Intubace slzných cest - MUDr. Červenka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16
18.7.13 14:11

Ahoj maminky tak mi jdem z malou na tuto operaci v září do Ostravy.Jsem ztoho docela vyplašená, protože nevím jak to tam z malou zvládnu ona je takový muj věčný uplakánek a hlavně v noci.Tak by mě taky zajímalo jak to tam vypadá, co jídlo, sestřičky a hlavně jestli byla operace uspěšná a kanálky zustaly pruchodné. Jen mám strach, že by se to mohlo vrátit. Kapala sem a masírovala 4měsíce 5krát denně a nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
30.6.14 21:31

Dobrý večer, máme jít na operaci slzných kanálků taky do Ostravy, můžete mě prosím napsat jak to tam probíhalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
30.6.14 23:09
@chatwenna píše:
Dobré ráno kočky,

vcera jsme byli s malym v Otrokovicich u Dr. Cervenky. Uz je jasne, ze maly ma nepruchodne slzne cesty http://www.slzne-cesty.cz/…ych-cest.php
Lekar nam doporucil intubaci. Do jednoho roku veku ditete je jeste ale desetiprocentni sance, ze se kanalek zpruchodni sam. Maly ma necelych deset mesicu.
Nevim, jak se rozhodnout. Nechci s nim lezet v techto parnech ve spitale, maly je hrozne upoceny :mrgreen: Mate nekdo zkusenost s tim za jak dlouho se muze mimco koupat? Lekar mi nechtel odpovidat na zadne otazky, rekl, ze mi je zodpovi sestricka, sestricka mi dala webovou adresu, kterou jsem uz kopirovala…

Takze vi tady nekdo, jak operace probiha, jestli existuji nejake komplikace, jestli je potreba klidovy rezim, jak mimina zvladaji narkozu?

Ma to tady nejaka maminka uz za sebou, jak jste to zvladli, kde vas operovali? My bychom sli do Ostravy. Jak to tam vypada???

A je tu nekdo, kdo se rozhodl pockat, az po roku veku ditete?

Vim, ze mam moc otazek, tak se omlouvam predem.

Diky za vsechny odpovedi a rady :) :kytka:

K takovýmu dr už bych nikdy nešla. On by tě měl informovat. K takovýmu dr bych neměla žádnou důvěru a svěřit mu to nejcenější co mám ani náhodou :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
1.7.14 13:28

Dobrý den, nemějte strach a neposlouchejte rady, že k takovému DR. už nikdy.
Na operaci v Ostravě jsme s malým byli vloni v červnu, nemůžu si stežovat, vše proběhlo OK. Není to taková hrůza, jak se zdá. Malý měl tehdy 7 měsíců, taky jsem váhala, jestli jít, ale žádné masírování nepomohlo, nakonec dostal zánět očnice ( tím nechci strašit, prý je to rarita, u nás nemůže být nic bez komplikací) a pak už jsem jen počítala dny do operace, aby to měl za sebou a zánět se neopakoval. Stačila 3-denní hospitalizace a je to OK. V září malému kanylky vytáhly (už jen ambulantně- trvalo to asi 2 min) a malý je bez potíží, očička úplně čisté.
Samotný zákrok je sice v celkové anestezii, ale trvá asi 15 min. Byli jsme hospitalizováni na ORL klinice v Ostravě, to je asi jediná nevýhoda, že jsou tam děti i dospělí. Byli jsme na pokoji ještě s jednou holčičkou a její maminkou, ta byla na zákroku den předtím. Na pokoji můžete mít i kočárek ( z hlediska hygieny nic moc, ale z hlediska komfortu a uspávání úplně super). Trochu bych řekla, že by mohl být problém se stravou, na kojence nejsou moc zařízení, přestože jsem stravu pro malého nechtěla ( měli jsme vlastní), tak objednali úplně zbytečně batolecí stravu. Vřele tedy doporučuju vzít si s sebou přesnídávky, na které je prcek zvyklý, v jídelně je mikrovlnka a tam vám pro mrně stravu ohřejí. Otázka je, jestli jste na umělém mléku nebo kojíte. My jsme kojili, zde tedy problém nebyl, jinak bych doporučovala mlíko, lahvičky s sebou, v kuchynce je varná konvice na ohřátí vody. Pokud byste byla na nadstandartu, tak tam byla konvice přímo na pokoji. Poslední kojení bylo 6 hodin před výkonem, tedy jsme se vzbudili ještě ve 2 v noci a do rána už nějak vydrželi. PO výkonu jsem mohla hned za malým na dospávací pokoj, pohoupala ho a uspala. Skoro neplakal, snášel to moc dobře. Tekutiny standartně dostal za 2 hodiny po výkonu, pak už měl myslím i obídek. Druhý den ráno jsme jeli domů, jen měl trochu zarudlá očička, tak jsme asi týden kapali tuším že maxitrol a pak už byl úlně bez potíží. Koupali jsme hned večer, jen jsem dávala pozor na oči. Prostě určitě to za to stálo, nemějte strach, Dr. červenka je moc šikovný, tak se nebojte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
25.1.15 23:41

Taky musim prispet svou zkusenosti z ORL Ostrava. Strasne jsme se narkozy a celkove te operace bali. Nas syn mel zjistene nepruchozi slzne kanalky a az u doktora Cervenky jsme meli jistotu vuci ocari. Vsechno nam vysvětlil a ukazal na obrazcich, o co se jedna. ORL Ostrava byla fajn. Plusy byly, ze doktori a sestricky to s detmi umi, celkova operace nebyla tak stresova, jak jsme se strachovali, maly byl 40 minut pryc, po operaci byl vzbuzeny a hodinu narikal (batolata to vnimaji vic nez miminka). Jak uz se mohl napit a najist, byl zase moc aktivni jako vzdycky. Lital po chodbe a na pokoji s ostatnimi detmi. Nevyhoda toho pobytu byla ve strave. Tri jidla za den a jeste ne moc chutny, meli jsme oba se synem hlad. Jidlo urcite s sebou. A jak nekdo psal, ORL je pohromade vsech vekovych skupin. Nastesti maminky s detmi davaji na pokoj spolu. Shrnuti - jsme radi, ze doktor Cervenka spravil nasemu synovi ocicka a ze jsme tu akci s ORL zvladli. Po operaci tyden kapat do oci maxitrol, coz mu bylo neprijemne, tak jsem mu to kapala, kdyz spinkal, vecer-o pulnoci-nad ranem. A ted uz se jen tesime, ze mu ty silikonove kanylky za tri mesice vyndaji a bude to ok :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
23.2.15 17:44

Holky, za měsíc nás taky čeká operace v Ostravě. Nevíte náhodou, jestli se tam dá někde poblíž přenocovat za rozumnou cenu? Máme to do Ostravy docela z ruky a určitě by bylo výhodnější zaplatit 2× nocleh pro manžela, než aby nás tam vezl a za dva dny zase pro nás jel. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
20.9.18 14:09

Ahoj vsichni :-) Tak trochu ozivim diskuzi, kdyby se sem dostal nahodou nekdo, koho operace jeste ceka a chtel by info, tak dejte vedet. My tam nedavno byly ;-) hezky den vsem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
12.6.19 15:46

Dobrý den @svntvt, prosím mohla byste mi napsat více informacím k tomu jak to probíhalo? Chtěla bych se zeptat hlavně v kolik hodin je do nemocnice nástup, jak je to s pokojem - po kolika dětí vás tam bylo? Je možný nadstandard? Miminko je po zákroku na JIP? Děkuji Vám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
12.6.19 17:51

@iviiiiik ahoj, napíšu sz ☺️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
12.6.19 18:05

@svntvt dobře děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
13.9.19 14:33

@svntvt mohla bych poprosit také více informaci? Ja mam teda osobně s dr cervenou spatne zkusenosti bohuzel, ale musel mit jen spatny den a verim ze jako odbornik je spicka. Zajímá mě taky nadstandart a případně jak dlouho po zakroku se o ocko musi jeste starat/kapat. A den po zakroku uz nas pusti domu?
Mala měla problem od narozeni s obouma ocickama a je dno stacilo jednou proplachnout a bylo ok, jenomzeto druhé jí proplachovali a delali i sondaz uz 8× a vzdy treba jen maly pokrok. Ted naposledy to vypadalo ze už je to z části pruchodne, protože už něco slo i do krku a do nosu… Ale i tak se trochu zase vracelo. Ma uz 8,5 mesice a asi budeme cekat do 10-12mesice. Uvidime. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7959
13.9.19 15:05

