Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsem druhý případ, považuji se za introverta, ale s věkem se to zhoršuje, klidně bych mohla žít na opuštěném ostrově. Měla jsem málo kamarádek, ráda jsem s nimi trávila čas, ale stejně ráda jsem byla sama. Jezdila jsem ráda jen za prarodiči, byli jsme tam často, znala jsem je dobře, tak mi to nevadilo. Rozhovorů jsem se ale moc neúčastnila, dospělácké řeči mě nudily, raději jsem si četla. Na návštěvách jiných příbuzných jsem se necítila dobře, pořádně jsem je neznala a bylo mi jasné, že jsem tam jen jako doprovod, nebyl tam ten pěkný vztah prarodič-vnuk.
První případ může být asociál, ale jestli mu samota nevadí, není na ostatní zlý, tak tam nevidím problém. U mě se s věkem vyvinula i citlivost na hluk, odpoledne bych už potřebovala ticho a samotu, jinak jsem podrážděná a bolí mě hlava. Možná to má taky tak?
Může to být zcela normální introvert nebo s nějakou známkou autismu. Má ho více lidí, než o kterých se ví. Ne každý má rád společnost a nabíjí se tím. Neřeš to, přece každý je jedinečný…Škatulkování k ničemu nevede.
@Pučálkovic.Amina jde o návštěvy s dětmi. Druhe dítě je spokojené a první si někam zaleze a když je vyrusene, tak brečí.
Navic ono to druhé samo na ty návštěvy aktivně chodí, vyhledává je. První dítě často ani nejde a když je návštěva u nej doma, je zalezle.
@Pučálkovic.Amina první dítě je moje. Považuji ho za introverta. Reakce na hluk má už od MŠ. Druhé dítě je synovec. Mně nepřijde ani jako introvert. Švagrová mi vmetla do obliceje, že máme asociala a máme s tím něco dělat. Chtěli si ho vzít na víkend, což samozřejmě nevyšlo.
@Anonymní píše: Více
Mně přijdou obě děti normální, mám takové doma - starší je první případ, mladší ten druhý. Moc nechápu, co by se s takovými datmi mělo dělat a hlavně proč. Komu ubližují tím, že nemají chuť se družit? Švagrové bych řekla, ať se stará o svoje a nestrká nos do věcí, do kterých jí nic není.
taky muze mit klidne autisticke rysy… opravdu si myslis, ze ti tady noname nicky reknou, co mas doma za dite?
k cemu potrebujes nalepku od lidi, kteri v zivote tve dite nevideli? kdyz ti napisi, ze mas doma autisticke dite, uveris mi?… vzdyt ani nevime, jestli mu jsou 7 roky nebo 17. ![]()
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Kluci jsou stejně staří, je jim 10 let.
Brečí, protože nikoho nechce, chce mít klid.
No tak jestli je nejradši sám, tak je to jeho věc. Na názor švagrové bych se vyprdla, ať si najde pro syna jinou společnost.
když nikoho a nikam nechce, proč by měl jít ke švagrové?
@vokishka píše: Více
To si vymyslela švagrová, že vezme oba kluky o vikendu na nějakou akci. Je to už po několikáté, kdy ona vymyslí akci a náš nechce, případně oni přijedou a náš zaleze někam k sobě, na to téma jsme se chytily, já jí řekla, že je introvert a ona se do mě pustila, že introverta mají oni, náš je asociál.
pustila bych to jedním uchem tam, druhým ven. Není třeba nějaká nálepka, prostě po společnosti netouží.
Jak rozeznat, jestli je člověk introvert nebo asociál?
První případ: Dítě, zvládá pobyt ve škole, ale často už při obědě sedí samo, jak musí změnit kolektiv, tak problém, špatně snáší mladší i starší děti.
Rodinné návštěvy tráví v jiné místnosti, často je problém i říct ahoj. Kamarády moc nemá. Nikoho samo neosloví.
Druhý případ: Dítě, zvládá pobyt ve škole, ale má jen 1-2 dobré kamarády a svůj čas raději tráví samo. Má problém kamarády oslovit a čeká, kdo se kdy ozve. Kamarády má mezi staršími, mladšími dětmi, na rodinnou návštěvu vyrazí i samo.