Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Mellanie ahoj, jsme na tom stejne. Muj manzel se T/M boji, ma uplnou azoospermii po nesestouplem varleti. V detskem veku ho operovali, ale nejak blbe. Mame ted 5% sanci na ziskani spermii. Nenutim ho, ale pro svuj pocit bych byla taky radsi, kdyby to zkusil, rekla bych, ze jsme pro to udelali vse. Manzel taky vic premysli nad darcem, ja uz se tomu nebranim (ale odvazana z toho nejsem). Ted se o tom moc bavit nechce, trapi ho to. Boji se silene doktoru, kdybych mu jeste rekla, ze to boli, tak by tam jeste nesel tuplem.
@Marie33 Ahoj Marie, chtěla bych Tě poprosit o pár informací navíc. V jakém jste byli CARu? Jaká byla příčinna azoospermie? U nás to je v dětství nesestouplé varle. Kolik vám dávali šancí na zisk spermií před operací? Nám dávají 5%. Budu vděčná za jakoukoliv odpověď.
@Busy ahoj holka, o nesestouplém varleti, bohužel nic nevím, ale jinak jsme taky případ úplné azoospermie. My jsme to zjistili už před dvěma a půl lety a naštěstí to dopadlo dobře. Chodíme do CAR v Brně na OBI a jsme tam moc spokojení je to státní CAR, takže vše starší a ani cenově to nijak líp moc nevychází ač se to traduje, ale na mě to tam hned od počátku dobře zapůsobilo, tak jsme do toho šli. Měli jsme to takové celkem zrychlené tenkrát, takže kolečko urolog, androlog, sono varlat, Hormonální profil a nikde se nic nenašlo, jen urologovi se zdálo, že asi manža má vrozenou abnormalitu, že mu chybí chámovody, ale do dnes nevím jestli to je pravda nebo né. Žádné procentuální šance nám tenkrát neříkali, já extra po příčině nepátrala, prostě to bylo buď najdou nebo nenajdou. Měli jsme to načasované vše zaráz první šel můj na M/T a já pak za hodinu po něm na OPU, naštěstí se našly, takže nám hned udělali ICSI a oplodnilo se nám sedm vajíček z osmi, takže to šlo dobře. No a kupodivu se nám zadařilo
teď už mám doma skoro dvou letou princeznu a za měsíc to půjdeme zkusit ještě jednou, protože ket v létě se nám nepovedl, ale co jsem tak četla, tak u takto získaných spermijek, je hold lepší když je to z čerstvého… Vím jak se právě cítíte a je to opravdu těžké a pro naše muže ještě jednou tolik bohužel
no ale musíme bojovat, nic jiného nám nezbývá, takže vám posílám moc síly a pokud by jste se chtěla na něco zeptat klidně pište, ráda odpovím
@pici To jsou krasne zpravy. Nesestouple varle ma vliv na tvorbu spermii. Manzel ma uplnou azoospermii,2× spermiogrampokazde nula spermii. Taky jste meli azoospermii? My byli na urologii, genetice, hormonalnim profilu. Vse v poradku, krom toho jednoho nesestoupleho varlete.
@pici taky jsem byla prekvapena tim, ze nam rekli, ze spermie nejdriv zamrazi. cetla jsem, ze se tim znehodnoti. To je pitomy. Ale je to pry z toho duvodu, ze zenu nechteji vystavit zbytecne stimulaci.
@Busy jo jo taky úplná azoospermie, byli jsme na dvou spermiogramech a pokaždé nula a ten druhý byl i s tou centrifugou, což je jaké si mega rozlišení a nenašla se ani jedna jediná bohužel…přitom manžel je zdravý chlap, sportovec, nekouří, nepije, takže jsem s něčím takovým opravdu nepočítali, byl to docela šok, ale naštěstí jsme se trefili do Brna na OBI kde měli přesně v tu dobu co jsme to zjistili dny otevřených dveří, tak jsme to tam zkonzultovali a protože měli ten měsíc nějakou akci na určité zákroky s tím že v tom bylo i to M/T zdarma, tak jsme do toho hupsli tak nějak bezhlavě a stal se nám zázrak, takže za zkoušku to stojí každopádně i když je to pro chlapi asi bolestivé dost
a vy o tom jak dlouho víte? kam chodíte do CARU a chystáte se teda na M/T teď někdy?
