Intracerebrální krvácení

14
12.12.14 08:59

Intracerebrální krvácení

Hezký den všem, 9měsíční syn mi pozadu spadl přímo na hlavu (na lino) ze židličky vysoké 74 cm, na níž však seděl, tedy hlavičku měl vlastně ještě o dost výš. Plakal, ale vypadá v pořádku. Nezvrací, není spavý, nic mimo „normu“ atp. Lékařka mi řekla, ať ho ještě několik dní „pozoruji“. Vím např. o chronickém subdurálním hematomu, jež se může rozvíjet třeba i 3 měsíce, ale mám dojem, že snad následky nebývají nijak tragické. Četla jsem však, že i intracerebrální krvácení (krvácení do mozku) se může projevit až několik týdnů po traumatu, a i když to záleží na různých faktorech, prognóza je horší. Je možné, aby se teď několik týdnů nic nedělo, syn se zdál být v pořádku, a pak se najednou „zčistajasna“ objevily příznaky dosud skrytého intracerebrálního krvácení? A pokud ano, bývá obvykle ještě čas pacienta zachránit, a dokonce třeba ještě relativně uspokojivě minimalizovat případný následný neurologický deficit? Ta představa, že bych se teď měla několik týdnů bát, a ještě ani nevědět, jak dlouho přesně, je nesnesitelná. Navíc vím, že takto malé děti mají ještě nezralé mozkové cévy, s vyšším rizikem poškození, je tedy asi rovněž riziko vzniku intracerebrálního krvácení u mého syna vysoké, je to tak? Máte pro mě někdo nějakou radu, co se týče výše nastíněné problematiky (ovšem, kromě toho, že musím syna lépe hlídat, sama bych si nejraději nafackovala)? Hlavně mě zajímá, jak dlouho „bych se měla bát“? Předem moc moc děkuju za odpovědi. Zdravím, Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2242
12.12.14 09:08

To všechno sis vyčetla na netu nebo máš nějaké vzdělání ve zdravotnictví? Byli jste na rentgenu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.12.14 09:35

No, nemám zdravotnické vzdělání, ale vzhledem k tomu, že trpím obsedantně-kompulsivní poruchou, tak se laicky lékařskou tematikou zabývám hodně dlouho, hodně často, něco mám z netu, něco z knížek. Na netu je to bohužel napsané vždy tak a vždy do té míry, že právě bez zdravotnického vzdělání to ve mě vzbudí milion dalších otazníků. Když jsem psala do poradny ulekare.cz, MUDr. mi vůbec neodpověděla na moje otázky, jen všeobecné pro mě známé info, co se můžu dočíst tady kdekoliv. Rentgen krvácení do mozku neukáže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
12.12.14 09:46

No, tak kdyz uz sis to nacetla, asi bude tezke te uklidnit. Kdyz mi maly vyskocil z postylky, byl mu rok a pul tusim, nedelali mu rtg-( ten se dela hlavne proto, aby se vyloucila fraktura base lebni), pouze orientacni neurologicke vys.-symetricke zornice, vyplaznout jazyk atd…A taky jsem ho jen par dni mela sledovat. Ohledne toho hematomu mi primar rekl, ze se tim nemam stresovat ani zabyvat, ptz ten se muze projevit az po nekolika letech a v takove souvislosti, ze uz si to s tim urazem stejne nikdo neda dohromady. Tak se snaz hodit do klidu a nemyslet na to nejhorsi. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.12.14 10:06

Jj, my už máme s nemocnicí dost podobnou zkušenost, proto jsem se rozhodla tam nejet. no ale, když by se to projevilo po letech, to už by snad ty následky nebyly tak vážný, ne? - a dalo by se s tím snad něco dělat.. mě prostě děsí představa: pár měsíců bude úplně ok, a pak mi najednou (kvůli tomuhle pádu) umře. vím, že jsem matka hysterická, to plyne hlavně z tý mojí OCD, ale na druhou stranu, pád to byl, celkem z výšky, teda :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
12.12.14 10:06

Ještě že jsem tolik nečetla, protože takové pády se prostě stávají a když dítě začalo po pádu řvát a hned se pak uklidnilo u prsu a za pár minut na pád ani nevzpomnělo a na hlavě (většinou na čele) zůstala jen malá modřina, tak jsem to neřešila. Vždy jsem myslela, že otřes mozku se musí projevit hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.12.14 10:20

No jo, otřes mozku je ale něco jinýho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.12.14 10:23

A myslíte, že je teoreticky možný, že by po takovém pádu neplakal, a přesto by mohl být v pořádku? Vím, že řev je spíš dobrý znamení, takže neplakat je divný. Ale jinak nic neobvyklýho na něm nepozoruju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.12.14 10:24

Na to jsem se totiž MUDr. úplně zapomněla zeptat, grr.. a dnes tam neni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
12.12.14 16:17

Koukni se na to takle.. ikdyby mel neco z toho, co jsi vypsala, dalo by se to resit?

moje teze je: pokud dite place jen malo a je jinak uplne normalni, je to ok.. zornice atd… spadl ti na lino, to je mekke, bude to dobre, uvidis :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
13.12.14 19:14

Díky za podporu:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie