Jak dlouho chodit do práce v těhotenství?

Anonymní
21.11.23 06:17

Jak dlouho chodit do práce v těhotenství?

Ahoj všem! Jak dlouho jste chodily v těhotenství do práce? Zajímají mě hlavně ženy, které měly podobné (stejné) pracovní podmínky jako já. Dělám 3 směny v automobilovém průmyslu ve výrobě, věčně něco zvedám, přenáším, … Na některých pracovištích dělám i s různými chemikáliemi (př. cyklohexanol, izopropanol, …), obecně je to u nás i dost stresové prostředí, ženský kolektiv plný fen ženských, plnění norem i na úkor zdraví, … Aktuálně jsem v pátém týdnu těhotenství, takže půjdu teprve příští týden na potvrzení na gyndu, ale zvažuju jestli je ideální v těhotenství chodit do tohoto typu práce, jasně, že to prokonzultuju hlavně s doktorkou, ale zajímají mě zkušenosti z praxe jak to měli ostatní.

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
101911
21.11.23 06:20

No, ideální to nejspíše neni, ovšem nemas to konzultovat s doktorkou, ale se zamestnavatelem, je jeho povinností te prevest na praci povolenou pro těhotné.

• načítám...
53190
21.11.23 06:43

Dělala jsem tou dobou ve skladu, těžké věci jsem přestala tahat a pracovala do cca 33 týdne těhotenství :nevim: Pokud máš práci nevhodnou pro těhotné, musí tě zaměstnavatel přeřadit na pozici, která vhodná je, nebo nechat doma za 100 % platu. Na neschopenku, pokud ti nic není, bych nešla ani za zlaté prase. Řešit, že nemůžu ani na výlet v sobotu natož na víkend na chatu, a ještě k tomu mít prd peněz, by mě ani nehlo. Z práce tě nevyhodí, klidně prostě něco dělat nemusíš ;)

• načítám...
36137
21.11.23 07:11
@Anonymní píše:
Ahoj všem! Jak dlouho jste chodily v těhotenství do práce? Zajímají mě hlavně ženy, které měly podobné (stejné) pracovní podmínky jako já. Dělám 3 směny v automobilovém průmyslu ve výrobě, věčně něco zvedám, přenáším, … Na některých pracovištích dělám i s různými chemikáliemi (př. cyklohexanol, izopropanol, …), obecně je to u nás i dost stresové prostředí, ženský kolektiv plný fen ženských, plnění norem i na úkor zdraví, … Aktuálně jsem v pátém týdnu těhotenství, takže půjdu teprve příští týden na potvrzení na gyndu, ale zvažuju jestli je ideální v těhotenství chodit do tohoto typu práce, jasně, že to prokonzultuju hlavně s doktorkou, ale zajímají mě zkušenosti z praxe jak to měli ostatní.

Až budeš mít potvrzeno těhotenství tak písemně požádej o vhodnou práci. Na nějaký honění norem bych se mohla vykašlat. V těhotenství jsi v podstatě nevyhoditelna, takže bych si v klidku dělala svoje a ostatní mě můžou drbat na zádech.

• načítám...
7228
21.11.23 07:30
@JancaS84 píše:
Až budeš mít potvrzeno těhotenství tak písemně požádej o vhodnou práci. Na nějaký honění norem bych se mohla vykašlat. V těhotenství jsi v podstatě nevyhoditelna, takže bych si v klidku dělala svoje a ostatní mě můžou drbat na zádech.

Spíš jí budou drbat za zády ;)

Ale jasně tohle si musí vyřídit v práci, sestřenice tak v těhotenství nemíchala chemikálie, ale dělala nějakou administrativu…

• načítám...
33980
21.11.23 07:31
@Anonymní píše:

Nekonzultuj to s doktorkou, až budeš mít potvrzené těhotenství, tak požádej v práci na přeřazení na práci, která bude vhodná pro těhotnou. Když jí pro tebe nebudou mít, tak můžeš být doma za 100% platu. Když bys měla neschopenku, tak budeš mít méně peněz, a budeš omezená vycházkama.

• načítám...
ludmilaadamkova
21.11.23 07:34

Do asi 4 měsíce jsem normálně dělala dvanáctky noční (poouze noční v té době jsem dělala krupierku v casinu) a pak jsem se nechala přeložit na pouze denní.

Myslím že máš jako těhotná nárok nepracovat v noci.

JInak tohle jsem našla na stránkách právníka

https://www.ak-becvar.cz/…kyne-dil-ii/

Těhotná zaměstnankyně a noční práce

Jste nastávající maminka a v zaměstnání máte noční směny. Nezapomeňte, že se na Vás vztahují zvláštní pracovní podmínky.

Dotaz: Mohu jako těhotná zaměstnankyně vykonávat noční práci, nebo je zakázána jako práce přesčas?

Odpověď: Pracovat na nočních směnách nastávající maminka může, ale jen, pokud to sama chce. Pokud ji noční směny nevyhovují a požádá-li o přeřazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen vyhovět. Pravidlo vychází z ustanovení § 239 zákoníku práce. Není zde výslovně uvedeno, od kdy tuto povinnost zaměstnavatel má, ale lze předpokládat, že je to od okamžiku žádosti nastávající maminky. Proto doporučuji žádost sepsat písemně a doručit zaměstnavateli.

• Upravit
627
21.11.23 08:06
@unuděná píše:
Dělala jsem tou dobou ve skladu, těžké věci jsem přestala tahat a pracovala do cca 33 týdne těhotenství :nevim: Pokud máš práci nevhodnou pro těhotné, musí tě zaměstnavatel přeřadit na pozici, která vhodná je, nebo nechat doma za 100 % platu. Na neschopenku, pokud ti nic není, bych nešla ani za zlaté prase. Řešit, že nemůžu ani na výlet v sobotu natož na víkend na chatu, a ještě k tomu mít prd peněz, by mě ani nehlo. Z práce tě nevyhodí, klidně prostě něco dělat nemusíš ;)
Že jo? Kolik lidí mi po oznámení těhotenství říkalo „Tak to půjdeš na neschopenku, ne? Budeš doma, viď?“ A s takovou samozřejmostí… no ne, blbě mi až tak nebylo, tak jsem chodila do 6 týdnů před porodem. Těhotenství není nemoc. Měla jsem ovšem relativně klidnou práci s moc fajn kolektivem a šéfkou.
  • načítám...
21.11.23 08:13

Prosím o radu

Můžete mi prosím poradit pokud žena měla pozytivní tehotenský test 7.1 musela by už dávno porodit do listopadu nebo i listopad přichází v úvahu dekuju

• načítám...
3739
21.11.23 08:16

Chodila jsem do 30.tydne. všeobecná sestra na lůžkové interně. Práci mi upravili. Bez nočních a nikoho jsem nezvedala. Smeny 8 hodin. Chodila bych dal, ale lékař mi skrz hypertenzi pak už nedoporučil v práci dál pokračovat.

• načítám...
36137
21.11.23 08:18
@Michaljuv111 píše:
Můžete mi prosím poradit pokud žena měla pozytivní tehotenský test 7.1 musela by už dávno porodit do listopadu nebo i listopad přichází v úvahu dekuju

Samozřejmě, že ano. Těhotenství trvá 40 týdnů. Jestli měla pozitivní test v lednu tak musela porodit někdy v půlce září.

• načítám...
ludmilaadamkova
21.11.23 08:23
@Michaljuv111 píše:
Můžete mi prosím poradit pokud žena měla pozytivní tehotenský test 7.1 musela by už dávno porodit do listopadu nebo i listopad přichází v úvahu dekuju

Tak pozitivní test ještě neznamená zdárné ukončení těhotesntví porodem. Ale pokud vše bylo tak jak má a nebyly žádné komplikace tak ano už by dítě muselo být na světě.

• Upravit
1238
21.11.23 08:24

Dělala jsem v gastronomii, takže jsem to zaměstnavateli řekla hned. Zaměstnavatel mi řekl, že až budu chtít sama, přeřadí mě na jinou pozici. Což se stalo cca kolem 4. měsíce. Bylo mi blbý obsluhovat lidi s pupkem. Jinak jsem chodila do práce až do poslední chvíle. Normál 12 hodinový směny. Jen jsem nedělala noční hned od začátku. Doma by mi hráblo.

• načítám...
22939
21.11.23 08:37

Normálně jsem pracovala do 28 tt. Potom se mi rozjel porod, ale stačili to v nemocnici ukočírovat a porodila jsem nakonec v termínu.
Dělala jsem poštovní doručovatelku.
V takové práci bych asi nedělala. Zaměstnavatel tě musí přeřadit na lehčí práci, jakmile to budeš chtít. Nejlépe hned, jak mu to řekneš.

• načítám...
33980
21.11.23 08:45
@Michaljuv111 píše:

No samozrejme. Zena neni slonice. Ale pozitivni test neznamena, ze se dite narodi :nevim:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí

PureLan 100