@Busy no s tím spermiem jsem to slyšela, že některé cary to dělají tak že rovnou z čerstvých, případně se rovnou podepisuje dárce, že kdyby nenašli manželovi, tak je oplodní darovaným…já jsem s tímto rozhodně u prvního pokusu smířená nebyla, takže kdyby se nenašly spermie, tak by mi vajíčka zamrazily, možná by se pak stejně musely vyhodit, ale byla jsem teda radši, že jedeme na čerstvo, opravdu si myslím, že jak jsou ty spermijky takové oslabené tím, že jsou z toho nadvarlete takové ještě nedorostlé, tak je to pro ně lepší, ale slyšela jsem o tom, že hodně CARU to dělá první odběr a zamrazení a pak až se žena stimuluje a taky se to kolikrát povedlo, takže musíme věřit ![]()
@pici chodime do Pronatalu v Praze. Vime to z 27.2.2013, ted to bude rok. Zacali jsme to resit na muj vkus docela pozde. Dlouho jsme o dite pokouseli, ja podstupovala ruzna vysetreni, ale manzelovi se porad nechtelo. V Pronatalu nam rekli, ze sance je 5% na zisk spermii z m/t. Nabizeli nam i darce. Do darce se nam moc nechce. Ja bych tu operaci chtela, ale manzelovi se nechce. Ma obecne strach z doktoru, tady se boji bolesti i moznych komplikaci
@Busy no tak mi taky dlouho žili jen tak pro sebe a pak teda jsme se nějak rozhodli, že už by jsme si miminko pořídili, zkoušeli jsme to rok a nic, taky jsem říkala manžovi už dřív, aby se nechal prohlédnout, ale nechtělo se mu, klasika chlapi ani nenapadne, že by mohl být problém s děláním dětí! až mi pak moje gynekoložka napsala papír, že máme zkusit zajít někam na CAR a já nás na tvrdo objednala, no a pak takový šok ![]()
Manžel se naštěstí poprvé nebál, protože chudák nevěděl do čeho jde
a hlavně tenkrát to bylo tak na rychlo, že ani neměl moc čas nad tím přemýšlet, ale je pravda, že ho to bolelo dost, ale dalo se to přežít a zahojilo se to jako všechno…Za to teď to chceme zkusit znovu a když už ví do čeho jdeme, tak se dlouho cukal, ale naštěstí nakonec ani nevím jak se nechal překecat.
A kolik vám je oboum let jestli se můžu zeptat? A v CARU vám rovnou řekli, že při nesestouplém varleti se ty spermijky netvoří, nebo že by byly špatné? Tak asi vědí proč mluví o pěti procentech, ale myslím, že to je vždycky sázka do loterie a nemůžou vědět dokud se tam nepodívají…takže vy jste teď fázi, že vyšetření a všechno máte hotové, ale do IVF nejde protože manžel nechce jít na tu operaci?
@pici mně je 31, manželovi 37. O poruše tvorby spermií jsem se dočetla na internetu, v CARu nám to jen potvrdili. Při spermiogramu tam není ani jedna, ale důvody u nesestouplého varlete můžou být různé (tvoří se, ale nevyjdou z nadvarlete, netvoří se vůbec, tvoří se, ale překážka je v chámovodu atd.) V odborné literatuře se dočítáme jen o tom, že je to porucha tvorby spermií, ale asi je to dost individuální, závislé na hormonech, genetických předpokladech atd.
