Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@klkakla píše:
@Zmatka máme autosedačku bez základny, JOIE EVERY STAGE FX. V protisměru (9-18kg) je přidělaná jenom pásem a po směru isofixem. Máme ji v protisměru, natrvalo připoutanou pásem, nevyndaváme ji.
To asi jo, pasem v protismeru. Me to nenapadlo, protoze pasy nepouzivame
Děkuji, isofix jen v sedačce bych nechtěla, protože také předpokládám, že to mrně vytáhnu i se sedačkou. Takto mi už sedadla příbuzná dodrbala (jo jsem idiot, mám auto v béžové kůži a ty škrábance okolo na plastu jdou vidět).
Aby mimčo mohlo být v sedačce, tak jsem vybírala tak, aby se dala polohovat pak víc do lehu. Takže tu základnu vezmu hlavně kvůli své vlastní pohodlnosti
To si těch 6-7 tis dokážu odůvodnit ![]()
Díky za odpovědi
@Zmatka píše:
Hm? Bez základny máš až šestiletý syn, ta se opravdu nasazuje do auta napřímo.Do čtyř let mají děti jezdit proti směru jízdy a to bych se divila, že by byla nějaká autosedačka do proti směru bez základny, to asi není ani technicky možnéAle ani ty, které protisměr neumožňovaly, tak jsem ještě neviděla u těch menších možnost nasadit napřímo.
Co myslíš tou základnou? Velké protisměrky se poutají jen pásem (a kotvícími pásky), žádnou základnu nemají.
@klkakla píše:
@Zmatka máme autosedačku bez základny, JOIE EVERY STAGE FX. V protisměru (9-18kg) je přidělaná jenom pásem a po směru isofixem. Máme ji v protisměru, natrvalo připoutanou pásem, nevyndaváme ji.
Jenom věcná: pokud tuhle sedačku ve váhové kategorii 9-18 poutáte v posměru jenom isofixem, děláte to špatně. V téhle kategorii je dítě ještě v pětibodovém vnitřním páse a v tom případě MUSÍ být v posměru Joie Every Stage FX ukotvena na isofixu plus top tetherem. Nikdy ne jen na samotném isofixu.
Ve vyšší váhové kategorii, kde už dítě může teoreticky držet autopás, je opět sedačka instalována na dvojí způsob - drží ji isofix a autopás.
@Poradvnadeji píše:
@aanysek pro 10 měsíční miminko ale kontrolní autosedačku zatím vybranou nemáme ale chceme nějakou od 9kg do 18 nebo víc kila
Tak tam pak záleží hodně i na mírách. Pokud je drobnější, je protisměrná sedačka 0-18 kg dobrá volba, takové jsou i s isofixem, můžou být i otočné ke dveřím pro snazší poutání.
Pokud by miminko bylo větší, pak je dobré koukat i na protisměrky do 23/25/36 kg, které se ale zpravidla poutají pásem auta (isofix má omezenou nosnost). Není to o nic míň bezpečné, isofix nerovná se bezpečná sedačka ![]()
Isofix si s autosedačkou nekoupíš. Isofix je systém, který může a nemusí být součástí auta. Jsou to oka napevno přidělaná ke konstrukci auta, ke kterým ty autosedačky, které to umožňují, připevníš. Háky na isofix jsou buď součástí samotné autosedačky, nebo jsou součástí základny, která se kupuje zvlášť, nebo jsou přímo v autosedačce (podle typu sedačky). Každá značka a každý typ to má jinak - např. Nuna Prym drží na isofixu a nemá oddělitelnou základnu, Nuna Todl má oddělitelnou Základnu. Každá to má prostě jinak. Pokud koupíš třeba tu Nuna Todl bez základny, je ti k ničemu, nemáš ji jak přidělat.
@Poradvnadeji píše:
@aanysek pro 10 měsíční miminko ale kontrolní autosedačku zatím vybranou nemáme ale chceme nějakou od 9kg do 18 nebo víc kila
Pro takhle malé miminko je autosedačka kategorie 9kg+ zcela nevhodná. Desetiměsíční dítě, pokud stabilně sedí, potřebuje pokračovací autosedačku kategorie 0+.
@Cenarius píše:
Když koupíš autosedačku s isofixem, tak není potřeba žádná základna k tomu. A většinu lze připevnit i pásem. Ale to si musíš ověřit u konkrétního modelu.
Jak jsi na tohle přišel?
Spousta autosedaček na isofix má zvlášť základnu, zvlášť samotnou autosedačku. Základna je na isofix, sedačka se na ni nacvakává. U spousty autosedaček na isofix tudíž JE NUTNÉ dokoupit základnu (od boku Nuna Todl, Joie i Harbour…).
A rozhodně většinu pokračovacích autosedaček na isofix nelze alternativně (ve stejný čas, ve stejné váhové kategorii) poutat pásy. Ve skutečnosti takových, kde by to šlo, je naprosté minimum.
Doporucuji skupinku na fcb autosedacky-bezpeci pro deti nebo deti v protismeru-jsou tam odbornici ![]()
@Poradvnadeji proc tak spechas do pokracovaci sedacky? vajicko mej co nejdele!!!
A pokud myslis vajicko, tak lze poutat pasy nebo se pridelava na izofix (musi ale v aute byt)
@Petra0009 píše:
@Poradvnadeji proc tak spechas do pokracovaci sedacky? vajicko mej co nejdele!!!
Musi ho mit tak, aby dite vyhovovalo prece vahove a delkou tela…ne „co nejdele“.
@aanysek píše:
Co myslíš tou základnou? Velké protisměrky se poutají jen pásem (a kotvícími pásky), žádnou základnu nemají.
Nebudu se prit…videla jsem a mela jsem teda jen vetsi protismerky na zakladne.
@Zmatka píše:
Nebudu se prit…videla jsem a mela jsem teda jen vetsi protismerky na zakladne.
Možná si jen nerozumíme, asi nevím, co myslíš tou základnou? My máme Axkid Move, která nic jako základnu nemá.
@SlečnaDahlia píše:
Jenom věcná: pokud tuhle sedačku ve váhové kategorii 9-18 poutáte v posměru jenom isofixem, děláte to špatně. V téhle kategorii je dítě ještě v pětibodovém vnitřním páse a v tom případě MUSÍ být v posměru Joie Every Stage FX ukotvena na isofixu plus top tetherem. Nikdy ne jen na samotném isofixu.Ve vyšší váhové kategorii, kde už dítě může teoreticky držet autopás, je opět sedačka instalována na dvojí způsob - drží ji isofix a autopás.
Tím jsem chtěla říct, že isofix je možné u této sedačky použít jen při otočení po směru jízdy, že v protisměru se poutá jen pásy (a byla to reakce na to, že prý není možné, aby byla sedačka v protisměru bez základny).
A nic o poutání v posměru jenom isofixem nepíšu - naopak píšu, že poutáme proti směru.