Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nikola775 píše:
Dobrý den holky, chtěla bych se Vás zeptat na něco ohledně RS a těhotenství. RS mi diagnostikovaly cca pred 3 mesíci zatim sem byla jen na prednisonu jenze ted sem měla začít léčbu s avonexem, bohužel sem do toho ale otěhotněla a tak nevím jestli neni rozumné to mimčo dát pryč a začít s léčbou nebo se na léčbu „vyprdnout“ a zustat na tom prednisonu?! Děkuju za odpovědi
A miminko chcete? Volej neurologovi a prober to s ním.
Já jsem otěhotněla po půl roce od diagnózy… chtěli jsme druhé mimino, když přišla ataka, byla jen jedna, pak už bez potíží, ani předtím jsem neměla žádné potíže. Neurolog říkal, že pokud stejně miminko chceme, nemá cenu na chvíli nasazovat léky, pak je zas vysazovat… V těhotenství bývá RS utlumená. A po porodu se uvidí.
Jdu zítra na neuro, tak se chci pořádně vyptat, co pak se mnou. Co kojení a tak.
Neznám tvůj stav, ani jaké byly potíže… To musíš probrat se svým doktorem. Ale určitě bych do té doby nedělala nějaké tragické závěry.
Nikola775, gratuluji k těhotenství. Miminko bych si nechala a zůstala zatím jen na Prednisonu a další léky nasadila až po kojení. Samozřejmě je dobré probrat situaci s neurologem.
Tak děkuju za rady k neurologovi jdu ve středu tak uvidím co mi řekne
Ahoj, chci Vás pozdravit a upozornit na uzavřenou skupinu Zdravotně postižené maminky. Budu ráda, když se přidáte. Pokud jí nenajdete, dejte vědět, pošlu pozvánku. Já RS nemám, ale již několik let špatně chodím (spastická paraparéza). Nyní jsem maminkou 2 týdenní holčičky. ![]()
EDIT: Zde je odkaz https://www.emimino.cz/…ene-maminky/
@Nikola1990 píše:
A jak to zvladas s mimcem?
To byl dotaz na mě?
Ahoj všechny,
před týdnem jsem se vrátila z nemocnice z LP a čekám na výsledky. Z MR je tam podezření na RS. Jsem z toho docela vyřízená. Ani ne tak z nemoci jako z toho, že o této nemoci kloudně nic nevím. Po lumbálce mi bylo hrozně zle a pak jsem přestala úplně vidět na pravé oko a bolí mě hlava, tak mám trošku strach. Jinak dřív jsem nikdy s ničím nemarodila a hodně sportovala. Mám 1,5 roku starého chlapečka, který je pořádný číslo a chtěla bych mu pak pořídit sestřičku (nebo bratříčka). Ale to až bych se srovnala a dovolil mi to doktor. Prosím Vás nevíte po jak dlouhé době se mi může vrátit zrak? Zatím mi dali Medrol 4mg a užívám pupalkové kapsle na obnovu myelinového pouzdra. Jsem úplný laik, tak tu možná píšu nějaké kraviny, ale tato diskuze mi přišla jako nejpříjemnější a nejsympatičtější ze všech.
Hezký den
Sisina
Zdravím všechny
Měla bych skromný dotaz
V září mi byla sdělena diagnóza RS, cítím se skvěle, kdyby mi nemoc náhodně nezjistili, tak o ní ani nevím
Jinak se cítím skvěle a beru prozatím 4 mg Medrolu a od zítřka si budu píchat Copaxone…máte nějaké zkušenosti??? Dá se to???
![]()
Ahoj
mám docela strach z roztroušené sklerozy. Je mi 24 let, mám jedno dítě, jsem dva roky po porodu, nikdy jsem neměla žádné vážnějsí zdravotní problémy, jsem kuřačka.
Poslední dobou me skoro neustále brní pravá půlka těla, někdy je to jako by takové mravenčení někdy zas k brnění se přidává ztuhlost obou končetin a cítím oslabení, někdy trošku takovou slabší jakoby tahovou bolest v končetině při nějaké námaze a někdy i třes ruky. Přidalo se také poměrně časté točení hlavy, před 4 dny jsem byla ráda, že jsem se vůbec udržela na nohou a nesekla sebou. Ale to je i možné, že to bylo teď častou změnou počasí a tlakem. Předevčírem jsem si večer dala asi 4 sklenky vína ředené vodou a druhej den to bylo všechno ještě horší a brněla i celá hlava a hlavně pusa.
Nikdy dřív jsem tohle nepociťovala, jen jednou za čas se mi objevilo brnění té samé půlky těla ale to přešlo po chvilce a znovu se dřív jak za měsíc dva neobjevilo. Začla jsem to řešit až teď, kdy brnění pociťuji skoro měsíc.
Nejdřív jsem s tim byla u mého lékaře, který mě poslal na místní oddělení neurologie. Tam mě „proťukala“ a prohlížela mou koordinaci těla. Reflexy a vše se jí zdálo v pořádku a řekla mi že mě pro jistotu pošle do většího města na nervové oddělení s tim ať si tam dojdu co nejdříve, pro jistotu.
V lékařské zprávě bylo aby mi udělali v té akutní ambulanci v první řadě vyšetření na roztoušenou sklerozu.
Když jsem byla na té neurologii, pocitovala jsem jen brnění a mravenčení, občasnou slabost. zbytek co jsem popsala až v posledních dnech.
Zmíním také že mám teď brigádně práci jako pokojská a jelikož je tam práce teď a bylo hodně a lidí tam maj nedostatek, dostanu se tam až ve středu (10 dní od poslední návštěvy na neuro.).
Chtěla jsem se zeptat co všechno mě čeká při vyšetření a jestli je možné, že by to mohla být ta roztroušená skleroza, mám z toho docela strach. Popřípadě, co jiného by to mohlo být.
Děkuji za vaší odpověď.
M.
@misasim mize to byt cokoliv, vykasli se na konstruovani teorii, co ti je, stejne nic nevymyslis. Nevim, co znamena „posledni dobou“…muj tatinek ma RS, nejhprsi typ, ruzne priznaky ml dlouha leta. Prekticky od doby, kdy se moji rodice seznamili, rs mu diagnostikovali az o 15 let pozdeji. Hlavne ti to nikdo nerekne. Tohle je blba nemoc, ktera mi tisic podob. U nekoho takovou, u jineho makovou.
Bez spat, nevyresis to. Nech to na doktorech. Preju ti, aby se z toho vyklubala nejaka blbost jako treba jen unava a stres ![]()
@misasim …a zpomnela jsem - negoogli. Vazne to nema smysl. Nevyresis nic, jen se vystresujes.
Dobrý den holky, chtěla bych se Vás zeptat na něco ohledně RS a těhotenství. RS mi diagnostikovaly cca pred 3 mesíci zatim sem byla jen na prednisonu jenze ted sem měla začít léčbu s avonexem, bohužel sem do toho ale otěhotněla a tak nevím jestli neni rozumné to mimčo dát pryč a začít s léčbou nebo se na léčbu „vyprdnout“ a zustat na tom prednisonu?! Děkuju za odpovědi