Intolerance laktózy - projevy, strava atd.

Anonymní
20.8.22 07:49

Intolerance laktozy-projevy, strava atd

Dobrý den,

prosím moc, už jsem zoufala..
Mám s největší pravděpodobností IL. Doktorka řekla že to nic není, že mám pít čaj a jist piškoty…
Ještě moje zažívací potíže trvají cca od května a stupňují se… Ze začátku jsem měla jen mírné křeče a nafoukle břicho,, nyní mám průjem teď už několikátý den, škrundani v břiše, Nadymani, a sem tam křeče a pobolivani v levém boku, hodně se mi zhoršila i pleť… Nejhorší je když si dám kávu s mlékem, když si neuvědomim potíže.. Teď už jsem dva dny na endiaronu a pořád žádné zlepšení, každý den sním nějaké malé množství laktozy.. Příští týden jedu na dovolenou a chci si dát zmrzlinu atd. a nejsem ještě úplně schopna poznat kde je laktoza a kde není a ještě v zahraničí.. Našla jsem že se daji koupit laktazove tablety, myslíte že je to k něčemu dobrý? A pomůže na správní střev nějaké probiotika?
Budu rada za rady a další informace..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3596
20.8.22 07:56

Ajaj a proč si to nehlídaný když si myslíš, že z toho máš potíže? Dyť si přece přečti složení a kde si to nemáš možnost ověřit, si danou věc raději nedávej.
Tak tomu věnuj trochu času a něco si o tom nastuduj.
Bezlaktózové mléčné výrobky jsou běžně dostupné. Vtip je v tom, že jsou to běžné mléčné produkty do kterých se přidá enzym laktáza. To jsou ty tablety, o kterých píšeš. Dají se běžně koupit i v DM drogerii.
Jinak pokud je střevo bolavé z toho že nemůže strávit laktózu, trvá mu dlouho než se sliznice obnoví, i několik týdnů a jestli jej pořád dráždíš tím, že jíš mléčné výrobky s laktózu…prostě tím to hojení brzdiš a nemůže se zahojit.
Já když jdu na zmrzlinu, dávám si ovocný sorbet a pokud si nejsem na 100 procent jistá složením, dám si pro jistotu ještě tabletu laktázy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
20.8.22 07:58

Co je to za radu čaj a piškoty? Pokud bys měla intoleranci, tak nesmíš nic, kde je mléčný cukr…test z krve ti může udělat i obvodní…nevím proč ti ho neudělala, když je ti blbě od května…laktázové tablety jsou dobré, ale musíš vychytat, kolik jich potřebuješ…v probioticích bývá většinou laktóza, takže to není dobrý nápad…zmrzlinu si dej, ale ne z mléka…dej si sorbet…
 https://www.prozeny.cz/…iny-ne-72932

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.22 08:03

@Big boss
Děkuji,, takže pro jistotu mužů dát tabletu laktazy? A dá se ti jist nějak pravidelně než se naucim číst složení atd… Snažím se tomu vyhybat ale platek sýra si dám a nic mi neni… Někde jsem vyčetla že i léky můžou obsahovat laktozu,,, tak se snažím zjistit zda nějaké neuzivam… Jsem z toho úplně blbá co mužů a co ne,,

• Citovat
  • Upravit
563
20.8.22 08:04

Přesně, nastuduj si, co můžeš jist a co ne. Každý toleruje jiné množství laktózy, takže nejprve je dobře vysadit opravdu vše, co obsahuje laktozu, nechat střeva zahojit, to může trvat tak 14 dní třeba a pak zarazovat postupně potraviny obsahující malé množství laktózy a ty co jí mají opravdu hodně jako mléko, smetana do kávy, některé jogurty, nahradit bezlaktozovymi. Do těch mléčných se často přidává laktaza, a stane se z nich bezlaktozovy. Nemusíš hned sahat po náhražkach typu sójové mléko a pod. Ne každému to chutná. Jinak zmrzlina se dá třeba veganska, ta neobsahuje mléko ale náhražky, a chutná pořád moc dobře, rozdíl nepoznáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.22 08:07

@Monchichik
Letos mám přecházet k jiné doktorce.. Bude mi 19 takže od dětský k obvodní… Chci to urychlit aby mi ta nová udělala při vstupní komplet krevní testy… Jinak moje současná řekla že nebude dělat zbytečně testy, že mám jen nějakou střevní chřipku a přejde to a ještě dodala že IL je dědičná a když ji nemá nikdo v rodině tak ji mít nemůžu, což mi přijde jako blbost… Je to ale už obtěžující každý den nějaké problemy..
Zkusím koupit tablety a zjistit zda pomáhá nebo ne..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.8.22 08:09

@Nefesh zkusím díky..
Rostlinné jsem zkoušela a letělo do koše,,, fakt mi to nechutna tak snad mi bude vyhovovat bezlaktotove

• Citovat
  • Upravit
563
20.8.22 08:13

Jo já taky zkoušela různá rostlina a nechutnalo mi žádné, pak jsem objevila bezlaktozovy mliko a smetanu na šlehání, co si dávám do kávy a je to super. Jen je ale dobré vědět, že i tyhle bezlaktozovy věci obsahují velmi malé, nepatrné množství laktózy, a někdo může být tak citlivý, že nesnese ani to, ale je zkrátka třeba vyzkoušet, co bude tvoje tělo snášet. Každý je jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
20.8.22 08:16
@Anonymní píše:
@Monchichik
Letos mám přecházet k jiné doktorce.. Bude mi 19 takže od dětský k obvodní… Chci to urychlit aby mi ta nová udělala při vstupní komplet krevní testy… Jinak moje současná řekla že nebude dělat zbytečně testy, že mám jen nějakou střevní chřipku a přejde to a ještě dodala že IL je dědičná a když ji nemá nikdo v rodině tak ji mít nemůžu, což mi přijde jako blbost… Je to ale už obtěžující každý den nějaké problemy..
Zkusím koupit tablety a zjistit zda pomáhá nebo ne..

Nevím jestli je dědičná, ale já jí mám a nikdo další z rodiny ne…takže je dobře, že přecházíš jinam, s touhle se asi nedomluvíš…musíš prostě číst etikety…musíš si říct přímo o testy na potravinovou intoleranci…a nebo se nechat poslat na alergologii, tam ti je taky udělají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65243
20.8.22 09:10

Tak u takových problémů je nejlepší vysadit úplně všechno mléčné aspon na 14 dní a pak zkusit zařadit bezlaktozové. Pokud nebude problém, je to ono. Ale je třeba to fakt dodržovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
20.8.22 10:28
@Anonymní píše:
Dobrý den,prosím moc, už jsem zoufala..
Mám s největší pravděpodobností IL. Doktorka řekla že to nic není, že mám pít čaj a jist piškoty…
Ještě moje zažívací potíže trvají cca od května a stupňují se… Ze začátku jsem měla jen mírné křeče a nafoukle břicho,, nyní mám průjem teď už několikátý den, škrundani v břiše, Nadymani, a sem tam křeče a pobolivani v levém boku, hodně se mi zhoršila i pleť… Nejhorší je když si dám kávu s mlékem, když si neuvědomim potíže.. Teď už jsem dva dny na endiaronu a pořád žádné zlepšení, každý den sním nějaké malé množství laktozy.. Příští týden jedu na dovolenou a chci si dát zmrzlinu atd. a nejsem ještě úplně schopna poznat kde je laktoza a kde není a ještě v zahraničí.. Našla jsem že se daji koupit laktazove tablety, myslíte že je to k něčemu dobrý? A pomůže na správní střev nějaké probiotika?
Budu rada za rady a další informace..

Poradím ti, vynech na měsíc všechno, co obsahuje mléko. Dáš čas střevu, aby se zahojilo a uvidíš, jestli se ti uleví. Musíš číst složení všeho, co konzumuješ. Mléko může být například v rohlíku, paštice, v dresinku, prostě i ve věcech, kde bys mléko nečekala. Když si nebudeš jistá, nejez to. Mléko je alergen a ve složení musí být označeno, zvýrazněno.

Pak můžeš zkusit postupně po malých dávkách zařazovat bezlaktozové výrobky. Dnes jsou k sehnání všude. A dál dávat pozor na mléko ve všem ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
20.8.22 16:48

Já použivám bezlaktozove mleko (ne sojove nebo ovesne, ale normalni kravske zbavene laktozy) a v pripade, ze se nekde utrhnu (treba klasicka zmrzlina) tak prvni pomoc si dam tabletku Laktoplus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pimperelle
20.8.22 20:55

Vysaď Endiaron - jako pomocnou látku obsahuje laktózu! Doporučuji zkontrolovat všechny užívané léky, spousta jich obsahuje laktózu (na alergii, na bolest, antikoncepce,…).

• Citovat
  • Upravit
129
20.8.22 21:27
@Pimperelle píše:
Vysaď Endiaron - jako pomocnou látku obsahuje laktózu! Doporučuji zkontrolovat všechny užívané léky, spousta jich obsahuje laktózu (na alergii, na bolest, antikoncepce,…).

Suhlasim, endiaron vymen za imodium instant. Nie obycajne imodium, to obsahuje laktozu tiez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 19:06

@Pimperelle
Ježiš, moc děkuji… A já se 3 dny ladovala endiaronem a nic… Dívala sem se na složení ale nikde jsem neviděla laktozu ve složení, může se skrývat i pod nějakými jinými pojmy? Jen ať vím, jsem z toho fakt úplný blbec… A jsou nějaké dobré probiotika bez laktozy čím mohu podpořit střeva?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex