Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Cenarius nevypadalo v pohodě. Dost kaslalo, ale to už jsem zjistila, kdyz jsme byli uvnitř a šla jsem po nějaké době podívat na děti do pokojicku. Měli jsme odejít asi hned, ale neumim se v techhle situacích rychle rozhodovat.
jestli je to jen třetí den a to dítě kašle, tak samozřejme nakažlivé ještě je a může někoho nakazit, hlavně tím kašlem
popravdě nechápu lidi, co mají doma čerstvě nemocné kašlající dítě a tahaj k němu návštěvu dalších cizích dětí…nerozumím, nechápu
hlava mi to nebere
obnovitelko, hele…no chytnout to může, uvidíte, zjistěte pak tedy další průběh jak se vyvíjelo to první dítě a co za léky bere / pro informaci /
ach jo
a za tejden vypuknou vánoční povinné návštěvy /" jen" kašlu, ale tam MUSIM /
ach jo, ne, nechápu
pak bude po vánocích virový armageddon
Příspěvek upraven 15.12.23 v 17:55
No, měli jste fakt odejít hned, no už budete vědět propříště
@Janča6 skleničky určitě ne, pusinky asi taky ne, nějaký kontakt asi ano. Děkuji, snad to dopadne jako u vás a nechytil to
@Borrealis no ja jsem z toho taky hotova. Dost mě to překvapilo, dávám si teď před Vánoci extra pozor a sama hlásím všem i nějaký náš podezřelý “kontakt”, protože je mi jasne, ze se každý vida i s těmi nejohroženějšími skupinami. Včetně nás. Spoustu akci si odpustime “pro jistotu”.
Ani by me nenapadlo, ze je nemocny a ještě takhle moc. No už se stalo. Teď se budu modlit, ze nebudeme mít na Vánoce doma zápal plic
@Anonymní píše:
@hospodki určitě mi to měla říct, souhlasím. Ja také hlásím každou rymicku i když sama třeba rýmu na návštěvě moc neresim, protože děti mám stejně pořad v kolektivu. Ale jak říkáte, mělo by to byt na rozhodnuti zdravého. Zápal plic mi přijde silena diagnóza na návštěvu. Ale děkuji za uklidnění, ze mate s prenosem dobrou zkušenost. Ja upřímně ani nevěděla, ze je zápal plic nakazlivy. Myslela jsem, ze k tomu se člověk dopracuje nějakým zanedbanim
Tak v tom případě o jedno dítě se pečlivě starám a na druhé kašlu
jedno každou rýmu zvládne v pohodě a druhé dítě je strašný malý špunt. V 18m má 78cm a už měla 3× atb. První zapal plic v půl roce. Odsavam, dávám inhalace, poctivě mukolytika stejne ji to často sleze dolu. A to umí smrkat od 11m.
Zápal plic se nedá chytit, to není ebola. Může dojít k přenosu vyvolávajícího patogenu, ale ten může způsobit např. hlenohnisavou rýmu.
Ve většině případů se původce zápalu plic nepodaří zjistit, a to hovořím i o hospitalizovaných pacientech. „V komunitě“ (tedy ambulantně léčení pacienti) prakticky původce neznáme nikdy.
@Borrealis jak je mi krásne, ze jedem jen po rodičích co jsou všichni v důchodu a já na rodicaku, manžel na HO… loni jsme neviděli nikoho kvůli šílene nemocnosti co jsme si užili. Mi prijde, ze nejvíc sobecka je starší generace - všichni se musí vidět a nedej bože nenakazit všechny vnoučata
@Anonymní píše:
@hospodki ne, to je samozřejmě nesmysl. To byla moje neznalost
Jasný, byla to ironie. Ono spis jak je ta moje holka prtava tak ji to jde všechno hned dolu. Posledne odolávala dva tydny ryme než ji to slezlo dolu. Uz to vypadalo dobre a stejne začala na pruduskach chrochtat ![]()