Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
sexyfraga píše:
A ještě jedna věc víš jaký to musí být pro tu ženu co by tedy donosila dítě a pak jí po porodu zemřelo a věděla by to předem.Musí to být pro ní hrozně těžký se pak s tím smířit,když ho viděla nevím já bych to psychicky nesnesla a raději bych šla na potrat,kdyby se to zjistilo,že nemá šanci přežít.Co z toho to miminko bude mít z té chvilky na světě?Rodiče se budou trápit,že ho uvidí umírat no hrozná představa.
Možná se budou trápit a možná budou vděční i za tu chvilku co mimi bylo s nimi. budou vděčni za možnost ho pohřbít… Nevím no já přišla o mimi v 10tt a modlila jsem se za to aby ze mně vyšlo, abych ho viděla a mohla pohřbít, protože to pro mne byl živý tvor. Kus mne a člověka kterého miluji…
![]()
Možná je to morbidní, ale já to vážně chtěla, mít možnost pochovat to maličké stvoření co ve mně chvilku žilo… ![]()
Je to těžké, ale asi bych jednala stejně, pokud by v těhu odhalili VV plačící a s těžkým srdcem bych raději volila interrupci
Anonymní píše:
pudloslavo muzu se zeptat ty jsi verící? pripada mi ze tady urcujes co je vrazda a co neni…
kdybys poradne cetla, vedela bys to
a ted bych moc rada, abys ocitovala muj prispevek, kde to urcuji - ale ten nenajdes, protoze hold blbe ctes
to nevadi, nejsi jedina s rychlejsi rukou nez okem. uz si na to zvykam
ale az se nekde odvazis podepsat se, dej si vetsiho majzla
delice píše:
Taky si myslím, že už asi bylo napsáno vše, jen by mě pořád zajíml názor holek co jsou proti ze zásady, co by dělaly kdyby to byly ony kdo musí rozhodnout. Nechaly byste si postižené dítě? A nebo ty jiné důvody které tu byly řečeny?
ja teda nejsem ze zasady proti a nevim
modlim se, aby se mi to nestalo, abych se nemusela rozhodovat
nejake normalni postizeni jako DS nebo zvladnutelne pohybove vady - momentalne jsem odhodlana si nechat (ale to se muze zmenit, nejsem v te situaci, nemohu prohlasovat)
ale kdybych mela mit anencefala, nebo jine dite, ktere by melo prognozu par dni po porodu - taky nevim, ale v podstate by to bylo nejmensi dilema, protoze by to takjakotak umrelo
nejhorsi by bylo pro me rozhodnout se, jestli si necham dite, ktere by nezemrelo, ale treba by melo rozstep krcni michy a bylo by kvadruplegicke
manzel by byl urcite za potrat ve vsech tech trech prikladech
uprimne jsem z tech, co by se nejradej ulily ze vsech preventivnich kontrol, aby nevedely a nemusely se rozhodovat
ja taky nevim, odkdy je „to“ clovek a na tu otazku hledam odpoved uz cela leta. zakladala jsem diskusi i tady ale nic kloudneho jsem se zase nedozvedela
ivuska.h píše: Že se k tomu furt vracím, ale tady je to samé „žena má právo“, ale co otec dítěte? Ten nemá žádná práva? Je to přece i jeho dítě z měl by mít právo o něm rozhodovat stejnou měrou…
no vid, nicmene predstava, nicmene predstava, ze je zenska tehotna, ze ji chlap zakazal jit na potrat, me trochu desi
ledazeby se zavazal o dite se po porodu postarat a matku vyvazal z alimentu, nebo nevim - aby se pak zenske nestavaly rukojmimi v rukou manipulatorskych otcu, co se jim treba msti za rozchod a podobne…
uznavam, ze otec je taky rodic se vsemy pravy (a zase narazime na zakony a lidstvi, on se totiz otcem asi stava az ve chvili, kdy to dite je clovekem, dokud je to jen „oregan v tele matky“ asi nejde o otcovstvi mluvit)
ale zase znam, jak se nekteri rozsevaci chovaji a jaky vztah k detem pred narozenim casto maji
no stejne, situace, kdy otec dite chce a matka ne, bude asi spis raritni
delice píše:
Ano, máš pravdu ale kdo se postará o dítě, které se narodí postižené a zůstane tak po celý život? Kdo se o něj postará až ty nebudeš moci?
tak az jeho maminka umre, tak ho zabijem taky......
neee, to nejde??????
Ze bychom zase byli u otazky lidstvi zarodku??????
Ja si teda jeste myslim, ze u nas se zbytecne moc dehonestuje, kdyz matka dite po porodu odlozi a naopak glorifikuje, kdyz jde rozumne na potrat.
