Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky, jak se u vás projevuje i tolerance laktózy? Mě ji zjistily asi 3 roky zpět. Snažím se mléčným výrobkům vyhýbat, ale někdy se stane, že si také dám. Zrovna včera nám manžel udělal sýrový talíř, no neodolala jsem. A ráno průjem a kručení v břiše.
většinou mám problém, když něco sním, tak až druhý den. Zajímalo by mě co vy? Jak vás to otravuje a tak
![]()
@Terka92 píše:
Ahojky, jak se u vás projevuje i tolerance laktózy? Mě ji zjistily asi 3 roky zpět. Snažím se mléčným výrobkům vyhýbat, ale někdy se stane, že si také dám. Zrovna včera nám manžel udělal sýrový talíř, no neodolala jsem. A ráno průjem a kručení v břiše.většinou mám problém, když něco sním, tak až druhý den. Zajímalo by mě co vy? Jak vás to otravuje a tak
![]()
a máš opravdu jen intoleranci? není to už spíš alergie?
já mám intoleranci a zatím jogurty, sýry atd. mi problém nedělají…pokud něco ano pociťuju to velmi rychle, byly doby, že i do 15min už jsem běžela na wc…
@Keyllah píše:
a máš opravdu jen intoleranci? není to už spíš alergie?já mám intoleranci a zatím jogurty, sýry atd. mi problém nedělají…pokud něco ano pociťuju to velmi rychle, byly doby, že i do 15min už jsem běžela na wc…
No mě jak kdy právě, někdy si dám hermelín a je vše ok a někdy zase je mi zle. Někdy letím taky hned a někdy prostě až druhý den ráno ![]()
A proč si nedáš laktazan, když chceš hřešit? Syn má intoleranci laktózy a prostě si dá prášek a pak v jídelně klidně buchtičky s krémem a je v pohodě. U něj se to projevuje jen bolestmi břicha.
@Terka92 píše:
Ahojky, jak se u vás projevuje i tolerance laktózy? Mě ji zjistily asi 3 roky zpět. Snažím se mléčným výrobkům vyhýbat, ale někdy se stane, že si také dám. Zrovna včera nám manžel udělal sýrový talíř, no neodolala jsem. A ráno průjem a kručení v břiše.většinou mám problém, když něco sním, tak až druhý den. Zajímalo by mě co vy? Jak vás to otravuje a tak
![]()
Dcera to měla stejné… i když sýry některé tolerovalá, záleží co za sýry tam byli. Ale proč si nedáš prášek laktázy, řešili jsme tak dovolené apod. Naštěstí dcera měla sekundární intoleránci, ale rok dietu držela.
Ale nevyhýbala se mléčným výrobkům, ale kupovali jsme bezlaktozové mléko, smetany atd…
Mě třeba tvrdé sýry nevadi (teda ne v menším množství, nikdy nesmím víc jak třeba dva plátky sýra) vadí mi nejvíc jogurty, samotné mleko, takové ty mléčné a kysane nápoje apod. Ale projeví se to prakticky hned, mám křeče v brise a je mi zle od žaludku, případně nafouklé břicho.
Probiotika na to nemají vliv. Je to záležitost enzymů. Doplň laktázu když chceš hřešit.
Beru probiotika, když si vzpomenu. Já mám IL takovou, že nesnesu ani bezlaktózové výrobky
z omylem snězeného plátku eidamu mi bylo blbě ještě druhý den ![]()
Na sobě jsem vypozorovala, že úplně nejlepší by bylo, kdybych se zřekla veškerých mléčných výrobků. Když to dodržuji, je mi mnohem lépe. Tolik mě nenadýmá, nebolí břicho, střeva jsou klidnější, nestřídá se zácpa a průjem, nesvědí mě záda. Nyní dietu striktně nedodržuji. Občas si v malém množství něco cíleně dám, zajím to enzymem laktázy a čekám, jak mi bude. Někdy je mi z toho hůř a jindy nemám zase až takový problém. Vypozorovala jsem také na sobě, že je důležité kdy jím mléčný výrobek, s čím, po čem atd. Také si někdy zvýším dávku laktázy, když si myslím, že jsem toho snědla víc. Pokud je důležité, abych byla v pohodě (např. ples, divadlo, večírek atd.), tak si mléčný produkt prostě celý den raději nedám.
Například u některých druhů zmrzliny ji ještě ani nedojím a už mi začne rachtat v břiše a hodně nadýmat.
Problém s mléčnými produkty v rodině mám já, můj syn, moje mamka, sestra a také její syn.
Pro život je to docela omezující, třeba na dovolené a oslavách, ale co se dá dělat.
Jako náhradu používám nejčastěji rostlinnou smetanu Rama, výrobky z tofu, rostlinné mléka.
Velký problém je nahradit tvrdý sýr, ty rostlinné jsou hnusné.
@Kety76 mamka užívá Laktorelázu a to před jídlem, říká, že když si ji dá až po mléčném, tak že už to nepomůže,
tak mě zaujalo, že tobě to účinkuje po jídle
@Kety76 Mám celkem dobrou zkušenost s „rýsem“ od kytky k sežrání. Cena šílená, ale chuť celkem dobrá, nemělo to ten umělý ocas, jak veganské náhražky jako Violife a Nurish.