možná to i někoho otravovalo, ale já se prostě musela se svou radostí podělit
V září tomu budou dva roky,co se nám naše sluníčko narodilo a já pořád nemůžu uvěřit tomu, že je ze mě a že je zdravá, krásná a chytrá
![]()
Příspěvek upraven 06.08.11 v 21:25
mona.k.79 píše:
ahaaa, bohužel, fakt jsem to nevěděla…
Já bych to taky nevěděla,ale zakladatelka píše co to je ![]()
Ahojky Calli,
máš můj velký obdiv
Já sama jsem si prošla ne zrovna jednoduchým vyšetřováním ohledně RS. Měla jsem ale to štěstí, že mi ji nepotvrdili, i když ani nevyloučili. Je úžasné, co všechno už můžou lékaři díky svým poznatkům úspěšně léčit, a v případě RS postup nemoci téměř zastavit. Znám několik maminek, které RS trpí a jsou to vesměs úžasné ženské. Kam chodíš do centra? Jsi tam spokojená?
Držím pěsti a budu ráda, když se ozveš ![]()
Jé, já myslela, že se tady nikdo neukáže
Ano RS=roztroušená skleróza. Je to hodně individuální nemoc, zatím nevyléčitelná a nikdy nikdo nevíte, jestli se to nebude týkat taky vás, a to je potom teda velký šok, ale zase pokud máte kolem sebe ty správné lidi, tak se to zvládat dá ![]()
**Andulis ** obdivovat mě vskutku nemusíš, jsou i mnohem horší nemoci
Jinak chodím do centra v Ostravě do fakultní nemocnice v Porubě ![]()
Calli,
a jak dlouho už se léčíš? Co znám maminky s RS, tak většinou onemocněly zhruba v půl roce jejich miminek a jednu z Ostravy znám taky. Mooooc skvělá ženská.
My jsme, když jsem začala mít nějaké potíže, zrovna stavěli hrubou stavbu, takže i když máme dům na patro, přízemí je bezbarierové. Jak říkáš, člověk nikdy neví.
MarkyM píše:mona.k.79 píše:Já bych to taky nevěděla,ale zakladatelka píše co to je
ajo, jsem kráva, fakt jsem to neviděla… ![]()
mona.k.79 píše:MarkyM píše:ajo, jsem kráva, fakt jsem to neviděla…mona.k.79 píše:Já bych to taky nevěděla,ale zakladatelka píše co to je
Nejsi to se stane každýmu že přehlídne.
Holky, to neřešte, ne každý ví, co to RS je. každopádně, budte rády, že jste zdravé
Malichernosti jsou nepodstatné ![]()
Ahojda, chtěla bych se zeptat, jestli jde RS určit až po lumbálce a nebo existuje i jiné vyšetření?Pokud jsou příznaky, jde se rovnou na lumbálku a nebo tomu předchází i jiná vyšetření?
Díky za odpověď ![]()
Boudice23 píše:
Ahojda, chtěla bych se zeptat, jestli jde RS určit až po lumbálce a nebo existuje i jiné vyšetření?Pokud jsou příznaky, jde se rovnou na lumbálku a nebo tomu předchází i jiná vyšetření?
Díky za odpověď
Ahojky,
přesná diagnostika RS je kombinace lumbálky (LP) a magnetické rezonance (MR). Pokud máš potíže, doporučuju co nejdřív zajít, vyhledat si centrum léčby RS, nechodit na nějakou spádovou neurologii. Z neurologie ale musíš mít doporučení. V centru si tě znovu vyšetří, vyzpovídají a objednají na LP, případně na MR. LP není nic hrozného, odebírá se poměrně malé množství mozkomíšního moku. Za dvě hodiny (pokud si připlatíš za atraumatickou jehlu) pokud je ti dobře, můžeš domů a je dobré dodržovat 24hodin klidovější režim a stále doplnovat tekutiny. Pokud by se v LP prokázaly nějaké oligolkonární pásy, pošlou tě na MR kvůli určení lokalizace a rozsahu onemocnění. Jo a ještě jsem zapomněla, při LP se odebírá mozkomíšní mok i na neuroinfekce a další onemocnění, která můžou RS imitovat. Bere se i krev.
Počítej ale s tím, že pokud ti RS nepotvrdí, ani ti ji přímo nevyloučí a budeš mít doporučené kontroly zhruba po roce. Je to poměrně záludná nemoc, která se může objevit kdykoliv a u kohokoliv.
Každopádně, držím pěsti a dej vědět, jak jsi dopadla ![]()
Andulis píše:Boudice23 píše:Ahojky,
Díky za odpověď
přesná diagnostika RS je kombinace lumbálky (LP) a magnetické rezonance (MR). Pokud máš potíže, doporučuju co nejdřív zajít, vyhledat si centrum léčby RS, nechodit na nějakou spádovou neurologii. Z neurologie ale musíš mít doporučení. V centru si tě znovu vyšetří, vyzpovídají a objednají na LP, případně na MR. LP není nic hrozného, odebírá se poměrně malé množství mozkomíšního moku. Za dvě hodiny (pokud si připlatíš za atraumatickou jehlu) pokud je ti dobře, můžeš domů a je dobré dodržovat 24hodin klidovější režim a stále doplnovat tekutiny. Pokud by se v LP prokázaly nějaké oligolkonární pásy, pošlou tě na MR kvůli určení lokalizace a rozsahu onemocnění. Jo a ještě jsem zapomněla, při LP se odebírá mozkomíšní mok i na neuroinfekce a další onemocnění, která můžou RS imitovat. Bere se i krev.
Počítej ale s tím, že pokud ti RS nepotvrdí, ani ti ji přímo nevyloučí a budeš mít doporučené kontroly zhruba po roce. Je to poměrně záludná nemoc, která se může objevit kdykoliv a u kohokoliv.
Každopádně, držím pěsti a dej vědět, jak jsi dopadla
Díky za bleskovou odpověď ![]()
Já mám po porodu úplně rozhozenej organismus, takže mi připadá, že mám od každé nemoci něco ![]()
Ale teď vážně, hodně mě brní konečky prstů, ztuhlé prsty (sledují mě a revm. artritidu) a jsem unavená (ale to bude asi tím frmolem kolem malé), každopádně zajdu k obvoďákovi a ten mi určo písne doporučení dál ![]()
Co jsi měla za projevy, že jsi musela na vyšetření ohledně RS, ted jestli neva, že se ptám?
LP bude asi podobná bolestí jako spinál ne? ![]()
Mě trnula jedna ruka, nejdřív prsty a potom až po paži. Takže jsem šla na zdejší neurologii, dostala jsem doporučení do centra (v Brně doporučuji Pekařskou)a tam se to všechno rozběhlo. Ale brnění konečků prstů můžeš mít od zad, od páteře … Jestli kojíš, záda jsou dost namáhána. A máte RS v rodině?