Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
ráda bych s vámi zkonzultovala jak často kojíte desetiměsíční prcky. Já jsem postupně upustila od denního kojení, kojím večer po kaši na usnutí, v noci a ráno, než vstaneme. Takže tak 3-4× v rozmezí 12ti hodin. Nemám moc přehled kolik toho malá vypije, protože u kojení většinou usnu
a do postýlky jí dává manžel. Říkám si, jestli to není málo a neměla bych jí dávat mléko i přes den, mléčnou dostává pouze kaši, jogurt jí nedělá moc dobře. co myslíte?
díky za vaše zkušenosti,
maya
Ahoj Mayo,ojtulka má sice 9 měsíců,ale snad ti to pomůže.
Kojím ráno,když vstanem nebo pokud jí před probuzením,tak až odvedu Mirdu do školky.Večer před spaním a 1-2× za noc.Někdy i víc.A přes den jak si řekne.Někdy dopoledne,ale skoro pravidelně po odpolední svačině.To nechce čaj,ale začne se asi po půl hodině vztekat a nepřestane dokud nedostane prso.Začla jsem dokrmovat až v 8měsících,tak si říkám,že mu to zredukuji až v roce.
Takže kojím minimálně 5×za den
Dana
ahoj nevim jestli ti pomuzu,nasemu bude 7mesicu,a v noci ho kojim nekolikrat-podle toho jak se vzbudi,pres den jen na cucnuti,tak 3× a vecer pred spanim,ale myslim ze uz ted nepije jako driv ze jen cuca tochu.stavy a caj nechce skoro pit tak mam taky strsch aby nebyl dehydrovanej,protoze jsem cetla ze maji deti pit litr denne!a dospely3ale ma mnohem vic vetsi telo,takze nevim jeslti ten muj ten litr vypije.ja ho do toho i nutim aby neco vypil.
Ahoj Mayo.
JenTi napíšu, jak je to u nás. Přes den má Honzík dopo ovoce, v poledne zeleninku, odpo jogurt, k večeři kašičku, pak před spaním si trochu cucne z prsa. V noci kojím dvakrát a pak ráno, než vstanem. Kolik toho vypije z prsa, to nemám představu. Takže takhle je to u nás. Jsem zvědavá, co holky napíšou, jestli to stačí. Zkoušela jsem mu nabízet prso přes den, ale dvakrát si cucne a pak kouše.
Papa, Kuřátko a Honzík
Moc dekuju za odpovědi. Kuratko my to mame stejne, kdyz zkusim dat prso pres den tak si leda vykoleduju kousanec
. maya
A tak je to u nás:brzo ráno kojo,dopoledne kašička,v poledne masozel.obídek,odpoledne ovocná přesnídávka a zapít kojením,večer kojo a pak ještě 2-3krát za noc kojo.Myslela jsem si,že čím je dítě starší,tím míň se kojí v noci,ale to jsem se pěkně mýlila.Čím je starší,tím je to horší.V chytrých knihách píšou,že v půl roce je miminko schopné prospat celou noc,tak jsem s tím tak nějak počítala a ejhle je nám 10měsíců a budíme se častěji,než dřív.Ještě jsem zapomněla na pití:3krát denně vypije tak 200ml čaje
Ahoj,
mám taky 10ti měsíční dcerku a kojím tak 5× denně: ve 4, 6, 8 (tj. noční nebo ranní kojení), pak má dopoledne svačinu, zeleninový oběd, k odpolední svačině ovoce a dokojím ji, k večeři kaši a na noc nakojím ze všeho, co mám
. Jinak přes den zkouším s většími nebo menšími úspěchy nabízet čaj nebo vodu a vypije mi tak 150 ml. O prso si přes den už sama neříká, ale když jí ho nabídnu, očividně se zaraduje a poctivě ho vytáhne „do dna“.
Katka+Anička 10m
Ještě jsem zapomněla - doktor mi říkal, že by v tomhle věku měla přijmout cca 1 litr tekut denně včetně polévek, kaší atd. (ale neřekl mi, jak to ohlídat v praxi
) Ale řekla jsem si, že orientačně a pro snazší počítání vypije 5× 100ml z prsa, 100 ml čaje a 4× denně má jídlo obsahující tekutiny, tak žízní netrpí. A moje dušička má pokoj ![]()
mam temer 11 mesicniho chlapce, do 10 mesicu byl kojen, ale od ukonceneho 8. mesice jsem „usekla“ nocni kojeni - uvedomila jsem si, ze spise si jen cucne a spi a tak jednu noc jsem ho misto kojeni chovala - brecel chvilku asi 5 minut, hodinu se prevaloval v postylce a do te doby spi celou noc bez potizi, bez probuzeni, bez dudlika ci nahrazyk caje proste spi. a je to PARADA ty dalsi mesice jsme kojila jiz jen rano a vecer, pres den mel kasi, masozeleninovy prikram, ovoce atd… a
Doporucuji- jedna trosku probrecena noc ( a to i mnou, jaka ze to jsem krutak matka) noc se to da vydrzet a vysledek stoji za to( a podotykam, ze hlady zrovna netrpi a vestinou se rika, ze od ukonceneho 6. mesice nocni kojeni neni nezbytne- sami si odpovezte na otazku, zda-kli vase dite v noci opravdu lacne pije, nebo si jen cucne a pak spinka - pokud je to ten druhy pripad, tak doporucuji ukoncit)
Ahoj tak nám je devět a půl a zatím kojíme takto:
ráno kojo (6,30-7,30), sváča v 10 ovoce, v 1 oběd zeleninka, ve čtyři kojo, za půl hodiny chleba s máslem nebo jablko s jogurtem, 19,30 večeře - kaše. V noci kojím tak 2-3× (vždy o půl jedné a pak tak nějak jak si to vyřve..).
Jak někdo poisoval výše , tak jsem zkoušela utnout noční kojo, aspoň to první, ale po třech napůl prořvaných nocích, jsem to vzdala..tož tak. Každému to holt tak snadno nejde. A malá pije v tu noc docela dost - tahá jak o život, tak si říkám jestli opravdu nemá žízeň - přes den totiž ani to deci čaje nevypije..
Klaris
Ahoj.
Máme desetiměsíční holčičku.
Kojím ji ráno (asi 3× - v cca 5, 6.30, 7.30), pak má kolem 9.30 svačinku (většinou ovoce, zkusily jsme už i chlebík),kolem poledne masozeleninový obídek, kolem 16 svačinka (jogurt+ovoce), kolem 18 kaše. Kojím ještě přes den před dopoledním spinkáním (kolem 10.30) a někdy - ale jen občas - ještě před procházkou - většinou kolem 13.30. Na noc ještě - po koupání nakojím.
Noční kojení jsme taky odbourali, prostě jí dám nejdřív v 5 ráno, do té doby když se vzbudí, což je jen občas, dudlík. Funguje to. Hrozně dlouho jsme kojily i v noci, ale pak jsem si uvědomila, že si ji do postele beru fakt jen na to mazlení, o to pití až zas tak moc nešlo. Sice pila někdy dost, ale na druhou stranu když jsme to zkusily vy:,–(it, nechybělo jí to, takže to bylo spíš jen tuleníčko.
Jinak přes den vypije max. 100-150ml vody nebo čajíku, což se mi zdá moc málo, tak proto kojím i přes den.
Já bych to noční kójo stejně ještě zkusila vy:,–(it, maličká taky trochu plakala a bylo mi jí moc líto, ale opravdu to stojí za to. Mám pak víc energie na druhý den, kdy se jí tak můžu víc věnovat.
Tak tak je to u nás.
Přeju hodně štěstí.
Mějte se krásně a hlavně ať máme zdravá miminka.
Ahoj, synovi je 9 měs.,kojím většinou jen v noci a ráno, kdy vstává, po 7hod.Pak má jogurt,masozeleninový příkrm,ovocnou svačinu a kaši před spaním.Čaj do něho nemůžu vůbec dostat, maximálně 20ml.Taky mám strach,že je dehydratovaný.A proto kojím v noci,nespím
, a přemýšlím jak z toho ven.A teď ještě onemocněl a v horečce nechce nic jiného než kojit ![]()
Ještě mám dotaz,jak podáváte ten chleba?To vám rozkoušou?Maty se dáví jen z většího kousku mrkve.[barva=darkred][/barva]
Omlouvám se, že se objevuji jako anonym, ale nějak mi ještě nefunguje registrace. myslim si, že si dělate zbytečné starostim, zda-li dítě má dost tekutin- berte to prakticky, pokud čůrá a má alespon5 plen denně mokrých tak nestrádá a rekutin má dost ( a navíc přibývá na váze, kadí atd). V podstatě nepotřebuje do roka ani čajíček ( poikud se nejedná o parné léto) zvlášt když ještě přes den několkrát přikojujete.
Takže u 10 měs. mimina stačí kojit určitě ráno a večer před spaním, tekutiny má i v kaši ovoci polední polívce atd…
A jídlo stačí již 5×denně - ráno, dopoledení svača( např. ovoce či kaše, v poledne masozel. odpolední sváče ( ovoceú a večer kaše, event docá se mlékem před spaním
A ad. mrkev a chleba- náš má 3 zuby, rohlík nebo chleba žmoulá s chutí a sní, mrekv má spáše jako kousátko, když s eklube zub, ale kousek jablíčka či hrušky klidně rozhryže.
Ráda bych ještě přidala reakci k dalším příspěvkům:
co se nočního kojení týče, ještě jsem chtěla napsat radu z knihy Dítě a já od Penelope Leechové (kterou jsem sama použila), kde píše, že v zájmu toho, aby se maminka taky vyspala a měla energii na další starání se o děťátko, je dobré dát miminku nakojit v obvyklém čase (u nás v cca 19,30), dát ho spát a pak nečekat až se samo vzbudí někdy v noci, ale jemně ho probudit když jdete spát sami a nakojit ho. Maličká mi to nikdy neodmítala, bylo mi sice líto ji budit, ale ona se vždycky krásně napila a bez problémů zase usnula. Díky tomu se pak už v noci nevzbudila, až nad ránem. Tak to můžete zkusit.
V horečce se ale bohužel všechno pokazí:( Maličká měla 6. nemoc a zase jsme kojily pořád, pak zase trvalo nejmíň 3týdny, než se dalo vše dopořádku.
Jinak co se týče chlebíku, maličká (10 měsíců) nemá ještě ani jeden zub:), je ale zvyklá „křoupat“ si kukuřičné křupky a Hero sušenky, krásně to rozžmoulá. Větším jablíčkem atd. se ale taky dusí. Takže chlebík normálně namažu máslem a pak ulamuju malé kousíčky a dávám jí je přímo du pusinky, popř. dám na talířek a bere si sama. Tím se nedáví vůbec a moc jí to chutná a baví.
Dr. mi taky říkala, že v tomto věku stačí jídlo 5× denně, já ale to mezikojení přes den nepovažuju za jídlo, spíš si myslím, že vypije jen to přední mléko, protože to je jen chviličku, spíš právě na tu žízeň. A já z toho mám dobrý pocit, že má dost tekutin.
Jinak já jsem naopak četla, že dítě nepotřebuje jiné tekutiny než mléko pokud plně kojíte (i v parném létě, kdy taky stačí přední mléko častěji), ale později, kdy se zavádí příkrmy a pevná strava, už by mělo dostávat i další tekutiny.
Nedostatek tekutin se pozná nejen málo pročuranými plínkami, ale taky zabarvením moči, je víc dožluta.
U nás je problém v tom, že maličká má problémy s kakáním, má s tím dost problém, chudák se u toho hrozně natrápí, protože to má (omlouvám se za popit
) hrozně tvrdý ![]()
Tak proto se taky snažím, aby co nejvíc pila.
Omlouvám se za předlouhý příspěvek.
Mějte se moc fajn.
@maya ja mam 10m a ten uz pres den ani nevzdechne za to v noci s timzlobi porad to jinak neusne tak 2-3× za noc ![]()