Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré ráno,
můžu se vás zeptat,jestli jsou vám Francouzi jako národ sympatičtí? /samozřejmě bez ohledu na národnost jsou lidi dobří a zlí/
Máte rádi jejich zvyky,jídla,módu?
Kde se vám ve Francii nejvíce líbilo?
Já mám od mládí jakousi neopodstatněnou averzi,myslím,že je to škoda a chtěla bych to změnit,tak proto ta otázka.
Dík,Tina
Tak já mám neutrální vztah. Moje sestřenice je přímo miluje, studovala tam a má tam spoustu známých. Měla jednou pozvané dvě kamarádky z Francie, obě byly moc sympatické, ale k jídlu připravila jejich delikatesy, což opravdu nemusím, šneky do mě nedostaly. ![]()
Ahoj Tino,
já jsem strávila na studiích šest měsíců v Montpellier na jihu Francie a musím říct, že jsem do Francie přímo zamilovaná
Od té doby jsem tam byla ještě dvakrát a rozhodně ne naposledy..
Co se týče Francouzů jako lidí, tak tady je to půl na půl. Montpellier je studentské město, kde 1/3 všech lidí jsou cizinci a měla jsem pocit, že Francouzi se od nich separují. Moc se s námi nebavili. Ale bylo to nejspíš proto, že na té škole, jak tam bylo hodně cizinců - tak se tam utvořila polsko-česko-slovenská větev, pak španělsko-italská, čínsko-japonská, africká. Ty skupiny se moc nemísily, což byla škoda.
Ale jinak jsou moc milí a co je obecně známé, tak nemají rádi, když na ně někdo mluví německy a naopak jsou rádi, když cizince vidí snažit se francouzsky a pomáhají ![]()
Jejich jídlo je bezkonkurenční
To mi moc chybí. Sice nemám ráda mořské plody, ale ryby umí připravit výtečně. Ale závisí to samo na regionu podle zdrojů.
Zvyky? Za všechno pořád děkují - takže MERCI slyšíš fakt všude. Přátelé se při setkání líbají na tváře, na což jsem si tedy musela zpočátku zvyknout. Stejně tak na to, že v neděli se zabední všechny obchody, město se do jednoho vylidní a všichni míří na pláž. Na to jaksi z domova nejsem zvyklá, že si nemůžu v neděli nikde nic koupit ![]()
Té averze je škoda, ona je to krásná země, rozmanitá s nádhernými památkami. Projezdila jesm jí kus a stále je mi to málo. Až Adámek odroste, rozhodně tam chceme jezdit pravidelně do různých koutů. Zatím znám jen Provence, Lanquedoc Roussillon a Paříž a to je zoufale málo
Vyprav se tam někdy na dovolenou a budeš taky okouzlená - jen si raděj vyber některou z poznávaček a ne leháro u moře - ono červencové Nice nebo Cannes přeplněné turisty nic moc není ![]()
Jé, to jsem se rozepsala, to je zas román ![]()
ja mam Francii rada diky memu otci, ktery od gymplu studoval francouzstinu, bohuzel jsem se ja ke studiu tohoto jazyka nedostala ![]()
Byli jsme za otcem v Parizi, to bylo uzasny, nicmene zit byt v Parizi nechtela
a pred 2 roky v tuto dobu jsme byli s mym muzem na jihu, na Azurovem pobrezi - projeli jsme Nice, Cannes, St. Tropez, Port Grimaud, ostrov Porquerolles (pro me nejkrasnejsi plaz na jake jsem kdy byla), Eze, no a na zpatecni ceste Monako - sice to neni uz Francie, ale okouzlilo me taky ![]()
na jih Francie bych se jeste rada vratila, je to tam uzasne
Je to nadherna zeme, to musim rict. Sneky jsem snedla a nebyli tak spatni. Miluji jejich vina, co nemaji pranic spolecneho s nasimi. Vinice, dorticky, palacinky. V lete vsude kyticky a nadherne domky. Nebyla jsem sice na jihu, ale i tak me to okouzlilo. Moje sestra byla v Saint Tropez a uz by tam pry nejradeji zustala. Vsichni kdo tam byl se do te zeme zamiluji. Co se tyce ale naroda, prijde mi zvlastni. Jsou to nacionalisti. Kdo by ale nebyl s petimilionovou muslimskou mensinou. Nesnaseji nemce a rikaji jim Bosch. Ma to co spolecneho kdy po valce nemci odchazeli z Francie a zustali po nich lednicky zn. Bosch. Prijdou mi ze nic moc neresi a kazdy druhy marokanec si rika francouz a ti nejsou vubec tak pekni jak klasicky francouz. No je toho vic co bych dodala, ale nebudu kazit iluze. Jinak se tam urcite rada vratim. Uplne jsem dostala chut na vinko. Jenze ted jsem tehotna, tak si jeste holt pockam.
