Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
a proc jako matka nezasahnes? proc nenapises, jak casto k vam svagrova jezdi a co tam cele odpoledne dela, kdyz ty jdes pak na zahradu?… ze mne troll jak vysity.
No a ty tam stojíš a koukáš na to? Nepomůžeš mu? Hele já mám mnohem mladší dítě, které je introvert. To je ok. A taky je extrémně plache (žádná diagnóza, byla jsem s ním u odborníků). A toto dítě vědomě a cíleně učím, jak s tou plachosti fungovat, jak různe situace vyřešit atd. A třeba cizí lidi nepozdraví, tak prostě tam nestojím jako trubka, ale řeknu, jak to je, požádám je, aby nenalehali a tak. Ale fakt nečekám, že se to nějak zázračne změní samo, nezmění se to vůbec. Ale učím dítě, jak s tím žít mezi lidmi.
@markytka3 píše: Více
Nejsem celou dobu na zahradě. Nejezdí za mnou, jezdí za babičkou, za manželem. Jezdí maximálně jednou za měsíc. Zasahuji vždy a z toho vznikají konflikty.
Reakce tvého syna je neadekvátní a přehnaná. Chování tvé švagrové je drzé a neomalené, už bych jí ja návštěvu nezvala.
Zavčas bych návštěvě řekla, ať k synovi do pokoje nechodí, že přijde sám, až bude chtít. Jestli to nepoberou od tebe, ať to řekne důrazně manžel.
S tím poděkováním by teda bylo dobré, aby to zvládnul říct hned. Řekli jste jim, že syn jí jen hořkou čokoládu?
@Pučálkovic.Amina řekli jsme, že mají nejlépe vozit ovoce, nebo třeba šlehačku, marmeládu a další věci, ze kterých by měl radost, ale stejně buď to je Milka nebo Kindervajíčko. To, že za ním nemají chodit samozřejmě proběhlo, ale to se nelíbí, že to není normální a nedodrží to.
Tak na str. 2 píšeš, že to osobou bratrance není, že kluk tak reaguje na všechny, na str. 4 píšeš, že to osobou bratrance asi bude, že jindy to probíhalo jinak. Na začátku potřebuje na rozkoukání hodinu, po pár příspěvcích už mu stačí 5 minut…to je fakt velký rozdíl
tak jak to teda je?
@Parila píše: Více
Zacala jsem nad tím víc uvažovat a asi to bude ne přímo bratrancem, ale atmosferou, která tam je, když přijedou. Potřebuje hodinu, aby normálně fungoval, za 5-10 minut přijde, pozdraví, poděkuje.
To nepoznáš. Není mezi nimi v podstatě rozdíl. Prostě to tak mají, každý jsme v tom nějací. Já teda introvert ani asociální nejsem, ale vadí mi sangvinici, co pusu nezavřou a musí být vidět, slyšet, ač to nikoho nezajímá.
Vysoce citlivé dítě. Normálka. Najdi si na toto téma nějaké knížky. Asociál je fakt něco jinýho. A s blbkama tady už nediskutuj. Nejradši by ti syna zavřely na psychinu
![]()
@Zeoli píše: Více
Tak to vůbec není. Introvert se ve společnosti umí úplně normálně chovat, narozdil od asociála - ten se neumí začlenit, nerozumí sociálním situacím. Je to úplně něco jiného. Stejně tak sangvinik je typ temperamentu a rozhodně není charakteristický zvanivosti.
Ty jsi jeho matka a máš se za něj postavit a nedávat mu najevo, že není normální. Švagrová je krá. va. Tvůj syn potřebuju svůj prostor a aby mu ho nikdo nenarušoval, když on nechce.
Buď by za ním nikdo nelozil, nebo bych zrušila neohlášený návštěvy. Akorát tím trpí. A nenormální je tvoje rodina, pokud to nejsou schopni pochopit. ![]()
Co přiveze bych neřešila, kindervejce někomu darovala, nebo vyhodila, ale ze ti drze leze po domácnosti, do zavřených pokojů bych ji rázně zatrhla. Zřejmě to bude nějaká jednodušší, bezprostřední osoba.
Ono to bude asi tak, ze svagrova prijede navstivit sveho bratra (zakladatelky manzela), se zakladatelkou se nikdo nedomluvi a jeste ji vydesi dítě.. To jednak citi, ze maminka není v pohodě, jednak je na něj bratranec moc invazivní..
Co otec dítěte? Ten v te hře zastava jakou roli? Co udělá, když jeho sestra oznaci jeho dítě za asociala? Podivné, podivné..
Tak asociála byste už v deseti letech poznali nejen vy, ale taky ve škole, v kroužcích, všude, kam chodí. Asociál není schopen navazovat sociální vazby, nemá třeba výčitky svědomí, když někomu něco provede, není to jen o tom, že se straní společnosti některých lidí. Myslím, že máte úplně normálního introverta a tyto návštěvy mu narušují jeho osobní prostor, že ty lidi i přes to, že je to rodina, u sebe doma nechce a je mu to velmi nepříjemné, obzvlášť, když je do nějaké té komunikace tlačen a obzvlášť, když odmítnou akceptovat, že k němu nemají chodit. Úplně je mi kluka líto, že to musí snášet, musí z toho být úplně vyčerpaný a ani se nedivím, že se třeba rozbrečí. Jinak introverti bývají často extroverty velmi často špatně tolerováni a berou to jako jejich slabost a taky něco, co se dá odnaučit, někdy se dokáží klidně chovat až tak, že to hraničí s šikanou. Ono je to u některých odpovědí naznačeno už i v této diskuzi.