Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, byl mi přiznám invalidní důchod 1. stupně. Mám 29 let. Před mateřskou-rodičovskou dovolenou jsem pracovala 10 měs. jako asistenka ředitele. Poté jsem nastoupila na MD. Teď jsem na rodičovské dovolené. Zajímalo by mě kolik asi bude činit výše důchodu? Je invalidní důchod 1. stupně na trvalo nebo se musí chodit na nějaké kontroly? Jaký je rozdíl mězi plným invalidním a částečným invalidním důchodem? Díky moc za info Juli
i při invalidním důchodu 1 stupně se chodí na kontroly.Dále je potřeba pro vznik nároku být dostatečnou dobu sociálně pojištěn.Vě věku 29 let je doba pojištění 5let.Započítává se do toho i studium.Pokud není tato doba dostatečná nevzniká nárok na vyplácení.
Ahoj Juli!
Kolik bude výše důchodu při inv. důchodu 1. stupně se Ti vypočítává z průměrné výše Tvého platu ze zaměstnání, které jsi dělala před MD. Invalidní důchod už se nedělí na plný a poloviční, ale právě na ony stupně- 1.,2., a 3. Je to podle toho, jak moc díky Tvému současnému zdravotnímu stavu poklesla Tvoje výkonnost (o 35%, 50% nebo 70%). Na kontroly budeš chodit dál jak jsi zvyklá ke svému lékaři (lékařům) a za rok by Ti mělo přijít pozvání k posudkovému lékaři, který rozhodne, jaký stupeň invalidity náleží k Tvému stavu. Mám s tím osobní zkušenosti, tak snad jsem pomohla.
Tchýně s těžkou schizofrenii má 6300 a má id 3.stupně a nikde není dovolání. Dneska dají důchod určitě vyšší než v době kdy ji byl přidělen, kamarádka chodí do denních stacionáru, kde jsou lidi s depresema a nikdy nepracovali a mají id kolem deseti tisíc. Takhle je to spravedlivý, bohužel.
Je to individální. Já jsem měla kontrolu po 2 letech po přiznání a potom po 3. U mě ta kontrola probíhala tak, že si mě ani před komisi nepozvali, jen jsem podala podklady a oni podali vyjádření, že mám na důchod dále nárok.
Co se týče výše, ta se zvyšuje valorizací. Dnes už mám taky dvojnásobný důchod než před 5 lety, v době, kdy mi ho přiznali.
dobrý den prosim potřebuji radu mam 1 stupen ale ještě sem nedělal v žádné práci tak jestly mam nárok na duchod nebo přispěvek děkuji za odpověd
A že jsi nepracoval-nikdy?Jsi hned po ukončeném studiu?
U prvního i druhého stupně je potřeba pracovat-protože samotný důchod se nepočítá jako odporacovaná doba.Až u třetího stupně se nemusí chodit do práce,nebo někdo nastoupí,ale jen lehká práce,zkrácený úvazek-ona někdy psychika by si s dotyčným nakonec pohrála ještě víc,kdyby byl doma.
U každého vyplácení důchodu je potřeba mít vzhledem k věku odporacované roky.
A výše důchodu-naprosto rozdílné.Známá má důchod částečný od 18-ti let a dnes jí je přes 50 a díky valorizaci má cca 10 tisíc.Manžel měl inv. 2.tupně,přiznaný ve 42 letech a dostal 6300,– a nyní po operacích má třetí stupeň a má 10700,– Jeho bratranec je také po operaci mozkových nádorů,už od 27-let,důchod má 3.stupeň už 15 let a bere cca 13 tisíc.Prostě kdo má důchod dlouho,tak díky valorizaci dnes bere docela rozumné peníze.Kdo ho má krátce,tak bohužel už to taková sláva není.Manžel ho dostal přiznaný v roce 2009 v únoru a od té doby se valorizovalo jen jednou.Dřív to bylo častěji a větší částka.
Brácha má též přiznaný první stupeň, žádali jsme letos po ukončení základky (vzhledem k postižení má docházku dost posunutou, takže ukončoval v 18ti letech). Teď nastoupil na střední a už rovnou začal pobírat i inv. důchod. Takže to jde i bez odpracované jediné hodiny
Kakika píše:
Brácha má též přiznaný první stupeň, žádali jsme letos po ukončení základky (vzhledem k postižení má docházku dost posunutou, takže ukončoval v 18ti letech). Teď nastoupil na střední a už rovnou začal pobírat i inv. důchod. Takže to jde i bez odpracované jediné hodiny
To jste udělali dobře,protože v tomto věku po ukončení školy je jediná doba,kdy nemusí mít nic odpracováno.A jak jsem někde četla,tak nejhůř dopadli v rodině,kdy mentálně postiženého chtěl zařadit do práce,nepodařilo se,po krátké době ho propustili a v tu dobu už byla nutnost mít rok odpracovaný.Takže důchod přiznaný měl,ale bez peněz.A odvolávali se na to,že ho nikdo nechce zaměstnat,aby si ten rok mohl odpracovat.
lasička1 píše:Kakika píše:To jste udělali dobře,protože v tomto věku po ukončení školy je jediná doba,kdy nemusí mít nic odpracováno.A jak jsem někde četla,tak nejhůř dopadli v rodině,kdy mentálně postiženého chtěl zařadit do práce,nepodařilo se,po krátké době ho propustili a v tu dobu už byla nutnost mít rok odpracovaný.Takže důchod přiznaný měl,ale bez peněz.A odvolávali se na to,že ho nikdo nechce zaměstnat,aby si ten rok mohl odpracovat.
No, my to zjistili úplnou náhodou. Jinak by jsme to taky zatím nechali plavat. Oni to na úřadech neroztrubují a když člověk neví, na co konkrétně se má zeptat, tak mu porazeno není. Tohle nám poradila právě jedna maminka, co to prošvihla a dostala se do výše popsaného problému.
Počítá se i náhradní doba pojištění. Takže ještě způsob, jak mít nárok na ID, je po MD, když člověk pečuje o dítě. Ale to u chlapa nehrozí,ve většině případů jen u ženy.
A ČSSZ teď nerada vyplácí důchod, pokud má žena nárok na MD nebo rodičák, i když to podle zákona dohromady jde.
Další náhradní doba pojištění může být péče o osobu blízkou, ale u potenciálního důchodce dost nereálné.
kolik hodin denně mužu pracovat,jestliže mám inv. duchod 1 stupně…dík
lasička1 píše:
Není omezen ani výdělek,ani počet hodin.
Podle zákona máš pravdu. Ale ČSSZ si toto hlídá a odebírá důchody těm, kteří pracují naplno. Šetří se všude ![]()
Já bych víc jak na částečný úvazek - 4 nebo 6 hodin, nepracovala. Bála bych se, že bych o důchod při příští kontrole přišla. Zdůvodnit si to mohou jakkoliv.