Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky mam 9mesicni miminko je kajenej jak casto mam davat prikrm davam tak trikrad do tydne par lzicek je to malo? ![]()
@miminek1996 V 9m??
Pokud není problém, už by měl mit nahrazený celý oběd i dopo svačinu. Spousta deti má už i odpoledne jogurt a večer třeba kaši.
@miminek1996 píše:
Ahaa kojit mam hak casto?
Nastuduj si něco a výživě kojenců, třeba na kojení net.
Dítě by se od cca půl roku mělo seznamovat i s jiným jídlem, než je jen mlíko a postupně by se mělo převádět na „normální“ stravu. Samozřejmě jsou děti, co dlouho preferují kojení nad příkrmem, takže toho příkrmu moc nesní. Pak je to o trpělivosti a nabízení, zkoušení.
Ale dávat 3× týdně pár lžiček je už i na mně extrém. V téhle době by mu měl být každý den minimálně nabídnutý oběd (masozelenina nebo jen zeleninový) v množství, které je ochotný skonzumovat. totéž se svačinou (ovocná přednídávka, podušené ovoce nebo třeba namačkaný banán).
V první radě bych sedla minimálně na net a našla si info o prikrmech, za druhe bych změnila pediatra - tohle by mel hlídat a konzultovat s tebou co a jak.
Malej v 9 ěmsících měl noírmálně, snídani, mlíko, oběd, mlíko, večeři, mlíko a noční mlíko… 3× týdně příkrm se mi zdá sakra málo, v tomhle věku už se děti seznamujou třeba s kouskama v jídle.
Tak 3× denne a kojit podle potreby. To sis o tom nic neprecetla? Nebo alespon doktorka te mela alespon trochu informovat.
I kojený dítě by už mělo v 9 ti měsících být v podstatě na pevné stravě, jak píše @Kriss Tina. Peditra není třeba měnit, ten nemůže za to, že se neumíš sama, jako matka @miminek1996 informovat. Navíc je to i období, kdy by se už mělo dítě učit jíst samo.
KOukám, že ty jsi jeden problém vedle druhého. ![]()
Příspěvek upraven 22.05.16 v 19:56
No.ja zacale v pul roce ale odmital vse v 7m zacal minuly tyden sem byla u doktorky a ptala se me jak casto davam prikrm tak sem ji to rekla a nic mi nerekla. Kdyz sem ji v 7m rekla ze mi je blinka ven ty prikrmy tak rekla ze ma cas ted mi sni vse prez den mu dam treba kousek jablicka a nebo kiwi obcas mu dam bobika a nebo presnidavku ale jen par lzicek protoze se mu zveda zaludek a prikrm vazne jen obcas sni lzicku max dve ale pribira dobre ma 11 kg
@miminek1996 a co mu dáváte? zrovna to kiwi bych asi nevolila je to dost kyselý…a vaříte doma nebo kupujete skleničky?
@miminek1996 Fakt něco nastuduj. Kiwi ani bobik by takovehle dite vubec nemelo dostat.
Začíná se pozvolna varenou jednodruhovou zeleninou.
@miminek1996 aha, to není zrovna šťastný.. Začíná se mrkví nebo něčím sladsim, jeden druh zeleniny, uvařit, rozmixovat. Dávat k obedu nebo jak ti to vyjde s kojením a dítěti se spaním. Až se dostanete k tomu, že sní třeba 120g. Ale v podstatě můžeš zavést oběd a po týdnu přidat svačinu (ovoce, zase jeden druh, uvarit, rozmixovat), pak večeři (třeba kaši). Ale to už bude mít dítě aspoň 10m, takže klidně muzes zkusit chleba..
Začla bych nabízet příkrmy každ den. Začni zeleninou(mrkev, brambor, květák, brokolice,..a různě to kombinuj, měla by si začít dávat i maso). Mixuješ mu to dohladka? Některé děti nechtějí jen rozmačkané vidličkou. Určitě bych dávala i ovoce-banán, jablka, hruška,… klidně zase můžeš mixovat dohladka, když nebude chtít kousky a smíchat třeba s bílým jogurtem. Na kojeni.net jsou výborně popsané příkrmy podle věku, tak se tam podívej.
Teda, mazec.
mmoji Maly je taky 9m a jí vše. Prikrmy jsme davali od 4-5 m do 8 m. Teď jak rikam, jí snad vše. Pediatr jen chválí.