Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o názor, syn 4 roky po styku s dětským kolektivem vždy onemocní-rýma a po 2 dnech kašel, pak i většinou noční zvracení ze záchvatů kašle.. Problém jsou záchvaty kašle, na které nic nezabírá, až ta atb. Od září 2 krát atb. Ve školce max 4 dny v kuse. Ted naposledy už sípající kašel, Dr. hrozí astmatem. A nechává na mně rozhodnotí, zda promořit bacily a risknout, že se z toho vyvine astma nebo izolovat od kolektivu. Jsem na rodičovské s mladším, který to vždy 3 den chytne. Můžu si ho tedy nechat doma. Ale kolektiv by potřeboval, neumí jednat s vrstevníky a taky se bojím, že ted ho nechám doma a až někdy v budoucnu nastoupí, bude to to samé. Tak nevím, co s tím. Případně máte zkušenosti, jaká podstoupit vyšetření? Dr. ho zatím nechce testovat na alergo a a ni na mandli to nevidí. Její závěr je opakovaně nemocné školkové dítě. Do těch 4 let byl naprosto zdravý bez atb.
Já osobně bych byla pro posilování imunity (laktobacily, bylinky), kontrola na alergie, otužování.
Pokud má imunitu slabou, izolace moc nepomůže, nechytí to ve školce, chytí to od vás, babiček, sourozence, v obchodě, atd atd. To bys ho musela odizolovat od všeho a od všech ![]()
A pokud antibiotika nezabírají, asi to není bakteriální choroba, ne? Dělá vám dr. krevní testy, nebo dává antibiotika jen na „kouknutí do krku“?
Dr ho nechce testovat na alergo/imuno a na mandli? Šla bych k jiné Dr
Školkové dítě může být nemocné, ale
zkusit najít příčinu je základ. Až po tom, co by se vyloučily všechny možnosti, bych zkusila nasadit nějaký sirup na imunitu - Vita aktiv, Imunoglukan apod, po poradě s imunologem
Bylo by asi lepší to vyřešit před nástupem do školy, ať pak nemá moc zameškáno ![]()
Dcera věčně nemocná a já SAMA jsem si zažádala o vyšetření na alegologii a imunologii a ORL. Cukala se dost, ale žádanky mi napsala.
Já bych teda atb jen tak nedávala, až po zjištění CRP apod. Na kašel jsem atb ještě nikdy nedala, vždycky dávám sirupy, kapky, na noc tišící.
Asi bych ho nechala teď přes zimu doma a dávala mu vitamíny a sirupy na imunitu a na jaře to zas ve školce zkusila.
Se synem chodim na alergo/imuno od roka a pul a na orl zadanku nepotrebuji.
nevidim duvod, proc by ho nemel vysetrit odborny lekar, naopak si myslim, ze by to bylo docela zahodno…
trvej na zadnance pro alergologa pro castou nemocnost a jeste pred nim zajdi na orl, at mas pro alergologa papir od orl lekare…
u nas se teda na alergo objednava nejdriv za mesic a pul, tak se s tim moc neprd ![]()
Měli a máme to stejně. Na imuno chodíme a nic nezjistili. Nečekej od toho příliš. Ale není na škodu si tam zajít…
Imunoglukan máme od září, sirupy a kapky jsme vyzkoušeli už všechny, i dithiaden na zklidnení, fenistil,… nezabírá nic, proto to vždy skončí atb. ted měl erdomed, aerius a po týdnu, kdy už byl uplně vyčerpaný, tak sumamed atb. Konečně se z toho dostal. bylinky zkoušíme samozřejmě taky. V rodine alergie, ani astma nemáme.
@obrazek Takže na orl se můžu objednat bez žádanky? A tyto obtíže tam řeší?
@AnastazieB No jo, já ta atb taky nechci, ale co s dítětem, které je už unavené, vyčerpané, nejí, v noci nespí kvůli kašli, zvrací z kašle. nakonec jsem ráda, že mu je dá. Běžná léčba nezabírá… Z lékárna a bylinky vyzkoušeny vše dostupné
Vždy týden léčíme bez atb a pak u nich většinou skončí ![]()
@Kalvolu
Ahoj, asi Tě to nepotěší, ale je to celkem běžné, bohužel. 2 atb od září nic není, jsou mnohem horší experti.
Základ je důsledná rekonvalescence, prostě po nemoci už zdravé dítě nechat minimálně týden ještě doma, lépe 14 dnů, když máš tu možnost, je to super.
Hlavní příčinou této nemocnosti u dětí je nedostatečná rekonvalescence.
otužování určitě nezaškodí.
Na ORL a alergo žádanku mít nemusíš, ale většinou opravdu na nic nepříjdou, viz co jsem psala výše.
Jo, k ATB a po nich brát probiotika, to asi víš.
Spis nez na ORL bych u vas sazela na vysetreni na imunologii (ta je spojena s alergologii). u nas (Kladno, Praha) nemusi byt zadanka na ORL, ale na alergo/imuno ji chteji, bez ni neosetri. my chodime na Homolku.
od roka a pul bere Singulair, protoze ma oslabeny epitel v pruduskach, je nedonoseny a pry to nute byt k tomu. ma pocinajici astma. je take casteji nemocny, ale diky lecbe a prevenci (Ribomunyl, Imunor), se celkem drzi na uzde to
Tak asi dám ještě na Dr., nechám to bez dalšího vyšetření a zkusím ho ted nechat do konce měsíce doma. Imunoglukan ted po půl roce dobere, probiotika bere také skoro soustavně. Pak nasadím oscilo. Pokud by se nám nemoc opět se stejným průběhem opakovala budu trvat na imuno, alergo,…Díky za názory ![]()
Ahoj, v lékárně mi doporučili na zvýšení imunity Imunoglukan, prý jsou na to testy, že to pomáhá. Kdysi to doporučila nám pediatrička a kamarádce taky lékařka - jiná, takže na tom asi něco bude, když se tolik lidí shodlo. Je to sladký sirup. Koupíš v lékárně bez předpisu.
@Osmanka píše:
Ahoj, v lékárně mi doporučili na zvýšení imunity Imunoglukan, prý jsou na to testy, že to pomáhá. Kdysi to doporučila nám pediatrička a kamarádce taky lékařka - jiná, takže na tom asi něco bude, když se tolik lidí shodlo. Je to sladký sirup. Koupíš v lékárně bez předpisu.
ten ted po půl roce bude dobírat, bez účinku ![]()