@Kathy17 já mám zkušenost z Prahy z VFN. Malé byly 2 roky v době operace. Pustili jí ještě ten den večer. Do 14 dní jí přestaly slzet oči, za 3 měsíce kanyly vyndali a je bez potíží. Akorát jí museli uspat i na vyndání kanyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
13.9.19 15:07

@Lucka1111 Až ve dvou letech? a to měla problém od malička a tak dlouho jo? To jste celou dobu kapali a čekali? Já už kapu 8 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7959
13.9.19 16:02

@Kathy17 no ona měla pořád záněty a slzely jí oči, chodily jsme na oční, tam jí dělaly pořád proplachy a nepomohlo to. V 9 měsících nás poslali do Prahy, tam jí udělali sondáž a to hodně pomohlo. Pak už jí oči jen slzely, už jí z toho netekl hnis. Ale při každé rýmě to bylo horší. A v necelých 2 letech měla opět zánět, tak jsem kontaktovala rovnou tu Prahu a tam doporučili operaci. Původně chtěli dělat víc invazivní výkon, dakryorhinocystostomii (že by jí tam udělali rovnou novou slznou cestu přes kost), ale já toho měla v tu dobu dost nastudováno, navíc jsem doktorka, vím, že sondáž byla možná, tedy ta normální slzná cesta tam byla vytvořená, zkonzultovala jsem to ještě s primářem očního v okresní nemocnici a na ten výkon jsem odmítla. To by bývala byla asi 4 dny v nemocnici, měla by 24 hodin ucpaný celý nos gázou (protože u nás se jednalo o oboustranný výkon). To si vůbec nedovedu představit. A jsem ráda, že jsem se takto rozhodla, protože ta intubace byla ve 100% úspěšná a nemuseli jí nic vrtat do kosti, jen jí protáhli kanyly těmi slznými cestami a nechali je tam 3 měsíce. A jejich důvod proč chtěli dělat ten víc invazivní rovnou? Prý kdyby se to nepovedlo aby nemusela na operaci ještě jednou. Ta intubace slzných cest trvala i s cestou na sál asi půl hodiny. Byl tam s ní manžel, já byla doma s miminem. A domů jí pustili ještě ten den večer. Ale to asi proto že šla na řadu ten den jako první, takže brzy ráno, jinak by asi šla až druhý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
13.9.19 18:14

@Kathy17 ahoj :-) k panu Červenkovi - jo asi proste nikdo neni 100%, ale verim, ze je to kvalitní doktor, ale samozřejmě nemuzu soudit zcela. Nam osobne moc pomohl. Nadstandart - ano, je mozne si připlatit za nadstandart, tam budes sama a budes mit sama koupelnu (jinak je jedna pro 2 pokoje, tzn. pro 4 lidi+prip. deti - nejde o ciste detske oddeleni, takze jsou tam i normalne dospělí pacienti). Jinak davaji maminky spolu na pokoj, takze pokoje po dvou, mimino dostane postylku, takze pohoda, maji tam i nejake hracky. Po zakroku jsme dostaly kapky, tyden jsme jeste kapaly a pak HOTOVO (jiste chapes tu ulevu, ja kapala rok 😂). A druhy den po zakroku nas pustili domu ☺️️ A s tim cekanim jsme to meli podobne, on to radeji odkladal, rikal, ze do roka je jeste docela vysoká pravděpodobnost, ze se to upravi samo, od roka ta pravděpodobnost,,samouzdravani,, ☺️️ hodne klesa a už je vetsinou potreba to resit… Mala mela okolo roku (presne uz nevim, musela bych mrknout) a myslela jsem, ze tam bude nejstarsi, ale ne, vsechny ty deti byli min. okolo roka, podle me on vzdy vyckava, aby se ten zakrok nedelal zbytecne. Drzim moc pesti!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty