Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Introverze a extroverze je označení toho kam prodí energie, dovnitř nebo ven. Extroverta nabíjí kontakt s lidmi energií, introverta vybíjí a pak jde domů aby se dobil. Což vůbec nic nevypovídá o tom, jestli je někdo ukecaný nebo ne, jestli ihýbá pohledem. Můžu být hodně ukecaná a hyper energetická, ale jsem inteovert protože na párty ve společnosti se unavím a vybiju baterky.
@tatu píše:
Z definic extra a introverze vyplyva, ze introverti moc ukecani nejsou, neradi spolecenskou konverzaci, proto me udivuje, ze se muzete jednoznacne nazvat ukecanym introvertem..
Já jsem taky povídavý introvert… ![]()
@Varya píše:
Introverze a extroverze je označení toho kam prodí energie, dovnitř nebo ven. Extroverta nabíjí kontakt s lidmi energií, introverta vybíjí a pak jde domů aby se dobil. Což vůbec nic nevypovídá o tom, jestli je někdo ukecaný nebo ne, jestli ihýbá pohledem. Můžu být hodně ukecaná a hyper energetická, ale jsem inteovert protože na párty ve společnosti se unavím a vybiju baterky.
@tatu píše:
Z definic extra a introverze vyplyva, ze introverti moc ukecani nejsou, neradi spolecenskou konverzaci, proto me udivuje, ze se muzete jednoznacne nazvat ukecanym introvertem..
osobně v definici int/ext nic takového nevidím. Mám ráda svůj klid, čerpám energii ze sebe, ne z okolí. Ale to nijak nedefinuje, že si nesmím užívat kontakt s lidmi a být hovorná. ![]()
Mám to stejně jako @Lalelale. U mě je to celkem vidět na tom, že se poměrně ráda vídám s kamarády po jednom nebo v malých skupinách a trpím ve větších skupinách. Kdysi jsem si na netu dělala hrozně zajímavý test, který určoval, v jakém poměru a oblastech je člověk introvert a v jakých extrovert. Bylo to moc zajímavé a dost sedlo. Takže nejen, že se to nedá určit z očního kontaktu, ale ani není žádné buď/anebo ![]()
Ahoj,
nevím do jaké hloubky se kamarád o psychologii zajímá, ale popravdě, pokud chce určovat podle délky pohledu do očí, tak je to velmi nepřesné a povrchní.
Už jen proto, že pohled do očí je určitou intimní záležitostí, vstupem do komfortní zóny, a tak délku pohledu může ovlivnit mnohem víc než typologie člověka např. sympatie, momentální rozpoložení, rušivé události v okolí, atd.
Jsem introvert ale v práci třeba jsem bavič a kecám. Jde o to, že kontakt s lidmi mě vybiji a doma potom v klidu se nabiju. Nemám problém být doma a nepřijde mi to jako promrhany čas třeba o dovolené. Naopak odpočinu si takhle nejvíc. Nevyhledavam často akce ale když už jdu, jsem zpravidla středem pozornosti.
To je právě blbost. Introverze a extraverze není o tom, jak působíte na okolí, ale jak to máte nastavené vnitřně. To je takový český mýtus - veselý extravert, nejistý introvert. Rozdíl je v tom, co vás dobíjí. Introverty nabíjí samota, potřebují si někdy utřídit myšlenky daleko od všech, energii generují v sobě. Extraverti si odpočinou v kolektivu, nasají energii z ostatních. Znám hromadu lidí, co pořád někde lítají po večírcích, a vracejí se totálně psychicky unavení - jsou to introverti, ale neví to o sobě, protože jim všichni říkají, jak jsou společenští. Já to mám naopak, na small talk mě neužije, večírky taky nevymetám, ale čas od času tu energii z druhých nějak potřebuji nasát.
Hodně lidí zvládá oboje, to je ideál. ![]()
Jsem taky ukecany introvert, introvert se projevuje i jinak než řeči.
To je pěkná blbost. Jsem introvert, ale dlouhé pohledy do očí „kdo s koho“ snáším dobře, pohledem neuhybam. Je fakt, že rozhovory s cizími lidmi moc nezapradam. Ale můj partner, též introvert, je o dost družnější, dělá kolektivní sport, má hodně známých a povídá si s lidmi rád. Ale má rád svůj klid, volný čas tráví nejraději v kruhu rodiny.
To je hloupost. Já jsem introvert i extrovert dohromady, občas jeden nebo druhý převažuje, záleží, s kým zrovna trávím čas nebo v jakém jsem rozpoložení
.
Taky si myslím, že jsem introvertní typ, přesto mám ale ráda společnost a lidi obecně. Nemám ale problém být sama a někdy to vyloženě potřebuju. Naproti tomu můj přítel je vyloženě extrovert, ten se zakecá s každým, rozkecá pomalu i mrtvolu. Já neumím mluvit s někým, kdo moc nemluví sám od sebe, to se radši stáhnu a jsem zticha. Taky mi nevadí bejt na okraji společnosti a spíš pozorovat, než se cpat dopředu a strhávat na sebe pozornost. V menším kolektivu mi nevadí být středem pozornosti, ve větším jo.
Já mám ráda jen malé skupinky lidí, dobíjím se sama sebou a potřebuji být často sama. Ale nemám problém normálně konverzovat. Ten ukecaný je u nás manžel. Ten, když je chvíli nucen být sám, tak pak to z něj úplně tryská ![]()
https://cs.wikipedia.org/…a_introverze
https://psychologie.cz/…-introverta/ (nevěděl jsem, že na jednoho introverta připadnou tři extroverti)
Já jsem introvert. Podle mě introvert má mluvení spíš na předávání informací. Extrovert se prostě potřebuje vykecat a informace v tom dost často chybí.
Moc rád bych zvládal s lehkostí small talk. Prostě vypnout a kecat, ne si vždy rozmýšlet, co člověk řekne - význam, dopad na ostatní, souvislosti s minulostí…