Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Obnovuji téma.
Letos má vyjít třetí série. Jsem zvědavá. První byla super, druhá mi přišla hodně chaotická. Čekala jsem, že tam bude vyobrazen i začátek vztahu se Štaidlem, konec jsem moc nepobrala.
Nicméně koukám na herce, co mají být ve třetí sérii: Anna Fialová, David Prachař, Richard Krajčo, Filip Rajmont, Zuzana Zlatohlávková, Jana Stryková, Daniel Kadlec, Patricie Pagáčová, Alena Mihulová, Cristiano Donati, Oldřich Bělka.
Krajčo si myslím, že bude hrát Pomejeho, Prachař Rychtáře, ten Donati Martucciho?
@Cullenova no, taky jsem zvědavá..
myslím, že seriál byl ještě k Ivetě poměrně vlídný, ten její konec byl fakt zlý… a z povahy naivní krásné princezny se nikdy nedostala.. přesto jsme ji měli v rodině i s kámoškama fakt rády..
prostě Princezna, no…
třetí série bude muset být vůči ní drsnější, protože prostě valila AD a chlast, taky podle toho chvílemi vypadala.. ale i když se ukázala s dalším a dalším chlapem, vždy jsem jí přála, aby byla konečně šťastná..
možná pořád bojovala v sobě s tou malou holkou z maloměsta a s přísným otcem… kdoví..
Pokud by tvůrci seriálu šli do hloubky a nešlo především o komerci, mohla to být zajímavá studie hraničářství (HPO), což Iveta jistě byla a na což se nabalily další s tím často přidružené problémy jako alkoholismus, závislost na lécích, úzkosti atd. Často se zmiňuje, jak ji nikdo nepomohl, ale ono je to těžké. Pokud nebyla správná diagnóza a léčba, tak selhali hlavně odborníci, kteří ji léčili. Ale i kdyby byla, postižený musí chtít a i pak je prognóza velmi nejistá. Sám jsem k otázce vyléčení hraničářů skeptický a myslím, že se dají v nejlepším případě příznaky jen zmírňovat a trajektorie trochu usměrňovat od té nejhorší katastrofické.
V podstatě jsou takoví lidé stále dětmi, jako dospělý člověk jen vypadají a navíc jsou traumatizovaní a projevují k partnerům nezdravou podobu závislé lásky, která se může rázem měnit v nenávist a kde velkou roli hraje panický strach z opuštění. A k tomu často vyhledávají a jsou přitahováni podobně nebo ještě více postiženými z klastru B, takže zase hraničáři, narcisty (Štaidl, Rychtář) apod. a podle toho ty vztahy taky vypadají. ![]()
Příspěvek upraven 07.05.24 v 22:18
Dívám se na dnešní díl. Co je to za strašného magora, který přišel za ní do domu?
@Kelsey píše: Více
neměl to být ten, co ji, podle jejích slov, unesl? Docela jsem četla kritiky, že to moc neodpovídá skutečnosti.
Minule odpadla, v nemocnici ji říkal, že je těhotná. Už není? Byla na potrat nebo jak?
@Kelsey píše: Více
jo, byla na potratu, to ještě nebyl ten syn
Aha. Tak to jo. Je děsivé, jak byla labilní, naivní, snadno manipulovatelná.
@Kelsey údajně byla na potratu 2×. On dítě nechtěl ( měl 3 doma s manželkou ) - tvrdila to Šta. v nějakém pořadu.
@L222 píše: Více
Historicky vzato jeji psychické chronické problémy byly hodne též jako dusledek extrémních závislostí chronického naduživani ruzných leku ovlivnujicich nervovou soustavu. Trpela tezkymi závislostmi na leky. Ty konzumovala mj. z duvodu uklidneni od stresu kdy bez leku vlastne nemohla vystupovat, pracovat, natacet a to celou kariéru. Tohle je svedectvi jejich kolegu, kteri to o IB duverne vedeli. Pozdeji je výdatne kombinovala i s alkoholem. Tyhle poškozujicí intoxikace rozvinuly i jeji hystericke rysy, hraničarske, panické, impulzivní, úzkost., depresivni, psychoticke, paranoidni, bludarské, apod. stavy…
@mental píše: Více
Podstatné je rozlišit příčiny a následky. Jádro problému bylo hraničářství. Iveta v jeho důsledku trpěla úzkostmi a depresemi a tak přicházela za všelijakými Cimickými, kteří jí psali léky na uklidnění, aniž by řádně diagnostikovali a léčili skutečnou příčinu. Byla totiž tichý subtyp, tedy vysoce funkční a maskovaný hraničář, který obrací projevy do sebe místo navenek a v takových případech bývá diagnóza běžně nepřesná/nevčasná. Dočasně se mohlo zdát, že léky zabírají, protože vedlejší příznaky utlumovaly, jenže bez odstranění příčiny neléčily nic. Časem útlum s přicházející tolerancí přestával fungovat, takže se jistě navyšovaly dávky, zkoušely různé jiné léky ze stejných skupin atd. Takové kolečko, jehož důsledkem bývá závislost (benzodiazepiny atd.) běžně a taková léčba nakonec pacienta místo pomoci dorazí.
