Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Je to prostě strašné a já jen doufám, že se do takové situace nikdy nedostanu. Ovšem co musí být nejhorší, je muset přerušit pokročilé těhotenství, po zjištění vývojové vady, která se prostě dřív nezjistila.
Jestli by tato vada umožnila dětatko donosit a třebaže by žilo jen hod po porodu já bych to pro něj udělala.Víš říkala bych si že jsem pro něj udělala vše co bylo v mých silách a možnostech.Ale neodsuzuji ty co se rozhodly jinak. Já jen poukazuji na ty co maj potrat 3krát do roka jen pro svou nezodpovědnost. Jako řeči typu nezvládli by jsme to a nepokusit se o to to zvládnout a dětátko donosit jsou jen srabárnou a leností dotyčných.
Znám docela dost lidí co čekalo třeba dvojčata nebo trojčata a jedno dítě museli dát pryč ještě v bříšku.To musí být dosti těžký pro tu matku vybrat jaké dítě nechá „zabít“.Tohle bych asi těžko zvládla celý život bych si vyčítala,že jsem třeba vybrala špatně apod.
ivuska.h píše:Pudloslava píše:pri potratu to pro ne jeste hodnotny zivot neniNo jenže tím vlastně nevědomky potvrzují to, že to je jedno a to samé dítě a jeho podstata se liší jen podle jejich vztahu k němu, což je ale totálně ujeté chápání věci. Přece podstatu nějaké entity (ať už člověka, zvířete nebo věci,) nemění můj vztah k němu… Nebo-li dítě je pořád dítětem, bez ohledu na to, jestli ho dotyčná už má ráda nebo ještě ne. Podle téhle logiky by se pak dalo ospravedlnit zabití kde koho.
pri porodu uz by to bylo jejich dite
souhlas, hezky napsano
78mamina píše:
S tou adopcí je to uplně o něčem jiném.Přítel dělá přímo v DD a ony tam ty děti nedávaj k adopci proto že by se jim snižoval počet dětí a tím pádem přišli o dotace. V takové zemi bohužel žijem .On sám s tím nic nemůže udělat za 5let co tam pracuje schválně neumístili 16dětíDali jen 4 nezvladatelné aby ubyla práce.Síla co?
pockej, o tom, kdo pujde k adopci, preci nerozhoduje DD ?!
nicmene - kdyby vsechny ty zeny misto potratu dali po porodu dite k adopci, po detech by se zaprasilo, to jsou presne takove deti, ktere ti cekatele chteji mit.
tedy samozrejme az na ty nemocne.
No Pudlo to by ses divila jak adopce funguje
DD dělá každý týden zápisy o dětech vhodných a nevhodných.Podle toho se pak vše odvíjí.Tzv posudky které má dítě na svém kontě rozhodnou zda je vhodné či ne tak to funguje
![]()
78mamina píše:
Třeba jim tam pustit film Němý Výkřik a vy co stále souhlasíte s interupcí si to puste třeba doma. Najdete to na Geogle a zadejte němý výkřik.
Dala jsem tam na oba dva filmy odkaz první je Němý výkřik (když jsem viděla to mimi na UTZ nechápala jsem jak někdo může říkat, že to neni živá bytost…
) A pod tím je ten „potrat“ Obojí je hrůza! Ja osobně jsem byla už před shlédnutím filmů proti potratům z důvodu „hups stala se nehoda, prač s tím, teď neni na dítě vhodná doba“ A po shlédnutí bych těmhle ženám před zákrokem pustila obě videa, aby viděly.
Nejsem úplně proti potratům pochopím to u VVV, znásilnění..... Ale brát interupci jako antikoncepci???
To je snad lepší si po nechráněném styku nebo selhání antiko vzít pilulku po…
78mamina píše:
Já tu tenkrát popisovala interupci a byla jsem kamenována slovy no fuj a nebo neříkej nám jak to probíhá atd.Mnohokrát jsem si říkala proč toto video nepustí v čekárně těm co jdou na interupci třeba by si uvědomili že oni nemaj právo usmrtit takto něco co se sotva začne vyvíjet v člověka jako je on sám.
Tomu se říká strkání hlavy do písku !!!
Mě tady taky jedna mamina psala, že to video je prostříhané a nereálné nebo něco takového, že prý se provádí potrat laparoskopií (úplně jsem nepochopila, jak by to bylo možné a ještě jsem o tom ani neslyšela…) A víc už nereagovala.
Ono pustit to v čekárně by asi nebylo úplně ono, ale individuálně, aby té ženě ukázali o co jde. Protože dnes se tyto zákroky provádí stejně jako třeba revize a nedovedu si dost dobře představit, že já
která jsem o dítě přišla a čekám na revizi budu koukat na tyto filmy (asi bych utekla). Mluvím z vlastní zkušenosti jsem cca 14 dní po revizi. řed zákrokem naproti mě seděla mamina 3 dětí s tím, že čtvrté prostě nechtějí tak ho jde dát pryč. Mluvila o něm jako o housce - koupim nekoupim?
Jak bych si to s ní bývala ráda vyměnila.....
