Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pudlo je to tak. jak píšeš.Otázka lidství tu už před nějakým časem proběhla.Já člověka prostě beru člověkem i v prvním týdnu matčina těhu.Pač z tohoto nic ten člověk určitě jednou bude. A pak až se narodí teda zda tu šanci dostane se postupně jeho lidskost vyvíjí.Ale už navždy v sobě od počátku až do své smrti ponese gen a známku toho že je a byl člověk.
Příspěvek upraven 23.11.10 v 20:08
Anonymní píše:
pudloslavo muzu se zeptat ty jsi verící? pripada mi ze tady urcujes co je vrazda a co neni…
Proč by měla být věřící? Každý člověk si snad sám pro sebe musí stanovit určitá pravidla, co je pro něj přijatelné a co ne, víra mu v tom sice může pomoct, ale jde to i bez ní.
ivuska.h píše:ano s tím souhlasímAnonymní píše:Proč by měla být věřící? Každý člověk si snad sám pro sebe musí stanovit určitá pravidla, co je pro něj přijatelné a co ne, víra mu v tom sice může pomoct, ale jde to i bez ní.
pudloslavo muzu se zeptat ty jsi verící? pripada mi ze tady urcujes co je vrazda a co neni…
Myslím, že komu se potraty příčí a je zásadně proti, tak na potrat nikdy nepůjde. Své děti donosí , nechá si je , vychová.
Potom nechápu co mu vadí na tom, že někdo jiný to neudělá.
Každý at rozhoduje o sobě.
Opravdu nechci vypadat, že jsem všeobecně pro POTRATY. Jsem pro svobodu rozhodování.
Nemám v sobě vyřešené dilema lidství, které popisuje Pudloslava.Nevím , jaké je řešení.. ![]()
Mám vyřešené pouze to, že chci mít tu možnost.
Tak si jí měj nikdo ti jí přece nebere jen tu říkám že jsou i jiné možnosti se rozhodnout jak a proč.
Lizbeth píše:
Myslím, že komu se potraty příčí a je zásadně proti, tak na potrat nikdy nepůjde. Své děti donosí , nechá si je , vychová.
Potom nechápu co mu vadí na tom, že někdo jiný to neudělá.
Každý at rozhoduje o sobě.
Opravdu nechci vypadat, že jsem všeobecně pro POTRATY. Jsem pro svobodu rozhodování.
Nemám v sobě vyřešené dilema lidství, které popisuje Pudloslava.Nevím , jaké je řešení..
Mám vyřešené pouze to, že chci mít tu možnost.
Dískuzi jsem celou nečetla, jen první a poslední stránku.
Souhlasím s Lizbeth. Jde o to mít tu svobodu volby ženy, že se může rozhodnout. Případné povolování kdy ano a kdy ne je strašně ošemetná věc, protože kdo bude tím soudcem, který rozhodne, teď už si za to může (co otěhotnění přes antikoncepci?) a teď ne (znásilnění)? Tím, že by rozhodl za ni někdo jiný (zakázal), by ji degradoval na obyčejný inkubátor a to je pro mě nepřijatelné.
Za sebe však musím říct, že pro mě samotnou platí jiné pravidlo: Člověk by měl umět nést následky svých činů a postavit se k nim čelem. Sex jsem začala mít až se stálým partnerem a v době, že kdyby se něco stalo, tak bych byla schopná se o dítě postarat. Dítě považuji za dar, ač jsem nevěřící.
Ale v případě znásilnění, to v sobě vyřešené nemám a doufám, že to nikdy ani řešit nebudu muset. Nicméně jsem ráda, že bych měla možnost volby…
člověk- žena ano ta tu možnost má, embrio -člověk jí už nemá nebo má, ale možnost volby- zda se může narodit tu má zas jen ta žena není to pak ale sobecké ? A svobodu ženy si představuji zcela jinak a ne tak že může jít kdy se jí zachce na potrat
![]()
Holky, co jste zásadně proti potratům, já to chápu, to nenarozené miminko je taky člověk, a i mě se potraty příčí, přesto nejsem pro zákaz, ale to už jsem psala. Jen jsem se chtěla zeptat jaký máte názor na to, že by se díky nepovolení potratů rodily i děti s mentálním postižením? Kde by končily? Ne každá žena by se o takové dítě mohla celoživotně starat. A co pak? ůstav?Jsou to jen otázky na vás, nijak špatně myšlené.
78mamina píše: člověk- žena ano ta tu možnost má, embrio -člověk jí už nemá nebo má, ale možnost volby- zda se může narodit tu má zas jen ta žena není to pak ale sobecké ? A svobodu ženy si představuji zcela jinak a ne tak že může jít kdy se jí zachce na potrat![]()
Mám pocit, že vycházíš z mylného předpokladu, že ty ženy chodí na potraty jen tak, jako by se nechumelilo, snad jako místo antikoncepce…?
Myslím, že to tak není a že pro naprosto každou je takové rozhodnutí nějakým způsobem těžké a přemýšlela o něm.
jsem zasadne proti potratu, dite donosit a dat ho k adopci do babyboxu! kdo dava pravo potratu? kdyz s nekym spim, jsem zodpovedna za to ze otehotnim
jedine v pripade ze je ohrozujici zivot matky …
Monjie píše:
jsem zasadne proti potratu, dite donosit a dat ho k adopci do babyboxu! kdo dava pravo potratu? kdyz s nekym spim, jsem zodpovedna za to ze otehotnim
jedine v pripade ze je ohrozujici zivot matky …
Ahoj, nevím jestli jsi tady tu diskusi četla, ale těch výjimek, proč by potrat přicházel v ůvahu padlo víc. Znásilnění ženy, postižení plodu, mnohočetná těhotenství. Co pak?
delice píše:
Holky, co jste zásadně proti potratům, já to chápu, to nenarozené miminko je taky člověk, a i mě se potraty příčí, přesto nejsem pro zákaz, ale to už jsem psala. Jen jsem se chtěla zeptat jaký máte názor na to, že by se díky nepovolení potratů rodily i děti s mentálním postižením? Kde by končily? Ne každá žena by se o takové dítě mohla celoživotně starat. A co pak? ůstav?Jsou to jen otázky na vás, nijak špatně myšlené.
A nejen to…jak daleko jsou doby-za první republiky,kdy si ženy „pomáhaly“jehlicí,pletacím drátem,a nebo pomohly „andělíčkářky“?A jak to dopadalo?Otravou krve,ženská vykrvácela a umřela.tohle chcete???
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.