Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky
, potřebovala bych nalít trochu optimismu do žil. S partnerem se snažíme už přes rok o mimčo. Problém je u mě, letos mi bude 42 a nemám ovulaci. Máme za sebou 6×cyklus s Clostilbegytem. Minulý rok na jaře, hned při prvním pokusu s Clostíkem, jsem otěhotněla, ale bohužel se jednalo o zamlklé těhotenství v 9tt, zakončené samovolným potratem bez nutnosti revize. Od té doby se mi nedaří znovu otěhotnět. Postupně jsem vyčerpala 6 cyklů s Clostilbegytem, z toho v listopadu a v lednu už jsme zvolili IUI, bohužel to neklaplo. Teď jsem brala Femaru a po IUI čekám, jak to dopadne. ( celkově třetí IUI). Doktoři mi stále opakují, ze sice dobře reaguju na stimul. léky (vždy min.2 folíky), ale že v mým věku už nejsou vajíčka zdravá, tudíž není možné otěhotnět, nebo pokud jo, že to nedonosím, protože už to bude geneticky špatné, jako v loňském roce. Dokonce nedoporučují IVF, jen s dárcovským vajíčkem, opět kvůli věku. Máte někdo nějakou pozitivní zkušenost po čtyřicítce? Jsem z toho už trochu v depce. Třeba se najde někdo, kdo to taky řešil a dopadlo to dobře…
Achjo, chápu tě.. zažila jsem 3× IVF, poslední s darovaným vajíčkem (bylo mi 34, stejně neúspěšně..)
po 40 holt rapidně kvalita vajíček klesá.. proč jste tak dlouho čekali?
na tvém místě bych zkusila jeden cyklus IVF s vlastními vajíčky (tuto šanci bych nechtěla propást), a pokud se rozpadnou, neujmou, tak holt nezbude než jít do darovaného..
ne nadarmo gyndaři říkají, že rodit se má ve 20 a ne ve 40…
držím palce ![]()
@Milenium1 S IUI se moc nezdržujte, je spíš pro kompenzaci horšího spermiogramu, pohlídání ovulace a případně i obejití nepříznivého prostředí, které může šance snižovat.
Podle AMH zkus buď stimulaci, nebo nativní cyklus a podle toho uvidíte dál. Pokud bys reagovala dobře a měla více embryí, může se udělat i PGT, ale jen z důvodu věku a při menším počtu to moc smysl ani nemá… Případně pak ty darované oocyty, ty máš vždy v záloze, ale před vůbec prvním IVF je škoda to nevyzkoušet s vlastními. ![]()
IUI je jen sex s asistencí, v tvém věku bych tím vůbec neztrácela čas. Najdi si CAR, který se specializuje na maminky 40+, šance je pořád velká, ale čas utíká. Taky bych zvážila PGD, pro jistotu ![]()
Nezbývá ti než se smířit s tím, že tvoje vajíčka už použít nejde. Po čtyřicítce otěhotní minimum žen. Můžeš zkusit jeden cyklus IVF, ale pokud řešíš i finance, tak jdi rovnou do darovaného vajíčka. Ve tvém věku už nejde jen o stav vaječníků, ale ani děloha ti nemládne a hraješ o čas, aby jsi to dítě vůbec dokázala donosit.
No, je to loterie a vzhledem k věku a tvé anamnéze už jsou šance na výhru, ač rozhodně ne nulové, tak minimální. Ono je fajn, že jiná ve dvaačtyřiceti otěhotní na první dobrou, ale k čemu to. K těm pozitivním věcem, jo, já otěhotněla na prahu čtyřicítky s téměř nefunkčním vaječníkem (druhý nebyl vůbec) po 13 letech snahy, ale doteď je to považováno za zázrak. Ta darovaná vajíčka by šanci mnohonásobně zvýšila, ale záruku nemáš nikdy v ničem.
Jo, jsi ve 42 letech už stará. Jestli chceš dítě, bez do darovanych vajíček nějaké mladé ženy.
@karkarka píše:
Jo, jsi ve 42 letech už stará. Jestli chceš dítě, bez do darovanych vajíček nějaké mladé ženy.
Ty jsi chytrá jak rádio. Někdo je starej, někdo fakt bl*ej. Já když čtu tvoje názory, tak dnes už musím reagovat.
Zakladatelko opravdu běž do Ivf, IUI je ztráta času.
@Sona73 jenže ona má pravdu, sice poněkud syrově vyjádřenou, ale je to tak. V jejím věku otěhotní z vlastních vajíček jen ty vyvolené. Mám o dva roky míň a nedělám si iluze, že bych reprodukčně byla nějaká mladice.
@Sona73 hele ty hvězdo, mě je taky 40 a rozhodně si nemyslím, že sem na reprodukčním vrcholu.jsem realista. Nikomu nemazu med kolem huby, že jsou po 40 vajíčka v top kondici. Prostě jestli dítě chce, musí do ivf, nejlépe s vajíčky dárkyne. Co je na tom k nepochopení.
@Janli píše:
@Sona73 jenže ona má pravdu, sice poněkud syrově vyjádřenou, ale je to tak. V jejím věku otěhotní z vlastních vajíček jen ty vyvolené. Mám o dva roky míň a nedělám si iluze, že bych reprodukčně byla nějaká mladice.
Navštěvuji IVf centrum a vím, že to není pravda, v jejím věku určitě ne.Jsem taky realista, ale nemyslím, že je to ztracený.
@karkarka Ty tvoje jedy asi z něčeho plynou, co názor to perla. Přeji ti, ať se dáš brzy dohromady. ![]()
@Sona73 nevím jaký jedy myslíš. Jako že ve 42 je iui zbytečnost? I u mladých má iui jen minimální šanci na úspěch. Po 40 je 90%vajicek špatných.
@karkarka ona chodí do caru, tak pochop, že se jí neskutečně dotklo. Nemůžeš říkat pravdu. Nutný je optimismus za každou cenu. Někomu srážka s realitou nedělá dobře.