U Ivety přitom působilo vražedných mechanismů víc. K lékům to byli toxičtí partneři, které preferovala v důsledku své nemoci (hraničáře přitahují další ze stejného klastru jako narcisti apod.) a kteří ji místo opory dále sráželi. Např. Štaidl či Rychtář jistě zprvu působili dojmem pečovatelů, jaké hraničář vyhledává, ale později se projevila jejich skutečná toxická podstata. Opět zkáza místo pomoci.
Dalším problémem byla sláva, která Ivetě zprvu pomohla a nakonec ji ničila. Hraničář nemá žádnou skutečnou identitu, svou hodnotu odvozuje pouze od toho, jak působí na okolí. Image milované princezny tak byl pro Ivetu vším, když se ale tenhle obraz začal rozpadat v důsledku závislostí a projevů nemoci, které se již nedaly maskovat a dostávala negativní zpětnou vazbu, jen se zvyšovala sebenenávist, kterou v sobě hraničáři nesou.
Iveta bojovala jak mohla, ale těch vlaků proti ní jelo hned několik zároveň. ![]()
@L222
líp bych to nenapsala..
je to v podstatě strašně smutná pohádka o princezně s tím nejhorším koncem ![]()
venkovní obraz pro ni byl vším, proto se i tak ráda fotila (jak říká její dvorní fotograf) - byla opravdu přirozeně velmi krásná.. vždycky je mi to líto
na Voyo je teď série Málo mě znáš, mluví tam Pergnerka, Basiková, Schmiedberger, Artur a další lidi co ji znali, neměla to vůbec lehké, a to zpočátku před revolucí byli s Petrem prototypem krásného normalizačního páru z parku s taškou knížek
kolem ní byl tvrdý byznys a to křehká psychika fakt neunese jen tak…
navíc ten její výběr parnterů přesně jak píšeš - to byla první fáze její sebevraždy…
třeba Michal Penk (měli spolu vztah) tam přesně říká, jakou měl ze Štaidla husí kůži a byl jediný, kdo prostě od takové hvězdy odešel, protože Š. šel prostě přes mrtvoly (psychicky)… Iveta se svou psychikou z takových vztahů nikdy nemohla vyjít jako vítěz ani myslet na remizu.. ![]()
@Lucy75 píše: Více
Ano, nesmírně smutná pohádka, horor o princezně, co bojovala s vnitřními i vnějšími démony a nakonec podlehla.
I když jsem o hraničářství, narcismu atd. četl řadu vědecky pojatých knih, na mysl přicházejí i do legend spadající věci jako vampirismus, prokletí atd. Temné zlo, které se přenáší z člověka na člověka.
Pokud si to jen trochu emočně připustím k tělu, cítím, jako by se sápalo i na mne. Iveta musela velmi trpět.
Štajdl měl podle Janečka říct, že konec Ivety byl boží trest. To vypovídá o narcistickém charakteru postrádajícím empatii a s velkou pomstychtivostí.
Ani vztahy s dalšími partnery Ivetě moc nevyšly. Někteří byli také emočně labilní, takže se problém jen umocňoval, další vztahy se rozpadly kvůli hraničářským rysům Ivety jako je panický strach z opuštění. A tak nakonec došla k dalšímu člověku s narcistickými rysy a histriónovi Rychtáři.
Jinak tichý hraničář se vyznačuje tím, že se extrémně snaží zavděčovat druhým, proto Iveta tak často mluvila o potřebě rozdávání radosti, snažila se co nejvíc usmívat atd.
Mimořádný dar hlasu jí k těšení ostatních přímo předurčoval a dostala se tak do centra obdivné pozornosti. Když se ale její odvrácená stránka, kde bylo naopak ubráno, drala přes její veškerou snahu na povrch, stala se terčem mediální štvanice, což jistě také přispělo k jejímu tragickému konci. ![]()
Příspěvek upraven 04.05.24 v 12:14