Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mám za sebou 5 ivf, byla jsem i v Německu a Španělsku. Neměla jsem nikdy žádný problém s kvalitou embryí, ale chytlo se mi až po 11tý pokus v 41 letech. V IVF Cube. Mohu doporučit keroukoli z lékařek, mají tam výbornou laboratoř, měla jsem tam nej výsledky s PGTA+ICSI. V Gennetu vládl celkem chaos, i administrativní (dělali mi tam 2 transfery, u jednoho z nich pan doktor štěloval rozlišení a hádali se se sestrou, kdo za to může, že to není vidět, v podstatě to tam dával naslepo). Opravdu nedoporučuju. Je tam ovšem dr. Černá, ke které se můžete objednat, i když nejste v Gennetu, je dobré u ni vyloučit patologickou buněčnou imunitu. Také nemohu doporučit Helios, dr. Texl mi když jsem chtěla řešit selhání implantace v jiném centru řekl, že „tonoucí se stébla chytá“ a řekl, že řešení jsou darovaná vajíčka, neuměl nabídnout pomoc mimo standardní postup. Jeho Poradna celkem nepolíbená moderní vědou. Hysteroskopii mi tam chtěli dělat na konci cyklu, což je absolutně nestandardní.
Co se mi osvědčilo za vyšetření:
1. VFN Praha– vyšetření karyotypu, je to na pojišťovnu (zda nemá jeden z partnerů genetické chromozomální vady) – nutné pro genetické vyšetření embryí na pojišťovnu během ivf (ale pokud PGTA nezvažujete, tak neřešte)
2. Na ÚHKT v Praze, pokročilé genetické testy (kompatibilita KIR HLA) – je to zadarmo na pojištovnu
3. Diagnostická hysteroskopie – žádanku gynekolog, před posledním úspěšným cyklem jsem šla 25. den cyklu (chodí se 20-24.den zpravidla) k dr. Barboře Špondrové v Brně (GYNMEDA), na to potřebujete žádanku od svého gynekologa (na diagnostickou hysteroskopii). Ta mi udělala „rozbrázdění“ dělohy vzhledem k mým 10 neúspěšným pokusům, kdy se pozoruje z praxe, že se po kyretáži či HSK často ženy těhotní i když nevíme proč (bylo to opravdu silné poškrábání, ne jen biopsie)a zároveň se to analyzuje, jestli tam je všechno v pořádku (je to zadarmo). Pak mě odkázala na dr. Petra Kováře v Hlučíně / nebo Havířově je jeho specializované pracoviště, on se také specializuje na hysteroskopii a řeší i neplodnost – ten mi 5. den menstruace odstranil polypy, na začátku cyklu, kdy je sliznice nízká, jdou dobře vidět, a můžou bránit uhnízdění (stálo to celé 300 Kč), pak to poprvé v tom samém menstruačním cyklu vyšlo. Samozřejmě v tom mohlo hrát roli i něco jiného, to s jistotou nevím.
4. Vyšetření imunitního profilu dělohy (biopsii z dělohy) – to už vám často udělá IVF centrum, (záněty, agresivní buňky – já jsem třeba první tři IVF jsem měla nevhodný imunitní profil děloze, poměr cytotoxických a angiogenních děložních NK buněk, měla jsem tam asi nějaký pozůstatek zánětu z močáku, mohlo být i ze stresu, řešilo se složitě s imunoložkou, zabralo až dát tomu čas, omezit stres, skoro žádný alkohol, dobře jíst, spát a denně cvičit a za rok byl vzorek OK, poměr se úplně obrátil.
5. Byla jsem v Praze u reprodukční imunoložky Černé, která řeší jestli žena nemá patologickou buněčnou imunitu (to jsou ty embryotoxické cytokiny IFN-gama a TNF-alfa 6), kdy buňky napadají plod – má svou žačku, v IVF centru v Olomouci (mudr. Koubková),
6. Našla jsem si i TCM lékaře (houby, akupunktura, čaje), srovnané tělo mi pomohlo dost i na psychiku.
7. Spermiogram – partner je starší. Neměl zprvu dobré výsledky, pomohlo nám nedržet abstinenci (toto nedoporučuju nijak paušálně, četla jsem to jen v nějaké studii, zkuste si to třeba cvičně s a bez abstinence a uvidíte, jestli tam bude rozdíl + užíval Profertil (je to drahé, ale doporučila nám to doktorka) jedno z toho nebo oboje pomohlo, spermio měl pak uplně v normě 😊(dával si 3měsíční kůru před ivf)
8. Brala jsem první týden po vložení aspirin tady u toho úspěšného pokusu. Nevím jestli to hrálo roli.
9. Neosvědčilo se mi řešit okno implantace.
Držím vám všem moc palce a nevzdávejte to, pokud výsledky dávají aspoň trochu naději
@barbora5ivf ahoj, gratuluji k úspěchu, i když sis teda musela opravdu počkat… jsi dobrá, ze jsi to nevzdala
kolikátý ses tyden? ☺️ me se ted v říjnu zdařilo po 5 KET 🙏🏼 vyšetření jsem si taky nechala udělat vlastně všechny jako ty, takze si taky myslim, ze kdyz se dlouho nedaří, je lepsi opravdu zkontrolovat vse… u me se teda nikde v ničem problém nenašel, ja sla dokonce do IVF jen skrze PGT testování, ale i tak jsem si počkala než se zadařilo a to skoro dva roky… a nakonec pomohl asi preventivně Clexane
a nebo proste načasování vesmíru
![]()
@Jane486 diky a taky moc a moc gratuluju.., je myslim dulezity vyloucit, co jde, a zbytek nechat konovi.. Jsem ve 3 mesici. Clexane jsem na predposledni transfer mela a nevyslo, a na posledni jsem si ho nepichala, a vyslo.. ale urcite jako prevence dobry, clovek nikdy nevi, co zrovna pomuze. Me to trvalo necele tri roky, ale ja jsem to vzhledem k veku hodne hrotila a nechtela ztracet cas), takze nebyly moc velky proluky. At jde vse dobre a moc zdravim.
@Luci377 píše: Více
Kdy budeš testovat? Vydržíš až na krev nebo budeš testovat i doma? ![]()
@Luci377 píše: Více
Já mam jít na krev 2.1., ale udělám si doma test nejspíš 27.12 až mám nějakou představu o tom, jak na tom jsme ![]()
Chat gpt mi řekl, že můžu už i 24.,ale nemám tomu přikládat velkou váhu, když sem byla 15.12 na ET
Holky a jak jste to měli se sexem po ET/KET? Jak dlouho vám řekli v CAR, nebo jste vy samy držel půst?
Mě vůbec nic neřekli a v propouštěcí zprávě je že mám vynechat ale nepíšou jak dlouho a manžel už otravuje ![]()
@Luci377 hodně se už teď doporučuje sex nemít těch 14 dní (čínská medicína říká celý první trimestr:) a vydržet to, kvůli kontrakcím, které mohou ztížit implantaci embrya (a taky pokud je to KET, teoreticky by se mohlo oplodnit to vajíčku z přirozeného cyklu, takže dvojčátka). Měla jsem teda asi čtvrtej den lehkej klitorální orgasmus a bylo to v pohodě
, ale žádné na břicho náročné cvičení a ne horké vany a sauny (já jsem se jen lehce sprchovala, i kvůli infekcím, to dělám doteď).
@Luci377 14 dní říkaj
Ale my měli pust mnohem mnohem delší
Tím ci vse jsme podstupovali, jsme se toho proste báli ![]()
Holky, taky ste tak extrémně nafouknuté po tom progesteronu? Ja mam břicho jako balon 🥲 😩
@Luci377
No u nas taky trochu abstinence. Ja jsem normalne dost narocna na frekvenci. A ted vubec nemam chut. Jeste kdyz si clovek dava dvakrat denne ty cipky a vsechno tak si prijdu jak smudla porad. Taky je mi zle kazdy den a vubec na to nemam pomysleni. Ale chlap taky knuci 😂
@fcela1 Tak jak se daří tvé původně dvoudenní bublince, vše v pořádku?
@Nikolla96 píše: Více🦋
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Posílám moc štěstíčka 🍀 zkušenost nemám vlastní ani z okolí. Snad vše bude dobré 🙏 🙏 🙏