Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
dovolila by jsem je pouze ze zdravotních důvodů ženy nebo toho plodu, jinak donosit, porodit a pokud ho nechtějí dát k adopci. to by bylo potom volných dětí pro páry, který je mít bohužel nemůžou ![]()
jinak je to každýho věc, já by jsem do toho nešla, svědomí by mě to nedovolilo
ja som proti potratom, myslim si, ze kto zacne so sexual. zivotom, mal by niest aj istu zodpovednost…
Neumím si představit situaci, která by mne donutila jít na potrat - je to proti mému přesvědčení, proti všemu, v co věřím… Ovšem - vždycky jsem měla kde bydlet, co jíst, měla jsem milující rodinu, pevnou oporu v partnerovi, nebyla jsem vystavena znásilnění ani hrozbě postiženého dítěte, zkrátka nikdy jsem se v životě nedostala do mezní situace…
Proto jsem i přes svoje osobní přesvědčení PRO legální interrupce. Cokoli je postaveno mimo zákon, děje se stejně… ilegálně. Žena, která dítě nebude chtít, si jej nenechá. Zbaví se ho - jen složitěji a možná způsobem ohrožujícím i její život. A nepodaří-li se jí to, je otázkou, jaký život bude takové dítě mít… Jsem přesvědčená, že s postavením potratů mimo zákon stoupne počet týraných dětí - dětí, které zákon přivede na svět, ale dál už jim nepomůže…
Já nevím, ale už vidím ženu, která dítě prostě nechce, nechce, nechce, že ho donosí a pak dá jednoduše k adopci. Bylo by to tak krásné a jednoduché, vždyť je tolik žen, co by miminko chtěly. Jenže, jsou tu případy, kdy to tajily, utajily a potom se dítě někde našlo v igelitce…
Nelíbí se mi, pokud žena chodí na interupce jako na běžícím pásu, ale co uděláte??? Nic, jsou takové a raději to, než mrtví novorozenci.
Já ke svým názorům taky ještě doplním…souhlas s Bohunkou…potraty se budou dít stále dál a dál a při jejich zákazu jen pokvete prostor pro černý trh a budou se množit případy špatně porovedených
A co takhle možnost porodit a dát k adopci???? Nebo do babyboxu??? Je to šance pro dítě i pro tu ženu, aby si pak případně nemusela vyčítat, když nevyjde další těhotenství..... Což po interupci nikdy neni 100%. Jsem proti potratům v případech jako šup mě se nemůže nic stát, přece nemůžu otěhotnět… (u těch úplně mladých holek, divim se že nemají strach z pohlavně přenosných chorob, krom toho těhotenství).
Jinak ano je to každého věc, ale když potom sedíte v čekárně a čekáte na kyretáž se zamlklým těhotenstvím nebo spontánním potratem a vedle vás sedí máma tří dětí co jde na potrat jen pro to že to s manželem neuhlídali… a navíc si z toho dělá srandu… Je to hrozný pocit obzvlášť když jste se na to mimi tak těšila…
Každý má nárok na to se sám rozhodnout, ale povolila bych potrat u vrozených vývojových vad a po znásilnění. Toť můj osobní názor
Rozhodně bych potraty jako takové nezakazovala, nejen s ohledem na nechtěné děti, ale vše co je zakázané se pak dělá různě ilegálně a je to ještě horší.
Jinak u sebe si to taky nedokážu představit, asi by pro mě bylo snesitelnější ho dát k adopci, pokud bych se o něj fakt nedokázala postarat. Něco jiného je samozřejmě případ vývojové vady, tam si zas neumím představit takové dítko donosit.
Mě se tedy potrat příčí ale přesto bych ho nezakazovala. Tohle rozhodnutí by mělo být vždy na té těhotné. Nějaké zákazy když dítě nechce? I přes používání antikoncepce se stává že dojde k oplodnění a pak se musí řešit co dál. Je spousta těch co to přijmou a těší se na dítě, ale taky spousta těch pro které je dítě už nemyslitelné. Potrat je pro ně v tu chvíli řešení, které „problém“ definitivně vyřeší. Donosit dítě a dát ho do boxu nebo k adopci je pro ně těžší, i pro mě by bylo, kdybych se dostala do takové situace, nehledě na to, že o potratu většinou kromě té dotyčné moc lidí neví.
I v dnešní době, kdy je možnost interupce se nacházejí mrtví novorozenci. Umíte si představit, kdyby byla interupce zakázaná???
Myslím, že je lepší jít na potrat než dítě nemilovat a špatně se o něj starat nebo ho snad dokonce zabít. Protože k tomu by vedl zákaz potratů. Kdo dítě nechce, toho žádný zákaz ani příkaz nedonutí, aby ho měl rád a choval se k němu dobře. A bohužel společnost ještě není schopna akceptovat jednání matky, která ho dá po porodu k adopci, takže se nedivím, že ženy, které nechtěně otěhotní jdou raději na potrat. Takže za mně, lepší osvětu co se antikoncepce týče, ale potraty nezakazovat.
Já jsem taky PRO. Nevidím důvod, proč ne.
Je spousta příběhů - co člověk, to originál. Já jsem taky nebyla v takové životní situaci, kdy bych radši volila potrat, přesto nemám důvod soudit ty, které se pro něj rozhodnou. Proč bych měla soudit někoho, o jehož životě nic nevím????
Kačerval, nesuď, když neznáš okolnosti, proč se tak ty ženy rozhodnou. A jestli jedna kamarádka otěhotněla přes antiko a nechala si to - to přece neznamená, že se tak MUSÍ zachovat i ostatní, ne? Ty si přece taky žiješ život podle sebe a ne, jak by ti nadiktovali všichni kolem sebe, co? Ty jsi si prosadila těhotenství v mladém věku proti tomu, jak tě všichni od toho zrazovali. Tak nechej ostatním jejich svobodnou volbu…
Já jsem určitě pro to, aby interupce byly povoleny.
Je naivní myslet si, že se všichni budou chovat zodpovědně. Podobá se to postoji církve k nákaze AIDS v Africe (nebo kdekoli jinde).
Antikoncepce stojí peníze a občas ji někdo ze zdravotních důvodů brát nemůže. Jenže to neznamená, že lidi nebudou mít sex. Tak to je a vždy bude. Může se vysvětlovat horem spodem, ale vždy bude v populaci určité procento nepoučených nebo nezodpovědných.
Já jsem otěhotněla přes antikoncepci. Vážně jsem Uvažovala o tom, že na potrat půjdu. Byla jsem docela mladá a na vysoké škole. Nakonec jsme se s partnerem dohodli, že si děti necháme.
Kdyby on už neměl po škole a neměl práci, tak neváhám a na potrat jdu. I takto jsem měla strach a pochybnosti, co bude, když nám to nevyjde. Neměli jsme špatný vztah, dokonce byl skvělý, ani jeden jsme nebyli typy, které si myslí, že si musí napřed v životě užít. Ale kolik takových bylo, které si mysleli, že mají toho správného a najednou neunesl narození potomka a reálnou změnu priorit. Nějaké uvažování, že si ženská měla lépe vybrat, to je úplně mimo. Mnohdy je partner do určité chvíle prostě skvělý a najednou se to začne sypat.
Vysokou jsem nedodělala, nešlo přestoupit jinam. Nelituji toho, ale hledání práce mi to zrovna neulehčilo. Mám ohromné štěstí, že mám skvělého partnera, který tu odpovědnost unesl, a skvěle se o nás stará.
Je tu pak ještě jedna možnost a tou je daní dítěte k adopci. Nedokázala bych dítě porodit a vzdát se ho, Obdivuju ty, které se tak rozhodnou proto, aby zajistily dítěti lepší život, než mu v tu chvíli mohou poskytnout, ale já na to nemám.
A myslím si, že kdyby se uzákonily potraty jen někomu (znásilnění, vrozené vady…), stejně by se toho zneužívalo. Ženské by si začaly třeba znásilnění vymýšlet, jen aby se jim potrat povolil. Takže ani tudy cesta nevede.
Je jasné, že se na tenhle problém bude dívat jinak neplodná žena a jinak žena, která otěhotní už jen při pohledu na mužské trenky. To taky každopádně.
Já si myslím, že nejde ani tak o možnost potratu, jako o možnost svobodného rozhodnutí. Nikdy nikdo nemůže situaci posoudit lépe, než žena, která je těhotná a postavená před osudovou volbu. Ta jediná se také rozhodne, v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, zda na potrat jít, nebo ne. A také jen ona jediná si celý život (ať se rozhodne tak či onak) ponese následky svého rozhodnutí v sobě. Z toho mi vyplývá, že pokud by se zakázal potrat zákonem, omezila by se svoboda rozhodování. ![]()
A protože si myslím, že dítě, než se narodí si své rodiče i okolnosti svého přijetí či nepřijetí, vybírá samo, pak považuji každé (i pro mě nepřijatelné) rozhodnutí matky za TO správné a pro ni i dítě v ten okamžik nejlepší. Konec konců s tím stejně nic neudělám, nežiju jejich život.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Jsem první anonymní
karceval-určitě jsi si hodně zkusila,že jsi byla mladou maminkou.Ne každý na to prostě má.Jsi proti-fajn,ale neber názor druhých.Nemusíš nám tu popisovat tvůj příběh a tvé pocity.Byla to tvoje volba a nečekej že tu padnem na zadek-nemyslím to zle,ale nevvracej názor druhým
Jsem pro z důvodů jak už někdo napsal,než aby dítě skončilo týrané,nezabezpečené nebo dokonce mrtvé v kontajneru.I to se bohužel stává,to si myslím,že by byl potrat spíš na místě