francie a francouzi jsou proste uuuuuuuuuuuuuuuuzasni…jsou uplne jini jak my ale kdyz pristoupis na to jejich a nebudes trvat na svem tak se taky zamilujes ![]()
Holky moje…no nevím, Francouzi se zdají úžasní, páč fj je měkká a krásná řeč. Jinak jsou to ale rasisti (větší než Češi), moc se nemyjou a hlavně jsou to bordeláři. Když jsem tam byla na studiích, taky se mi to zdálo snový, ale pak v realitě, když mezi Francouzi žiješ a oni odhodí tu slupku, je to děs. A jsou fakt lakomí…galantnost jim vydrží jen chvíli!
Eva B. píše:
Holky moje…no nevím, Francouzi se zdají úžasní, páč fj je měkká a krásná řeč. Jinak jsou to ale rasisti (větší než Češi), moc se nemyjou a hlavně jsou to bordeláři. Když jsem tam byla na studiích, taky se mi to zdálo snový, ale pak v realitě, když mezi Francouzi žiješ a oni odhodí tu slupku, je to děs. A jsou fakt lakomí…galantnost jim vydrží jen chvíli!
Vidim to podobne, uz jsem si rikala ze jsem divna ![]()
Francouzstinu miluju, ale po stazi ve Francii mam k Francouzum takovou averzi, ze jsem ji skoro zapomnela
Takovy spindiry a bordelare fakt aby clovek pohledal, a to ejsem zadnej cimprlich ![]()
dělala jsem ve francouzské firmě a můžu říct ,že francouzům galantnost opravdu dlouho nevydrží ,jsou to smýšlením levičáci,a jsou docela namyšlení,řeč hrozná.
Ale vzhledem k tomu ,že mají Provance ,levanduli, víno a můj děda odtamtud pocházel- je beru na milost
![]()
Jsem ráda, že alespoň pár lidí je vidí fakt reálně. Přijde mi, že Češi a hlavně Češky jsou z nich (pardon za slovo) vysraní. Je to asi jako když Kanada tvrdí, že tu všichni mlátíme Rómy - prostě jen nedostatek správných info. Jen mají ti prevíti štěstí, páč mají krásnou zemi, jazyk a další made in France, který jim závidíme.
Eva B. píše:
3 měsíce jsem pracoval v Paříži a Francii jsem si rozhodně neoblíbil.
Ja jsem studovala v Lyonu a nejakou dobu jsem pracovala v Bordeaux a Toulouse, Francii jako celek mam moc rada, jidlo, regiony, pamatky…
Ale treba v Parizi jsem byla asi 3× a nejak poprdena z ni nejsem, rozhodne bych tam zit nechtela, zlatej Lyon, ten byl super ![]()
Souhlasim s vyse uvedenym nazorem, ze se fr.studenti docela separovali, ja kamosila se skupinou Italove-Spanele-Mexicani (pac jsem tam byla jedina ceska
), ti byli super, francouzi docela studeni a odtaziti, i kdyz samozrejme ne uplne vsichni. No a ty jejich nazory a vubec
Nekteri byli fakt sileny…
Zustala mi jen jedna FJ kamoska, ktera zrovna za 14 dni zase prijede
a kolega z prace.
Ale kdyz to vezmu tak jako obecne, tak jo, jazyk mam rada, zemi taky, takze v kostce jo, dobry ![]()
Pro me je to stejny, jako ze nemam rada Nemce, protoze jsme s nasima zili 5 km od hranic, vychodaci poradali najezdy na nase levny obchody (po revoluci) a chovali se jak prasata ![]()
Ale jinak do Nemecka docela rada jezdim
a lidi co potkavam jsou vice mene slusni ![]()
Takze nejde skatulkovat..
A kde se mi nejvic libilo? Lyon, to uz jsem psala, a pak nejaka ta mesta Normandie/Bretagne, St.Malo, Mt. St. Michel ![]()
Dělám s kolegou Francouzem a jeho hygienické návyky jsou hrůza! Nejen, že si nemyje ruce, ale ani neví k čemu je na záchodě štětka a to zdaleka není to nejnechutnější. Představa, že bych s ním žila, nebo ho měla na pár dní u sebe doma??? Hrůza, blééé. A Francie, jako taková, se mi líbí, ale myslím, že existují i mnohem zajímavější evropské země.