Ani nevim jestli jsou tu nějaké názory nebo jen odsuzování
Popisují se tu situace,které možná byli či by mohli být.U jednoho článku:Pokud by to vada dětátka dovolila,že by ho donosila i kdyby mělo žít hodinu tak to bych nedokázala.Jesli by mi něco takového řekli u gen.ultrazvuku asi bych byla uplně hotová a ještě vědět,že mi umře a já si smím povídám a hladim ho …ani nemůžu pokračovat.To Tě obdivuji.Mám pocit,že tu diskutují věřící a nevěřící…
![]()
Já bych se na to koukla tak nějak celkově. Potraty bych nezakazovala, ani nevím, jak se tohle řeší v zemích, kde zakázané jsou. Mají výjimky? Na vývojové vady, postižení, znásilnění a podbně? Při prokázání vývojové vady, která znamená bud mentálně postižené dítě, nebo fyzické postižení ohrožující nebo vylučujíčí život, nebo kombinaci obojího, pak bych ty ženy neodsuzovala. Něco jiného je fakt, jako že zrovna se mi „to“ nehodí a dám „to“ pryč.
Martyy píše:U jednoho článku:Pokud by to vada dětátka dovolila,že by ho donosila i kdyby mělo žít hodinu tak to bych nedokázala.Jesli by mi něco takového řekli u gen.ultrazvuku asi bych byla uplně hotová a ještě vědět,že mi umře a já si smím povídám a hladim ho …ani nemůžu pokračovat.To Tě obdivuji.Mám pocit,že tu diskutují věřící a nevěřící…![]()
Nejsem věřící a přesto mám stejný názor, jako původní pisatelka… Myslím, že nemám právo někoho zabít jen proto, že stejně za nějakou dobu umře. Navíc to nikdy není úplně jisté, viz třeba holčička s Edwards syndromem, co o ní je natočený ten dokument.
ivuska.h píše:Martyy píše:U jednoho článku:Pokud by to vada dětátka dovolila,že by ho donosila i kdyby mělo žít hodinu tak to bych nedokázala.Jesli by mi něco takového řekli u gen.ultrazvuku asi bych byla uplně hotová a ještě vědět,že mi umře a já si smím povídám a hladim ho …ani nemůžu pokračovat.To Tě obdivuji.Mám pocit,že tu diskutují věřící a nevěřící…Nejsem věřící a přesto mám stejný názor, jako původní pisatelka… Myslím, že nemám právo někoho zabít jen proto, že stejně za nějakou dobu umře. Navíc to nikdy není úplně jisté, viz třeba holčička s Edwards syndromem, co o ní je natočený ten dokument.![]()
Na tohle téma existuje ještě jeden film, je to o německé porodní asistentce, která zjistí, když čeká své čtvrté dítě, že je poškozené a má vady s životem neslučitelné. Přesto se rozhodne miminko donosit a je s ním až do jeho smrti, cca 2 hodiny po porodu. Jmenuje se Můj maličký. http://www.meinkleineskind.de/film.html U nás existuje s českými titulky.
Jiřinko tak to je mi moc líto.Beru větu zpět v čekárně ne ale v ordinaci a jasně že ne těm co si mimi moc přáli a nevyšlo jim to.
Ale přece nikdo nepochybuje o tom, že dítě v matce je živý tvor. Jde jen o to, že matka živého tvora nechce. Nebere ho jako NĚCO, právě naopak dokáže si ho zřejmě představit dost reálně, jako mimi, jako školáka, jako někoho kdo bude potřebovat zázemí, finance, rodinu, péči..A proto se mnohdy rozhodne těhotenství ukončit.
Nebavme se o ženách , které chodí 2× ročně na miniinterupci, na jejich charakteru se shodneme. Ale všechny ostatní mají naprosto jiné důvody, než že ještě dítě nechtějí, nebo by se jim snížil životní stadart.
Každý sám za sebe má jiná měřítka. Stále se tu píše, že finance, bydlení atd , že na tom nezáleží, však až se to narodí, budu ho mít tak ráda, že mi to bude jedno…A ono to nějak dopadne.
Nesouhlasím s tím a dopadnout to může i blbě..Týraných, nechtěných, zneužívaných a zanedbaných dětí je víc než dost..Jsou to možná děti rodičů, kteří uvažují právě tak - ONO TO NĚJAK DOPADNE.
Netlačím na to, že každý blbec co nesvede nebo nechce vychovávat své dítě by měl jít na interupci. Ale ta možnost to udělat tu je a je to dobře.
Lizbet ale to že si to uvědomuje je právě to šílené né přeci nikdo nemůže vědět jak na tom bude fin za rok nebo dva a argument typu nevíme jak by jsme to utáhli mě teda nepřesvědčil o nutnosti interupce.Hele já to píšu ze své zkušenosti třetí jsme neplánovali, ale i přes antikoncepci se to povedlo no a od 3m Elči se s manželem střídáme o práci a hlídání .Když totiž člověk chce jde vše. Jasně není vše černé a bílé ale někdy stačí i ta šedá realita.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.