Jak a kdy začít s chovem koz na mléko?

Anonymní
19.12.14 17:29

Jak a kdy začít s chovem koz na mléko ?

Jsem totální začátečník, kdo poradí teď i později? :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
JLP
4646
19.12.14 18:45
@Anonymní píše:
Jsem totální začátečník, kdo poradí teď i později? :kytka:

Ahoj, neporadím s chovem - ale v první řadě bych doporučila si to 2× rozmyslet - chovat kozy na mléko znamená, že se od nich nesmíš hnout ani na víkend - pokud tedy nemáš někoho, kdo by mohl občas zaskočit, tak si to fakt rozmysli… U nás na dědině jeden pán kozy chová a jak nám řekl, znamená to 2× denně podojit, takže žádné dlouhé courání mimo domov… My teda chováme jen ovce přes sezonu kvůli spásání zahrady a potom jdou na podzim do mrazáku - ale když nejsou na mléko, tak k nim třeba 3 dny nemusíme vůbec jít… Ale jestli sis už všechna pro a proti spočítala, tak přeju chovatelské úspěchy! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.12.14 18:48

@JLP děkuji za reakci. Máme souseda co pomůže kdyby bylo cokoliv potřeba. ( dočasně zaskočit a tak) Jen bych se do jara chtěla co nejvíc dozvědět z praxe.

• Citovat
  • Upravit
9578
19.12.14 19:05

Zkušenost nemám, ale co jsem tak hledala o chovu jiných zvířat, narazila jsem na tento článek http://www.machackovi.cz/…ska-poradna/ snad pobaví a poučí i tebe :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.12.14 19:53
@jowana píše:
Zkušenost nemám, ale co jsem tak hledala o chovu jiných zvířat, narazila jsem na tento článek http://www.machackovi.cz/…ska-poradna/ snad pobaví a poučí i tebe :)
:lol: :lol: :lol: Já chtěla povzbudit :lol: :lol: :lol:
  • Citovat
  • Upravit
740
19.12.14 20:58

Nooo, moje bývalá spolužačka kozy chová a vyrábí z nich i sýry. Při řeči na posledním srazu říkala, že jich má kolem 20? už si to bohužel nepamatuju, tolik kusů nedojí ručně, ale strojově. Předpokládám, že pokud mléko dál zpracovává, musí ho i pasterizovat…to je ale vše, co vím o velkochovu těchto potvor ;) Jo, ještě říkala, že je každý den vyhání na pastvu…
My jsme doma měli max 2 kozy - dojily jsme růčo fůčo, z mléka tvořili jen tvaroh - zbytek šel prasatům a kočče. Ve žrádle jsou to potvory vybíravé, sena zpracují za rok mooooc, pokud se urvou, zplanýrujou celou zahradu a pokud jsou cvičené, hlídají líp než pes (nám jedna ztrkala susedu 8) )
Než začnou ovšem kozy dojit, musí mít mladé. Pokud by jste pořídili kůzlata, musíte poslouchat, kdy se bude koza „prčit“ - mečí jak najatá ve dne v noci a chce kozla. Pokud ho nemáte v dosahu, je lepší si pořídit vlastního.
Kdyby jste kupovali už dojící kozy, je lepší mléko předem ochutnat - občas je nepoživatelné, jak je cítit kozou.
To je asi vše, co vím.
Jestli je třeba chov hlásit na nějaký seznam, bych se asi zeptala u veterináře - ti mají přehled.
Hodně štěstí a pevné nervy - jsou to hodně paličatý zvířata :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
27.12.14 14:06

Ano, pro chov koz, stejne jako ovci, skotu a koni musite mit registrovane hospodarstvi. Juknete na stranky svazu chovatelu ovci a koz. Pri registraci dostanete veskere papiry, kde budete zapisovat nakup, prodej, uhyn ci porazku dotycnych zvirat. To ostatne musite hlasit i na svaz. Pokud koupite kozenku, bude mit v uchu znamku s cislem, pokud ne, zazadate na svaz a kozenku vam zaregistruji. Juknete na www.schok.cz dozvite se vice o chovu, papirovani, ockovani, plemenech apod. U nas nedavno jedna kozi farma skoncila, nerozchodila zvysujici se naroky uredniho simla. Ale pro svou potrebu mit dve kozenky na mleko, syry a tvaroh je fajn. Jen jak pisi predemnou je to bez naroku na dovci a delsi vylety, musite pocitat s tim ze to souseda treba prestane bavit vam pomahat, ostatne to si musi kazdy vyzkouset sam :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný