Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
xzuzkax píše:Anonymní píše:Já souhlasím s anonymkou. Jsem pro.
Raději anonymněJá jsem pro,je to volba každé ženy.Ona se musí rozhodnout
S potratem nesouhlasím jen v případě, že se jedná o osobu, která na tento zákrok jde několikrát do roka…
a že jich znám dost ![]()
Pudloslava píše:
Ja si uz dobu myslim, ze vynechame li mezni pripady jako znasilneni nebo nezivotaschopny plod, je otazka souhlasu ci nesouhlasu s potraty ciste jen otazkou toho, jestli verime ci neverime, ze potraceny plod je nebo neni clovekem s lidskymi pravy.pokud je, potratit se nemuze
pokud neni, potrat moralne = antikoncepcediskuse o potratech je nastavena na otazku definice cloveka a priznani ci nepriznani lidskych prav plodu
proto si myslim, ze je treba na prvnim miste si ujasnit totona druhem miste udelat obecny koncenzus o tom, jak moc je povinna zena nechat se ditetem omezovat (ani dneska nemuze jit na potrat po 12 TT, ale nikdo ji nemuze zakazat hulit, chlastat a podobne, muze odmitnout lekarske zakroky, ktere treba jeji plod nezbytne potrebuje … je to spravne?)
a potom odpoved na otazku „potraty ano ci ne“ vyplyne tak nejak sama
jedna z veci, ktera mi na soucasne podobe potratoveho zakona vadi nejvic je to, ze zdravy plod se muze potratit do 12 TT, postizeny az do 24 TT. Tedy zdravy je clovekem s lidskymi pravy o 3 mesice drive nez postizeny.
Navic je tu velka blizkost nejzassiho terminu pro potrat a terminu, odkdy se deti zacinaji zachranovat - teoreticky se blizi doba, kdy matka pujde na potrat treba kvuli mensi telesne vade ve 24 TT a potracene dite se frkne do inkubatoru a bude se zachranovat a piplat (ikdyz je to jen hypoteticke, oni ho jeste pred porodem zabiji uz v brise).
Ano, ze zákona je patrné ( alepspon pro mě),že hoví tomu, abchom měli co nejširší možnost se vadného dítěte zbavit.
Vůbec to nehodnotím, ale o lidská práva tu nejde. Je to zákon o interupci, ne o právu žít, že??
![]()
Ad Pudloslava- jen takové malé upřesnění. Nejde o to, zda přiznat nebo nepřiznat lidská práva postiženému plodu. Jde o to, že některé vady se prostě do 12. tt. nepodaří zjistit, řada podrobných vyšetření včetně amniocentézy jsou datována až do pozdějších stadií gravidity než 12.tt a tohle je spíš prostor pro matku, aby mohla rozhodnout, zda má nebo nemá na to nechat si a pečovat o těžce postižené dítě a pokud se rozhodne, že nemá, proto je zde ta možnost provést potrat ještě do této mezní doby, která samozřejmě již velice těsně hraničí s dobou, kdy jsou schopni za cenu obrovských rizik těžce nezralé dítě zachránit. Ale fakticky se pro tuto matku nejedná o potrat, ale o porod toho postiženého plodu, což je velice stresující a smutné… Ale asi méně, než celý život pečovat a vychovávat těžce postižené dítě. Poctivě se přiznám, že ani já bych na to neměla … - Mít nějakým způsobem závažně postižené dítě ![]()
Ještě bych chtěla upřesnit, že dokud se dítě nenarodí, je součástí ženského těla, stejně jako ledviny nebo srdce a další orgány. A proto je žena oprávněna podle toho i jednat. To tedy v praxi znamená, že dítě má svá práva až po porodu (tedy i předčasném, nebo nevyvolávaném potratu po 12tt). Při potratu do 12 tt dojde k usmrcení plodu kyretou, později už to není takto možné, proto dochází k usmrcení plodu ještě v děloze, aby pak nenastal okamžik, kdy by se lékaři museli rozhodovat, zda dítě má práva a zachraňovat ho nebo ne.
Tohle je už ale podružný problém, protože na začátku všeho tohohle je rozhodnutí matky, zda chce přivést na svět dítě nebo ne. Zákonem daný zákaz potratů by proto byl omezením svobody rozhodování. Nikdo nemá právo takto rozhodovat o životě druhého člověka.
bivie píše:
Ad Pudloslava- jen takové malé upřesnění. Nejde o to, zda přiznat nebo nepřiznat lidská práva postiženému plodu. Jde o to, že některé vady se prostě do 12. tt. nepodaří zjistit, řada podrobných vyšetření včetně amniocentézy jsou datována až do pozdějších stadií gravidity než 12.tt a tohle je spíš prostor pro matku, aby mohla rozhodnout, zda má nebo nemá na to nechat si a pečovat o těžce postižené dítě a pokud se rozhodne, že nemá, proto je zde ta možnost provést potrat ještě do této mezní doby, která samozřejmě již velice těsně hraničí s dobou, kdy jsou schopni za cenu obrovských rizik těžce nezralé dítě zachránit. Ale fakticky se pro tuto matku nejedná o potrat, ale o porod toho postiženého plodu, což je velice stresující a smutné… Ale asi méně, než celý život pečovat a vychovávat těžce postižené dítě. Poctivě se přiznám, že ani já bych na to neměla … - Mít nějakým způsobem závažně postižené dítě
ale to ja preci vsechno vim
ucel sveti prostredky
bohuzel i v situaci, kdy jde o lidsky zivot
podle me, aby meli zakonodarci jasno a ciste svedomi, meli by tedy hranici pro potraty sjednotit
protoze priduseneho novorozence taky nemuzeme utratit jen proto, ze by jinak rodice meli tezky zivot a stalo by to moc prachu pojistovnu - proc? protoze novorozenec uz je clovek a ma lidska prava
a zase se vracime na zacatek - odkdy je plod clovekem?
Agatha píše:
Ještě bych chtěla upřesnit, že dokud se dítě nenarodí, je součástí ženského těla, stejně jako ledviny nebo srdce a další orgány. A proto je žena oprávněna podle toho i jednat. To tedy v praxi znamená, že dítě má svá práva až po porodu (tedy i předčasném, nebo nevyvolávaném potratu po 12tt). Při potratu do 12 tt dojde k usmrcení plodu kyretou, později už to není takto možné, proto dochází k usmrcení plodu ještě v děloze, aby pak nenastal okamžik, kdy by se lékaři museli rozhodovat, zda dítě má práva a zachraňovat ho nebo ne.
Tohle je už ale podružný problém, protože na začátku všeho tohohle je rozhodnutí matky, zda chce přivést na svět dítě nebo ne. Zákonem daný zákaz potratů by proto byl omezením svobody rozhodování. Nikdo nemá právo takto rozhodovat o životě druhého člověka.
je soucasti tela matky protoze to tak zakonodarci rekli … potratove zakony uz jsou taky dane, to bychom nemuseli diskotovat vubec
v tom 24 TT to dite taky napred zabiji, takze taky problem neresi
k tomu poslednimu - a zase otazka lidstvi - plod v deloze neni clovek, ze o nem ma matka pravo rozhodovat?
No mozna je mene clovek, neco mezi clovekem a veci…
Pudloslava píše:Agatha píše:
Tohle je už ale podružný problém, protože na začátku všeho tohohle je rozhodnutí matky, zda chce přivést na svět dítě nebo ne. Zákonem daný zákaz potratů by proto byl omezením svobody rozhodování. Nikdo nemá právo takto rozhodovat o životě druhého člověka.je soucasti tela matky protoze to tak zakonodarci rekli … potratove zakony uz jsou taky dane, to bychom nemuseli diskotovat vubec
v tom 24 TT to dite taky napred zabiji, takze taky problem neresi
k tomu poslednimu - a zase otazka lidstvi - plod v deloze neni clovek, ze o nem ma matka pravo rozhodovat?
No mozna je mene clovek, neco mezi clovekem a veci…
Pudlo - já jsem to všechno psala v kontextu toho, co dneska platí, jaké jsou zákony. Obecně. Podle těch je člověk až ten, kdo vyjde z těla matky. Ať včas nebo dřív. Co se týče lidství, to je taky značně individuální. Pro někoho je nanejvýš lidské donosit třeba i postižené dítě s vadami neslučitelnými se životem, někdo jde na potrat dítěte, které má rozštěp patra, o prst méně nebo více.....pro něho je to také to nejlepší a lidské rozhodnutí vůči nenarozenému dítěti. Nikdy nikdo nikomu nevidí do hlavy ani do duše. Každý jsme jiný a jinak se rozhodujeme. Kdyby každý měl právo jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ostatní jeho rozhodnutí respektovali, pak by byl svět v pořádku.
Já nemůžu říct, jak bych se zachovala tehdy a tehdy, nejsem v té situaci. Zodpovědně a opravdově se můžu přeci rozhodnout, až když se musím rozhodnout.