Všechna vyšetření máme hotová, řekli nám, že máme dvě možnosti: buď dárce, nebo manžel na operaci m/t. Do IVF teď nejdeme, protože manžel nechce na operaci. Dárce jsme nejdřív chtěli, teď ho zvažujeme… Trošku se nám to rozleželo v hlavě. Já teď hledám někoho, kdo má podobné zkušenosti jako já (nesestouplé varle, 5% šance) a je ochotný se o ně podělit. Cokoliv pomůže. Když najdu pozitivní zprávy, vytasím je na manžela a budu přemlouvat ![]()
@pici ahoj Pici, dívala jsem se na ten CAR na Obilném trhu. Je to ten, co má webovku: ivfbrno.cz? Já doufám, že jich tam víc není. Na webovkách jsem se nic bližšího nedozvěděla k informacím o m/t (jen cenu jsem našla). Platili jste i nějakou vstupní prohlídku? Na kolik vás ivf vyšlo a kolik m/t? Bylo to víc než uvádějí?
@Busy no my jsme na tom věkově stejně akorát máme každý o rok víc…no právě jak píšeš, může to mít několik důvodů ta azoo i při nesestouplém varleti…tvoří se, ale nevyjdou z nadvarlete, netvoří se vůbec, tvoří se, ale překážka je v chámovodu atd.) takže nechápu jak vám můžou rovnou říct, že šance je jen pět procent…pokud vám teda nezjistili ještě něco zásadního navíc v hormonálním profile, nebo na genetice…ale i tak je to prostě hop nebo trop, dokud na operaci nepůjde, tak stejně nikdo nic neví ani vám bližšího neporadí…podle mě tam vždycky šance je a prostě záleží jen manželovi, aby našel tu odvahu to aspoň zkusit. Já teď po druhé s manžou taky trochu bojovala, protože už přece jen ví do čeho jde, tak má obavu z toho jak to bude bolet, a že je teď v nové práci, takže je to takové komplikovanější, ale prostě čtyřicítka se blíží, takže pokud chce ještě mít aspoň nějakou šanci tak je potřeba pokusit se teď…Těžko říct co takového pozitivního bys potřebovala aby to manžu přesvědčilo
protože příběhů jsem četla různých spoustu a prostě to vždycky bylo o tom jestli prostě najdou nebo né a nikdo do poslední chvíle nevěděl jestli se to podaří nebo né, ale to miminko za to tak moc stojí, že bych ti přála, aby jste to taky zkusili. Ono s chlapama se někdy těžko mluví, takže doporučuju napsat mu to pěkně na papír, co to tak zhruba obnáší a jak si zasloužíte šanci na vlastní miminko, a že ho miluješ, takže by mohl zkusit se i hecnout kvůli tobě, protože každá žena chce mít přece miminko s tím koho miluje…Dárce je taky dobrá věc a pořád to bude na polovinu geneticky vaše a srdcem samozřejmě celé, akorát si myslím, že si vždycky má člověk dát šanci to aspoň jednou zkusit jestli se ten zázrak nestane…podívej na nás taky jsme skočili do neznáma, vůbec jsme nevěděli jestli tam něco bude, jestli já nestimuluju úplně zbytečně a podívej jak krásně se nám to vyplatilo a manža předtím taky nikdy nebyl pod žádnou narkózou a celkově se doktorům vyhýbá, si z něj dělám srandu že on by si ani brufen nikdy nevzal, maximálně paralen a to je celé ![]()
@Busy jo jo to jsou ty stránky, mají to nějaké nové a celkem prd napsané, ty předtím měli lepší…ale jinak ta operace tam stojí těch jedenáct tisíc bohužel, což je teda pálka :-/ ale jinak jsme žádné vstupní prohlídky ani sono, ani urologa nic neplatili…
@Busy no tak to je přímo bestiální cena
a to jsem slyšela, že například v Olmiku to prý dělají zadarmo, protože to je jen odběr materiálu, no děs běs
nás to první IVF vyšlo celkově jen na 25.000,– protože u nás v CARu mívají v červnu akce, že jako měsíc reprodukční medicíny a měli tam zrovna akci i na M/T takže úplně úletově jsme se trefili i stihli stimulku v tom daném měsíci, takže to bylo grátis, ale teď jak půjdeme po druhé, tak počítám i s tím, jak gonal byl zdražený, že nás to i s M/T výjde tak na 40.000,– ![]()