Samozrejme optikou statniho rozpoctu je rozumenjsi potrat, ale to muzem rovnou poslat do LDNek četu s kalašnikovy.
Kdyz se ma matka rozhodnout, at se muze rozhodnout i po porodu a at na ni nikdo nekouka skrze prsty, ze se rozhodne postizene dite nevychovavat a nenechat si kvuli tomu „znicit zivot a rozpadnout manzelstvi“. Protoze to se realne pak deje, nemuzem si to malovat v ruzovych barvach.
to tady pisu kvuli jedne holcine, myslim ze Jestedka se jmenovala, co nechala postizeneho chlapecka v porodce (krev v mozku, spatna prognoza) a uzivatelky emimina se na ni sesypaly s nejhorsima urazkama, vyznelo z toho, ze je vicemene povinna se obetovat tomu diteti.
podotykam ze slo o nasledky predcasneho porodu u jinak zdraveho ditete.
Myslim, ze zvlaste bojovnice za svobodu volby by tohle mely uznat.
Nejsem priznivce potratu, ale urcite bych tuhle moznost zenam nebrala, zakazat potraty by prineslo vic skody nez uzitku. Samozrejme na prvnim miste by mela byt ochrana proti neplanovanemu otehotneni. Ale otehotnet se da i pres veskere antikoncepce. Pokud nemluvime o detech se zavaznymi postizenimi, tak pro matky/budouci matky „nechtenych“ deti, by melo spis existovat vic moznosti, jak situaci resit. Ale to by se muselo zmenit vic, nez je mozne, cela spolecnost, predsudky… CR je maly stat a nakonec kazdy zna kazdeho. ![]()
Ted v zari tady (USA) nasi znami adoptovali novorozenou holcicku. Jeji maminka si je vybrala podle profilu uz v tehotenstvi jako rodice pro svoje dite, ktere nemohla sama vychovavat. Vedeli, ze jejich miminko se narodi koncem zari - byli v porodnici uz den, kdy se narodila a na to, ze si ji odvezou domu cekali jen 3 dny, ktere mela mamka jeste na „rozmyslenou“. Bylo to uzasne, pozorovat ten proces, i kdyz z dalky.
Rozhodne bych si nedovolila odsuzovat rozumne rozhodnuti matky - at uz jde na potrat, nebo se rozhodne nechat novorozene v porodnici, urcite ani jedno rozhodnuti neni jednoduche, je dobre zvazene. Odsouzeni si zaslouzi matky, ktere svoje dite hodi do popelnice nebo ho fyzicky/psychicky tyraji za to, ze jim „nici zivot“.
Pudloslava píše:
to tady pisu kvuli jedne holcine, myslim ze Jestedka se jmenovala, co nechala postizeneho chlapecka v porodce (krev v mozku, spatna prognoza) a uzivatelky emimina se na ni sesypaly s nejhorsima urazkama, vyznelo z toho, ze je vicemene povinna se obetovat tomu diteti.
podotykam ze slo o nasledky predcasneho porodu u jinak zdraveho ditete.
Myslim, ze zvlaste bojovnice za svobodu volby by tohle mely uznat.
Uznávám to naprosto jednoznačně.
sexyfraga píše:
78mamino chtěla bych tedy vidět tebe s velkým postiženým dítětem a starat se o něj nemluvím o DS jiné vážnější postižení dítě bybylo upoutané pouze na lůžku pořádně by nevnímalo svět kolem sebe,jídlo by dostávalo přes hadičky atd tohle je plnohodnotný život?Tohle přece není život a je to jenom trápení jak pro něho tak pro rodiče.Než,aby se mi narodilo takovéto dítě tak to půjdu na potrat já bych se o takto postižené dítě nemohla starat.
Ono je jednoduché odsoudit ty co na něj šli,ale kdyby si byla v jejich situaci myslím,že by jsi uvažovala jinak.
A zase otázka plnlohodnotného života.
Jak to víš, jak se ten postižený člověk cítí? Byla jsi snad někdy v jeho kůži?
Mmch to odložení dítěte, o které se nezvládnu starat vidím jako dobré řešení. Oni totiž existují lidé, kteří to zvládají daleko lépe, proč by jinak pracovali např. v ústavech, kdyby to nezvládali. To se radši smířím s tím, že jsem neschopná matka, než vražedkyně.