Pudlo to by ale taky mohlo zajít až do takove krajnosti že se pak zakáže antikoncepce protože přece nikdo nemá právo zabránit jinému člověku aby byl počat… Tím neospravedlňuju potrat, ale chci říčt, že prostě nelze jednoznačně určit kdy začínají práva člověka, lze to pouze tak jak si to tak která společnost obecně stanoví, což si myslím, že je uděláno momentálně docela jednoznačně..
ppalea píše:
Pudlo to by ale taky mohlo zajít až do takove krajnosti že se pak zakáže antikoncepce protože přece nikdo nemá právo zabránit jinému člověku aby byl počat… Tím neospravedlňuju potrat, ale chci říčt, že prostě nelze jednoznačně určit kdy začínají práva člověka, lze to pouze tak jak si to tak která společnost obecně stanoví, což si myslím, že je uděláno momentálně docela jednoznačně..
vsak jo, musi se to nejak stanovit - ale proc je to pro zdrave dite v 12 TT a dite, ktere ma treba rozstep patra az v 24 TT? Copak ta relativne mala vada ho zbavuje clovecenstvi na dalsi 3 mesice? Podle me tohle nelze ospravedlnit tim, ze na to nejde prijit driv. Kdyz se na nejakou vadu prijde az po porodu, taky se dite neutrati. Jsem za stanoveni jednotne hranice bez ohledu na vady ci zdravi.
Agatha píše:Pudlo - já jsem to všechno psala v kontextu toho, co dneska platí, jaké jsou zákony. Obecně. Podle těch je člověk až ten, kdo vyjde z těla matky. Ať včas nebo dřív. Co se týče lidství, to je taky značně individuální. Pro někoho je nanejvýš lidské donosit třeba i postižené dítě s vadami neslučitelnými se životem, někdo jde na potrat dítěte, které má rozštěp patra, o prst méně nebo více.....pro něho je to také to nejlepší a lidské rozhodnutí vůči nenarozenému dítěti. Nikdy nikdo nikomu nevidí do hlavy ani do duše. Každý jsme jiný a jinak se rozhodujeme. Kdyby každý měl právo jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ostatní jeho rozhodnutí respektovali, pak by byl svět v pořádku.
Já nemůžu říct, jak bych se zachovala tehdy a tehdy, nejsem v té situaci. Zodpovědně a opravdově se můžu přeci rozhodnout, až když se musím rozhodnout.obecne mas pravdu, ale nejde to aplikovat uplne 100% - kdyz treba nejaky guru sekty podle sveho nejlepsiho svedomi rozhodne za sve ovecky, ze je treba spachat hromadnou sebevrazdu, tak si myslim, ze tady musi jit respekt stranou. to je extremni priklad, lze najit spousty mezistupnu, kde bys asi zavahala.
jinak zakony jsou dane, to ano, ale presto se muzeme bavit o tom, jestli jsou dane spravne a jestli by nestalo za to je zmenit.
Promiň, ale asi máš zdravé děti, Pudloslavo…
Naš první chlapec se narodil a měl zhoubný nádor, rok na chemoterapiích, doma jsem byla snad dva dny za měsíc a hned zpátky a to jako prvorodička a nějakou poporodní derpesy jsem neměla ani právo. Navíc nádor vidět byl, ale to je jiná věc…
Kdybych byla podruhé těhotná a na sonu se objevil nějaký nález pulka, tak bych taky šla a hned, protože to co si malý zažil i my nepřeju nikomu… Kakal krev, nejedl, nepil, věčně na přístrojích z chemi..
Anonymko, to je opravdu strašné
Nezlob se prosím, ale jak to dopadlo? Tuhle diskusi sleduji, i jsem na začátku něco málo napsala, naštěstí jsem nikdy o tohle rozhodovat nemusela. Potrat tedy za sebou mám v 17. týdnu, spontánní
Naštěstí ale také mám 2 zdravé děti.
Pudloslava píše:ppalea píše:vsak jo, musi se to nejak stanovit - ale proc je to pro zdrave dite v 12 TT a dite, ktere ma treba rozstep patra az v 24 TT? Copak ta relativne mala vada ho zbavuje clovecenstvi na dalsi 3 mesice? Podle me tohle nelze ospravedlnit tim, ze na to nejde prijit driv. Kdyz se na nejakou vadu prijde az po porodu, taky se dite neutrati. Jsem za stanoveni jednotne hranice bez ohledu na vady ci zdravi.
Tak k tomu lze jen dodat že nevíš o čem píšeš
Je pro tebe relevantnější přivést na svět miminko které z celého svého života nebude mít nic? bude upoutané na lůžko, krmeno sondou a mít nepřítomný pohled do prázdna?
Mám postiženého synka, po porodu mu praskla cévka v mozku a sraženina udělal své, není na tom sice tak špatně jak jsem popisovala výše, ale jelikož navštěvuji centra pro postižené děti vídám i takové co opravdu jen leží a koukají..žádná emoce, pohyb…nic. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.