Invalidní důchod -fyzická práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.3.24 19:40

invalidní důchod -fyzická práce

Zkusím, zda nemá někdo zkušenosti.
Máme v rodině řemeslníka- letos mu bude 58- co dělá celý život od 18 rukama. Ovšem už se to na jeho zdraví začíná podepisovat. Tahání pytlů s materiálem a k tomu spousta přesčasů. Jakmile má něco těžšího zvedat, chytnou ho záda a bolí několik dnů. Dělá už skoro 10 let jako osvč. Jako zaměstnanec si zlomil ruku v lokti a dostal výpověď. Od té doby se snaží najít klidnější zaměstnání, třeba jako správce nemovitosti, ale nedaří se. Asi radši přijmou někoho mladšího. Jako osvč už taky nezvládá moc zakázek.
Má v tomhle případě smysl zkusit ho přemluvit k doktorovi a případně zkusit zažádat o ID? Pochybuju, že by to nějaká léčba vyřešila (i když třeba jo), ale spíš sázím na opotřebování těla. Myslim že i těch pár tisíc z 1. stupně by mu pomohlo poplatit nějaké povinné platby. Nebo jak to chodí v takhle fyzicky náročných profesích, když člověku dochází síly? Bohužel je to dost technický antitalent a nezvládá na pc ani základy. Nějaká rekvalifikace asi tak moc nepřipadá v úvahu. Do důchodu pořád ještě 7 let. Platili ho jako zaměstnance mizerně, u toho živil rodinu i s nepracující ženou a tak o nějakých úsporách se taky nedá mluvit. Jak to chodí?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35492
11.3.24 19:44
@Anonymní píše: Více

ID mu nedají. Musí si najít práci, kterou zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
11.3.24 20:04

ID mu nedají na to, že ho bolí záda. To může říct každý. Já ho měl asi 13 let a honili mě po vyšetřeních, každé 3 roky přezkoumání. Měl jsem jen 1. stupně. Pak mi ho sebrali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8999
11.3.24 20:04

Vrátný nebo noční hlídač. Nepředře se a nějakou korunu to hodí. Na bolavá záda mu ID nikdo nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
11.3.24 20:28

Já bych teda oponovala…ty bolavá záda z něčeho bolí, chce to prvotně vyšetření…poté podle výsledků zkusit id. Samozrejme, že mu ho můžou dát, dle výsledků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.24 20:38
@moli74 píše: Více

To je mi jasné, že pokud půjde k dr že ho bolí záda, tak to nestačí. Spíš mi jde o to, jestli má cenu magnát ho po doktorech a zjišťovat diagnózy a zkoušet to vůbec. Četla jsem že se to posuzuje dost individuálně. Ve smyslu, že když moderátor rádia přijde o nohy, tak ID nedostane a pokud klavírista přijde o prst tak klidně dostane. Jde o to, jak moc mu to omezí práci. Já bych mu právě ráda nějak pomohla, ale sama moc nechápu, co delaj fyzicky pracující lidi kolem té 60, když fyzicky na tu práci už nemají. Většinou to bývají záda, kolena.. Ono s bolestí zad obcházet areál a hlídat, nebo sedět 8 hodin na židli taky nic moc. Ja vím, že záda dnes bolí každého druhého. Ale zas to tělo po 40 letech fyzické práce prostě opotřebene je. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
7947
11.3.24 20:44

tak k lékaři ať zajde a nechá se vyšetřit. Záleží na nálezu z vyšetření. Na profesi se sice částečně hledí, ale povaha práce to může navýšit o třeba 10%, rozhodně to není, že když budou mít 2 lidé stejnou diagnosu, tak ten co pracuje hlavou nedostane nic a ten co rukama dostane plný důchod. Klidně oba mohou dosáhnout na stejný stupeň.
Rozhodně ať nechodí k lékaři s tím, že ho bolí záda a že chce žádat o důchod. Nejdřív ať proběhnou nějaká vyšetření a pak se uvidí dle nálezu. Jestli si platí nemocenské tak může třeba na neschopenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
11.3.24 20:54

Nepíšete, jakého druhu je řemeslník, to je široký pojem. Zda třeba zedník, když tahá pytle. Rozhodně bych lékaře navštívíla a příčinu bolestí řešila. Od toho se pak časem může odvíjet i žádost o ID. Mj. vzhledem k tomu, že by určitě spadl do ochranného výpočtu, letos by např. ID 1 dostal 8263 Kč a to tak málo není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.24 21:53
@šklíbakočka píše: Více

Tahá bojlery, vany, radiátory. Je osvc, vse to tahá sám, ne ve dvou. Začalo mu to kdyz takhle tahal sam ze 3.p. 180 cm radiator. Má pocit, že je stále mladík. :roll: Jemu by pomohlo i těch 8. Vzhledem k tomu, jak vylitly poplatky OSVČ a ještě vyletí. Aby si mohl vic vybírat ty jednodušší práce.

• Citovat
  • Upravit
9085
11.3.24 21:58

No tak at řeší lékaře a uvidí. Pokud by dostal těch 8 plus, tak může brát méně zakázek a nějak to dotluče. Něco jako hodinový manžel. Mj. manželka byla jen doma proč? To nebude mít důchod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
11.3.24 21:58

já bych řekla, že je v pasti, a takových lidí bude přibývat, budou jich statisíce, a jelikož za 8 t se uživit nedá, tak bude muset žádat o všechny dávky, které jsou možné - a beztak pořád bude bídačit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
11.3.24 22:00
@stinga píše: Více

Těch 8 je v ochranném režimu ID 1, tam je nutno u toho pracovat. Tak si najde nějakého vrátného, něco někde slepí, zatluče apod. Ferda Mravenec práce všeho druhu. A nějak to doklepe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.24 22:38
@šklíbakočka píše: Více
nechtěla pracovat, pak se rozvedli
@stinga píše: Více

No je to právě nějak na prd celý. Obzvlášť u fyzicky pracujících. Dalo by se namítnout, že se za tu dobu mohli vypracovat. Kdyby na sobě makal, učil se jazyky a hlavně se naučil na pc, tak by třeba mohl jezdit jako dozor na stavby. Ale ne každý na to má mentalně, no.. Takových lidí je prostě hrozně moc. Nasetrit taky nebylo moc z čeho. Dřív tyhle práce nebyly moc oceněný. Viděla sem jeho staré výplatnice.
Já jako administrativní pracovnice sem si libovala, že do těch 70 za počítačem to při nejhorším dám. Ale vidím to teď na mámě, jak ani ne v 60 u pc se trápí. Zdraví už taky není co bývalo, je unavená.. Ten odchod do důchodu kdysi v 55 měl něco do sebe :think:

• Citovat
  • Upravit
75353
11.3.24 22:43

https://www.e15.cz/…upne-1386116

Jako osvč by, i kdyby se to povedlo, dostal strašně málo, viz odkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2026
11.3.24 22:45

No a co nějaký školník, nebo údržbář?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...