Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem pro možnost volby.
Kačerval - tvé rozbory ostatních nejsou fér.
Jakobys sis se svým brzským těhotenstvím hodně vytrpěla a štvalo že, že někdo to vyřešil snadněji. Další důvod ukazovat na ně prstem.
Nikomu nic nenutím nikomu nic nevyvracím.
Kdyby se mne někdo zeptal před rokem, má odpověď by byla jasná- je to každé z nás svobodné rozhodnutí, zda chce nebo nechce přivést na svět své dítě. Samozřejmě bych přidala něco o tom, že je asi dobrý spíš předcházet než hasit požár a že o antikoncepci slýcháme od základky a navíc bych možná přihodila něco o pohlavně přenosných chorobách a nezodpovědnosti…
To bylo před tím. Teď jsem 2 týdny po spont. potratu a dala bych všechno za to, abych teď byla dál těhotná a mohla v červnu porodit své očekávané miminko. Ale nemůžu, prostě umřelo, samo… A musím poctivě přiznat, že teď moc nerozumím těm holkám, co na potrat jdou- samozřejmě, že jinou kapitolou je, pokud se rozhodnou jít na potrat ze zdravotní indikace- své nebo dítěte- závažné postižení apod.- ale teď mám na mysli taková ta rozhodnutí, že se někde něco stalo omylem, tak na potrat. Holky, sorry, ale fakt Vás nechápu, dala bych nevím co za to, abych to miminko mohla mít ![]()
Já jsem pro to moct se svobodně rozhodnout! Je to každé ženy právo, ať už to udělá z jakéhokoli důvodu.
Chjo,já jsem taky proti potratům,ale nechtěla bych,aby se zakázaly co by bylo pak??Je to každýho rozhodnutí jeho volba.
Já myslím,že holkám co jsou silně proti potratům,vadí,že některý s prominutím pipiny to berou jak na běžícím pásu a chodí na potraty skoro pravidelně jak když si čistí zuby,prostě ten jejich přístup k tomu jako takový ![]()
To se pak nedivím holkám co nemůžou xlet otěhotnět, že maj k nim averzi ![]()
Jsem taky pro svobodnou volbu. Sama jsem to naštěstí nezažila a osobně si nedovedu představit, jaké okolnosti by mě donutily vzdát se dobrovolně děťátka, ale nesoudím nikoho, kdo se rozhodl pro. Nikdo nemůže vědět, co za tím bylo. Samozřejmě ale odsuzuju, když někdo použvá potraty místo antikoncepce. Jsem nicméně ráda, že žiju v zemi, kde má každá žena možnost volby.
bivie píše:Bivie - je mi moc líto, že jsi přišla o miminko
Kdyby se mne někdo zeptal před rokem, má odpověď by byla jasná- je to každé z nás svobodné rozhodnutí, zda chce nebo nechce přivést na svět své dítě. Samozřejmě bych přidala něco o tom, že je asi dobrý spíš předcházet než hasit požár a že o antikoncepci slýcháme od základky a navíc bych možná přihodila něco o pohlavně přenosných chorobách a nezodpovědnosti…To bylo před tím. Teď jsem 2 týdny po spont. potratu a dala bych všechno za to, abych teď byla dál těhotná a mohla v červnu porodit své očekávané miminko. Ale nemůžu, prostě umřelo, samo… A musím poctivě přiznat, že teď moc nerozumím těm holkám, co na potrat jdou- samozřejmě, že jinou kapitolou je, pokud se rozhodnou jít na potrat ze zdravotní indikace- své nebo dítěte- závažné postižení apod.- ale teď mám na mysli taková ta rozhodnutí, že se někde něco stalo omylem, tak na potrat. Holky, sorry, ale fakt Vás nechápu, dala bych nevím co za to, abych to miminko mohla mít
Kacerval - trošku mi přijde, že sis z toho na začátku udělala svoji diskuzi, ve které vehementně přesvědčuješ všechny ostatní o své pravdě
.
Anonymní píše:
jasne ze kazdej nese nasledky sveho jednani, a tady zase mluvite o zenskych? co kdyz ten chlap s kym to ma o ni utece nebo odejde? co ted? stat da minimalni podporu a vy odsoudite zenskou ze sla na potrat… a co ten chlap?pokud vy nejdete na potrat neodsuzujte ty druhe ze sly, je to jen jejich vec. at si kazdej dela co uzna zavhodne. myslim si ze zenska si to nese v sobe hoodne dlouho a to ji staci. mluvite o vrazde, ale v dobe interupce je to zatim jen shluk bunek (vim asi to zni blbe) ale je to tak.
V jedenáctém týdnu např. by se o shluku buněk dalo celkem úspěšně polemizovat ovšem.
Já nejsem pro potraty, ale pro možnost volby.
Jinak to skončí přinejlepším jako v článku, horší možnost jsou miminka v igelitkách…
Já to vidím tak, že pokud se vyžádaný potrat postaví mimo zákon začnou se objevovat miminka v igelitkách, začnou umírat ženské, které se pokusí připravit o díte samy doma, rozroste se černý trh s potraty, bude se vyjíždět za potratem do zahraničí… prostě v tom nevidím jediný pozitivum.
Já zase nechápu, proč to každá vztahujete na svou situaci. Tohle fakt není o tom, jestli jsem byla těhotná a potratila…
Odsuzujete ty, které se rozhodly pro interupci, bojovaly by jste pro její zákaz, ale svědomí by vám dovolilo odsoudit ty nechtěně narozený drobky k pohození u popelnice, nebo v pár měsících k umlácení opilým rodičem?
Já sama bych na potrat nikdy nešla, ale diktovat druhým co je „správný“ a co ne? ![]()
Já sama bych na potrat ASI nešla, ale kdo ví…
Jinak si taky myslím, že je to věc každý ženy a ta žena s tím potom musí žít.
Já nejsem ani pro ani proti spíš záleží z jakho důvodu to je ![]()
Agatha píše:
Já si myslím, že nejde ani tak o možnost potratu, jako o možnost svobodného rozhodnutí. Nikdy nikdo nemůže situaci posoudit lépe, než žena, která je těhotná a postavená před osudovou volbu. Ta jediná se také rozhodne, v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, zda na potrat jít, nebo ne. A také jen ona jediná si celý život (ať se rozhodne tak či onak) ponese následky svého rozhodnutí v sobě. Z toho mi vyplývá, že pokud by se zakázal potrat zákonem, omezila by se svoboda rozhodování.![]()
Moc pěkně napsané a nedá se nic jiného, než souhlasit. Jsem relativně tolerantní člověk a rozhodně potraty zakazovat nechci, byl by to trochu „absolutismus“ a hlavně si to v sobě každá musí srovnat sama a žít s tím a nebudu tady polemizovat zda je to vražda nebo není, do těchto diskuzí se pouštět nechci. Ale svým prvním příspěvkem jsem chtěla jen říct, že jedno rozhodnutí se v různých situacích může jevit úplně jinak.
Tohle téma teď moc bolí, tak asi zabrousím na jiný „koutek Internetu“
Holky čau a nepobijte se tu
Ahoj,já nejsem proti potratům.Žena by měla mít právo se rozhodnout,zda dítě chce,nebo ne.
Já si mslím,že to je každého věc zda jde na potrat nebo nejde já sama osobně bych na něj nešla,ale jak se říká nikdy neříkej nikdy člověk nikdy neví do jaké situace se dostane a potrat může být to jediné řešení.On někdy stačí prasklý kondom a otěhotníš,A zase je lepší ,aby žena šla na potrat,když to dítě nechce a nemiluje ho lepší než,aby ho někde pohodila na sníh apod.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Souhlasím, je dobře že je možnost volby.
Nikdy neříkám nikdy, protože nevím do jaké životní situace se dostanu.