Tato debata je opravdu o něčem jiném něž asi původně zakladatel chtěl.Pudloslava a ivuška jsou za jedno prostě nenenenenenenenenene ne potrat a jiný se snaží jim aspon trochu něco vysvětlit
Já z toho mám opravdu pocit,že je to tu o věřící,nevěřící neříkám,že jsou,jen tak píšou!!!!nereagovat na některé jejich „názory“ mě dá práci.Pro mě raději tato diskuze skončila je to tu pořád o jednom a všimněte si těch románů od Pudloslavy to už o něčem taky vypovídá
…snad se tu doberete někdy ke zdárnému konci.já jsem pro potraty je tu dost logických vysvětlení,jen to vždy někdo obrátí ![]()
Gina108 píše:sexyfraga píše:A zase otázka plnlohodnotného života.
78mamino chtěla bych tedy vidět tebe s velkým postiženým dítětem a starat se o něj nemluvím o DS jiné vážnější postižení dítě bybylo upoutané pouze na lůžku pořádně by nevnímalo svět kolem sebe,jídlo by dostávalo přes hadičky atd tohle je plnohodnotný život?Tohle přece není život a je to jenom trápení jak pro něho tak pro rodiče.Než,aby se mi narodilo takovéto dítě tak to půjdu na potrat já bych se o takto postižené dítě nemohla starat.
Ono je jednoduché odsoudit ty co na něj šli,ale kdyby si byla v jejich situaci myslím,že by jsi uvažovala jinak.Jak to víš, jak se ten postižený člověk cítí? Byla jsi snad někdy v jeho kůži?
Mmch to odložení dítěte, o které se nezvládnu starat vidím jako dobré řešení. Oni totiž existují lidé, kteří to zvládají daleko lépe, proč by jinak pracovali např. v ústavech, kdyby to nezvládali. To se radši smířím s tím, že jsem neschopná matka, než vražedkyně.
To možná, ano, ale já si dost dobře nedovedu představit, že přijdu domu z takovéhoto ústavu (práce) a tam mne bude čekat to samé (řitaženo za vlasy, protože v tomto případě asi nepřipadá moc v úvahu pracovní proces…
Znám případ kdy žena (zdrav. sestra) pracující s dětmi s DS přišla do jiného stavu při prenatání péči ji Mudr. „zapomněl“ (lépe řečeno neřekl, protže je věřící a zarytý zastánce proti potratům), že dítěti špatně vyšli testy na DS. Nedal jí tedy možnost rozhodnout se zda si dítě ponechá nebo podstoupí potrat… Narodila se jí dcerka s DS teď jí jsou cca 2 roky a když se téhle maminky zaptáte, co by dělala kdyby měla možnost volby, řekne vám že by si tohle mimi nenechala ![]()
MARTY Ale já přece nebudu a ani nechci rozhodovat za jiné.Je to každého věc jak se rozhodne,já tu jen napsala proč já bych nikdy na potrat nešla a jiná napíše proč by šla na tom taky není nic špatného prostě máme na to každá jinej úhel pohledu.Ale co mě dokáže vytočit je někdo kdo přispěje jen urážkami o druhých co řekli svůj názor at je jakýkoliv a sami tu nic o tomto tématu nenapíšou jako ty. ![]()
Jen jsem chtěla napsat, že ačkoli bych si jindy, kdyby šlo o něco jiného klído i zanadávala a hádala se, tak tady to dělat tedy nebudu. I když nejsem pro to zakazovat potraty, z jakéhokoliv důvodu, je to prostě tak smutná věc, těch dětí je mi líto, že prostě holky co by je zakázaly chápu. Nevidím ráda, když jde ženská na potrat, obzvlášt když ten „její důvod“ je třeba pro mě absurdní, ale vyčítat jí to nehodlám.
Anonymní píše:
podívejte co jsem našla na seznamu http://zpravy.idnes.cz/…hranicni.asp?… a zároveň se chci zeptat jsem pro nebo proti potratům?? jestli proti proc? a jestli napůl tak za jakých okolností ano a za jakých ne? Jen mě zajímá Váš názor Terka
tak já s potratem souhlasím,měla by to být volba každé ženy,jestli mimi chce či ne. Nehledě pak taky na další důvod-zdravotní stav matky,finanční situace,kolik dětí je v rodině a nakolik se cítí,věk matky atd.
Nadruhou stranu,by si měl každý kdo nechce dítě zařídit nějakou antikoncepci,nechápu ženský co nechtěj dítě ( omlouvám se za výraz) šukaj na ostro a pak brečí,že jsou zbouchlý a co budou dělat a že půjdou na potrat,to mi prostě příjde uhozený v dnešní době kde na každým rohu prodávají kondom a je tolik antikoncepce…
Na druhou stranu i antikoncepce je jistá forma potratu,nezastávám názor,že každej má právo na život,protože upřímně v době braní antikoncepce u mě pomřelo hodně nevyužitýho sperma od partnera a to by mělo mít taky řeci nárok se uhnízdit a narodit se z toho miminko
-no ale to už bych zacházela moc daleko
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.